Rex_Kos 02.11.2015 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Witam, W zeszłym tygodniu ekipa zabrała się za przygotowanie dachu do układania dachówek (Creaton Domino). Tak patrzę na to jak wystartowali i nie bardzo podoba mi się to rozwiązanie. Wydaje mi się, że już pierwszą łatą zamykają przestrzeń wentylacyjną.Są tam co prawda jakieś podkładki, ale to pewnie za mało. Proszę o Waszą opinię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 02.11.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 A gdzie są kontrłaty? One w pierwszej kolejności ( na membrane lub papę )ida na pełne deskowanie i mocowane sa na każdej krokwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Sowiński 02.11.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Wygląda na to, że dekarze nie poradzili sobie z okapem. Te podkładki pod łatami wyglądają na podkładki które miały by wyrównać płaszczyznę łat znajdujących się na nadbitce z tymi co będą wyżej. Prawidłowo powinno się albo podciąć krokwie w obszarze nadbitki o grubość nadbitki ( co wiąże sie z demontażem istniejącego etapu), lub należy dać różne grubości kontrłat. Na nadbitkę 25mm, poza nią 25mm plus grubość nadbitki. Radzę już teraz rozwiązać problem, oraz warto zapoznać się z poprzednimi realizacjami wykonawcy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Sowiński 02.11.2015 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 a druga sprawa to (nie jestem pewny czy dobrze odczytuje zdjęcie) już wałkowany temat na forum, zbyt wysoko wymurowana ściana szczytowa. Izolacje cieplna elewacji powinna łączyć się z izolacją poddasza, czyli po prostu styropian powinien dolegac do wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 02.11.2015 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Żeby zamontować nadbitkę należy podciąć krokwie o jej grubość tak żeby licowały się z krokwiami. Ja nie popieram takiego rozwiązania okapu( krycie wstępne poprzebijane przez wróblówkę). Generalnie słaby dach z membraną...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 02.11.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Fakt z tych zdjęć nie wynika za wiele , ale jedna sprawa podstawowa. Tak jak pisali przedmówcy poprawka i to natychmiast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Sowiński 02.11.2015 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Warto zwrócić uwagę na to, że dachówki płaskie już na starcie są bardziej wymagające od standardowych falistych. Błąd wykonawczy już na tym etapie nie wróży raczej nic dobrego ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rex_Kos 02.11.2015 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Dziękuję za uwagi. Te podkładki pod łatami wyglądają na podkładki które miały by wyrównać płaszczyznę łat znajdujących się na nadbitce z tymi co będą wyżej. Jestem po spotkaniu z Kierownikiem (ekipa wraca jutro). Doszliśmy do takiego samego wniosku. Podkładki układają się w jedną płaszczyznę z kontrłatą, która ma przyjść powyżej nadbitki. Zmniejszyło to przekrój przestrzeni wentylacyjnej w stosunku do kratki wróblówki o 75%. Prawidłowo powinno się albo podciąć krokwie w obszarze nadbitki o grubość nadbitki ( co wiąże sie z demontażem istniejącego etapu), lub należy dać różne grubości kontrłat. Na nadbitkę 25mm, poza nią 25mm plus grubość nadbitki. Jutro kolejne spotkanie z Kierownikiem. Prawdopodobnie wybierzemy to drugie rozwiązanie. Demontaż będzie bardziej kłopotliwy. a druga sprawa to (nie jestem pewny czy dobrze odczytuje zdjęcie) już wałkowany temat na forum, zbyt wysoko wymurowana ściana szczytowa. Izolacje cieplna elewacji powinna łączyć się z izolacją poddasza, czyli po prostu styropian powinien dolegac do wełny Tak, dobrze odczytujesz. Jest to osobny temat. Niestety rozwiązanie nie zostało szczegółowo opisane w projekcie. Ja nie popieram takiego rozwiązania okapu( krycie wstępne poprzebijane przez wróblówkę). Jakie rozwiązanie stosujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Sowiński 02.11.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Niestety zbyt wysoko wymurowane ściany to bardzo częsty przypadek, i faktycznie w projekcie nie jest to uwzględnianie. Moim zdaniem o tym powinien poprostu wiedzieć murarz i w moim odczuciu jest to jego błąd. Innym równie częstym błędem jest umiejscowienie krokwi w osi ściany. Twoim przypadku najrozsądniejszym rozwiązaniem wydaje się kupić grubsze kontrłaty. Myślę że w polubowny sposób można dogadać się z wykonawca aby to On pokrył różnice w cenie między normalną kontrłatą a grubszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 02.11.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 np. takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Sowiński 05.11.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Żeby zamontować nadbitkę należy podciąć krokwie o jej grubość tak żeby licowały się z krokwiami. Ja nie popieram takiego rozwiązania okapu( krycie wstępne poprzebijane przez wróblówkę). Generalnie słaby dach z membraną... Pozdrawiam Powiedz proszę, dlaczego uważasz że jest to kiepskie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 06.11.2015 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Bo spływająca woda napotyka wiele przeszkód zanim opuści przestrzeń dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWer 06.11.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Łatwym rozwiązaniem, moim zdaniem, wymienić łaty nad okapem z 50 x50 na 120x25. To dadzą wiekszy przekrój dla kontrłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 06.11.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 (edytowane) Łatwym rozwiązaniem, moim zdaniem, wymienić łaty nad okapem z 50 x50 na 120x25. To dadzą wiekszy przekrój dla kontrłat. Takie rozwiązanie nie jest dobre. Nie rozwiązuje problemu przyduszonej wentylacji . Teraz jest 0,5cm ,zyskasz tylko 1,5 cm więcej i co to za łata 120x25? Edytowane 6 Listopada 2015 przez DACxxxAZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWer 06.11.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Dlaczego? Tam już jest centymetr, z cieńszej łatą będzie na 2,5 cm jeszcze węcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWer 06.11.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 60-70 cm między łatami - deśki 120x25 starczyć z zapasem dla karpijówki nawet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 07.11.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Rex_Kos, nie podaje wymiarów ale z tego co widzę to jest między krokwiami około 90cm, łaty 4cm, nadbitka 19mm Zakładając łata 4+kontra 2,5 minimum mamy 6,5cm - 1,9 nadbitka- 2,5 łata=2,1 szczelina . Poniżej minimum dla dachu do 6mb długości krokwi . Widziałem łaty o przekroju 25x120 , między krokwiami co około 90cm zrobiły się lekkie zwisy widoczne przy odpowiednim padaniu słońca,na karpiówce ładnie i wyraźnie było to widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWer 07.11.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Ale BRAAS dają 2 cm na minimum?! Oczywiście że kontrłaty na okapie trzeba będzie wycinać indywidualnie. 120 x25 starczyć dla obciażenia w 300 kg/m2 dla odleglosci krokiew 73 cm. (150x25 - dla 92cm) mój wariant - najłatwiej się rozwięża niech Pan nie spiera! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.11.2015 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 ...mój wariant - najłatwiej się rozwięża niech Pan nie spiera! Twój wariant jest zły bo deska to nie łata. Na tym dachu jest wiele złych rzeczy i nie wróżę nic dobrego. Ewidentnie widać, że ta ekipa nie ma pojęcia o kryciu dachu! O wielu kwestiach szanowni koledzy wspomnieli i na tym etapie koniecznie należy to poprawić ale żeby poprawić trzeba posiadać elementarną wiedzę. Już folia choć bardzo dobrego producenta jest złym rozwiązaniem. Okap jest źle rozwiązany jest zastoina i będą przecieki. Kratka wentylacyjna okapu powinna być bez grzebienia. Minimalna grubość kontrłaty to 2 cm na nadbitce a dalej 2cm + grubość nadbitki. Szczyty należy skuć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWer 07.11.2015 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Peremptoriness - nie wie Pan jak to po polsku będzie? Ewidentnie widać co spierać mi daremne. Po prostu zostanię się ze swoim zdaniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts