Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przestrzeń wentylacyjna nad okapem

Rex_Kos

Recommended Posts

Witam,

W zeszłym tygodniu ekipa zabrała się za przygotowanie dachu do układania dachówek (Creaton Domino).

Tak patrzę na to jak wystartowali i nie bardzo podoba mi się to rozwiązanie.

Wydaje mi się, że już pierwszą łatą zamykają przestrzeń wentylacyjną.Są tam co prawda jakieś podkładki, ale to pewnie za mało.

Proszę o Waszą opinię.

Pozdrawiam

20151101_121327.jpg

20151101_121339.jpg

20151101_121507.jpg

Wygląda na to, że dekarze nie poradzili sobie z okapem. Te podkładki pod łatami wyglądają na podkładki które miały by wyrównać płaszczyznę łat znajdujących się na nadbitce z tymi co będą wyżej.

Prawidłowo powinno się albo podciąć krokwie w obszarze nadbitki o grubość nadbitki ( co wiąże sie z demontażem istniejącego etapu), lub należy dać różne grubości kontrłat. Na nadbitkę 25mm, poza nią 25mm plus grubość nadbitki.

Radzę już teraz rozwiązać problem, oraz warto zapoznać się z poprzednimi realizacjami wykonawcy.

Pozdrawiam

Dziękuję za uwagi.

Te podkładki pod łatami wyglądają na podkładki które miały by wyrównać płaszczyznę łat znajdujących się na nadbitce z tymi co będą wyżej.

Jestem po spotkaniu z Kierownikiem (ekipa wraca jutro). Doszliśmy do takiego samego wniosku. Podkładki układają się w jedną płaszczyznę z kontrłatą, która ma przyjść powyżej nadbitki. Zmniejszyło to przekrój przestrzeni wentylacyjnej w stosunku do kratki wróblówki o 75%.

Prawidłowo powinno się albo podciąć krokwie w obszarze nadbitki o grubość nadbitki ( co wiąże sie z demontażem istniejącego etapu), lub należy dać różne grubości kontrłat. Na nadbitkę 25mm, poza nią 25mm plus grubość nadbitki.

Jutro kolejne spotkanie z Kierownikiem. Prawdopodobnie wybierzemy to drugie rozwiązanie. Demontaż będzie bardziej kłopotliwy.

a druga sprawa to (nie jestem pewny czy dobrze odczytuje zdjęcie) już wałkowany temat na forum, zbyt wysoko wymurowana ściana szczytowa. Izolacje cieplna elewacji powinna łączyć się z izolacją poddasza, czyli po prostu styropian powinien dolegac do wełny

Tak, dobrze odczytujesz. Jest to osobny temat. Niestety rozwiązanie nie zostało szczegółowo opisane w projekcie.

Ja nie popieram takiego rozwiązania okapu( krycie wstępne poprzebijane przez wróblówkę).

Jakie rozwiązanie stosujesz?

Niestety zbyt wysoko wymurowane ściany to bardzo częsty przypadek, i faktycznie w projekcie nie jest to uwzględnianie. Moim zdaniem o tym powinien poprostu wiedzieć murarz i w moim odczuciu jest to jego błąd. Innym równie częstym błędem jest umiejscowienie krokwi w osi ściany.

Twoim przypadku najrozsądniejszym rozwiązaniem wydaje się kupić grubsze kontrłaty. Myślę że w polubowny sposób można dogadać się z wykonawca aby to On pokrył różnice w cenie między normalną kontrłatą a grubszą.

Żeby zamontować nadbitkę należy podciąć krokwie o jej grubość tak żeby licowały się z krokwiami. Ja nie popieram takiego rozwiązania okapu( krycie wstępne poprzebijane przez wróblówkę). Generalnie słaby dach z membraną...

Pozdrawiam

Powiedz proszę, dlaczego uważasz że jest to kiepskie rozwiązanie?

Łatwym rozwiązaniem, moim zdaniem, wymienić łaty nad okapem z 50 x50 na 120x25. To dadzą wiekszy przekrój dla kontrłat.

Takie rozwiązanie nie jest dobre. Nie rozwiązuje problemu przyduszonej wentylacji .

Teraz jest 0,5cm ,zyskasz tylko 1,5 cm więcej i co to za łata 120x25?

Edytowane przez DACxxxAZ

Rex_Kos, nie podaje wymiarów ale z tego co widzę to jest między krokwiami około 90cm, łaty 4cm, nadbitka 19mm

Zakładając łata 4+kontra 2,5 minimum mamy 6,5cm - 1,9 nadbitka- 2,5 łata=2,1 szczelina . Poniżej minimum dla dachu do 6mb długości krokwi .

Widziałem łaty o przekroju 25x120 , między krokwiami co około 90cm zrobiły się lekkie zwisy widoczne przy odpowiednim padaniu słońca,na karpiówce ładnie i wyraźnie było to widać.

...mój wariant - najłatwiej się rozwięża :) niech Pan nie spiera!

Twój wariant jest zły bo deska to nie łata. Na tym dachu jest wiele złych rzeczy i nie wróżę nic dobrego. Ewidentnie widać, że ta ekipa nie ma pojęcia o kryciu dachu! O wielu kwestiach szanowni koledzy wspomnieli i na tym etapie koniecznie należy to poprawić ale żeby poprawić trzeba posiadać elementarną wiedzę. Już folia choć bardzo dobrego producenta jest złym rozwiązaniem. Okap jest źle rozwiązany jest zastoina i będą przecieki. Kratka wentylacyjna okapu powinna być bez grzebienia. Minimalna grubość kontrłaty to 2 cm na nadbitce a dalej 2cm + grubość nadbitki. Szczyty należy skuć. Pozdrawiam.