Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przestrzeń wentylacyjna nad okapem

Rex_Kos

Recommended Posts

Moim zdaniem ewidentnie że chodzi o cyrkulacji powietrza pod dachówką, jaka leżeć na zbyt częnsto polożonej deśkie:

Karpiówka w łuskę,łaty bite co 15cm o szerokości 12cm .

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić cyrkulacji powietrza pod dachówką.

Widziałem taką akcję i nie polecam, Ty polecasz i nie ma się o co spierać

Edytowane przez MWer

Ja wiem, że się starasz napisać po polsku ale trudno mi zrozumieć o co Ci chodzi. Cyrkulacja powietrza to inaczej przepływ powietrza. Jak kontrłaty będą cienkie to przepływ zostanie zdławiony czyli praktycznie go nie będzie. Przy zastosowaniu na krycie wstępne folii wysokoparoprzepuszczalnej może to się skończyć degradacją łat i dachówki. Pozdrawiam.

Karpiówka w łuskę,łaty bite co 15cm o szerokości 12cm .

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić cyrkulacji powietrza pod dachówką.

Widziałem taką akcję i nie polecam, Ty polecasz i nie ma się o co spierać :)

Cyrkulacja powietrza to inaczej przepływ powietrza. Jak kontrłaty będą cienkie to przepływ zostanie zdławiony czyli praktycznie go nie będzie. Przy zastosowaniu na krycie wstępne folii wysokoparoprzepuszczalnej może to się skończyć degradacją łat i dachówki. Pozdrawiam.

to DACxxxAZ: Pan zrozumiał? :yes: Ja też, z tej chwile będę więdział!

Ja wiem, że się starasz napisać po polsku ale trudno mi zrozumieć o co Ci chodzi. Cyrkulacja powietrza to inaczej przepływ powietrza. Jak kontrłaty będą cienkie to przepływ zostanie zdławiony czyli praktycznie go nie będzie. Przy zastosowaniu na krycie wstępne folii wysokoparoprzepuszczalnej może to się skończyć degradacją łat i dachówki. Pozdrawiam.

Od posta #13 powiedziałem Jak to załatwić ... :yes:

60-70 cm między łatami - deśki 120x25 starczyć z zapasem dla karpijówki nawet .

Ale polecam dla "...układania dachówek (Creaton Domino)."! Do czego tu karpiówka w łuskę? Do czego cyrkulacja powietrza pod dachówką?

Nie wyssałem tej karpiówki z palca :)

Od posta #13 powiedziałem Jak to załatwić ...

Tak napisałeś ,ja Ci częściowo podpowiedziałem dlaczego tak się nie powinno robić, Andrzej dopisał więcej . Teraz zastanów się na spokojnie czy aby na pewno zastosowanie łat 120x25 przyczyni się do poprawnego wykonania tego dachu :)

60-70 cm między łatami - deśki 120x25 starczyć z zapasem dla karpijówki nawet .

nawet - to glowne slowo w tym zdanii!

....Teraz zastanów się na spokojnie czy aby na pewno zastosowanie łat 120x25 przyczyni się do poprawnego wykonania tego dachu

100%

Andrzej odpowieł że deska nie łata, Pan - przekrój deski będzie zamały. Uważam że taki odpowiedzi niezabardzo sluszny, toteż uczyniłem obliczenie, wyniki z którego dał w postu #18.

....trudno mi z wami rozmawiać, ale muszę szybko się nauczyć polskiemu. Nie jest łatwa ta nauka. Dopomaga mi te, że w dachach rozumiem się dobrze, dużo wykonal projektow i pobudowal ich w rzeczywistośćy :)

Dach, o którym rozmawiamy jest nowym dachem a nie remontem jakieś starego okapu. Żadne półśrodki nie są potrzebne. Dach ma być wykonany jak należy. Natomiast inwestor zrobi tak jak uzna za stosowne. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Witam,

Widzę, że wątek zaczął żyć własnym życiem ;-)

Okap jest źle rozwiązany jest zastoina i będą przecieki.

Zastoina została usunięta.

Kratka wentylacyjna okapu powinna być bez grzebienia.

Grzebienia też już nie ma.

Szczyty należy skuć.

Zgadza się. Jest w projekcie, jeszcze nie wykonano. Kier bud. zwracał już jednak na to uwagę. Będziemy rozliczać przy odbiorze.

Minimalna grubość kontrłaty to 2 cm na nadbitce a dalej 2cm + grubość nadbitki

Jest zachowany minimalny przekrój wentylacji 200 cm2/mb

Pojawił się natomiast problem z wylotem przestrzeni wentylacyjnej.

Mam dwie większe połacie po ok 100m2 i dwie mniejsze po ok 36 m2

Dystrybutor licząc potrzebną dachówkę przyjął rozwiązanie wentylacji przez dachówkę wentylacyjną (pod gąsiorem nie ma dachówek wentylacyjnych kalenicowych).

Z tego co widzę w instrukcji Creatona według normy DIN wylot to 0,05% powierzchni. Czyli odpowiednio 0,05 i 0,016m2.

Daje mi to ok 48 dachówek - na duże połacie montowane po jednej pomiędzy krokwiami - 18 sztuk na połać, a na mniejszej co drugie pole - 6 sztuk na połać.

Dystrybutor dostarczył natomiast 16 sztuk i zalecił po 5 na dużą i 3 na małą połać.

Jak to powinno wyglądać?

Powierzchnia połaci nie ma znaczenia, zasadnicze znaczenie ma długość połaci. W przypadku gdy długość połaci ma 6 m w każdym polu powinna znaleźć się dachówka wentylacyjna zamontowana w 4 rzędzie od góry. Wylot powietrza odbywa się przez taśmę wentylacyjną pod gąsiorem. Pozdrawiam.

Powierzchnia połaci nie ma znaczenia, zasadnicze znaczenie ma długość połaci.

Zgodzę się pod warunkiem, że rozważamy 1mb szerokości połaci.

Za normą DIN 4108:

"Wielkość przekroju wentylacyjnego przy okapie musi stanowić 0,2 % przynależnej powierzchni dachu, jednak nie mniej niż 200 cm2 na 1 metr szerokości dachu"

oraz

"Przekroje wentylacyjne otworów wylotowych szczeliny wentylacyjnej na kalenicy lub na narożu dachu muszą stanowić 0,05 % powierzchni dachu"

Creaton proponuje coś takiego jak w załączniku. W ich pierwszym rozwiązaniu kalenica jest zamknięta, a dachówka wentylacyjna służy jako wylot.

W drugim przypadku jest specjalna kalenicowa dachówka wentylacyjna (wylot przez kalenicę), a nie ma dachówki wentylacyjnej na połaci.

Co myślisz o tych rozwiązaniach?

wentylacja.jpg

wentylacja1.jpg

Typowy rozstaw krokwi to 90 cm wiec skoro napisałem, że w każdym polu jedna dachówka wentylacyjna. Dachówka wentylacyjna jest dachówką nawiewną a nie wywiewną. Ona wspomaga wentylację połaci i dlatego powinna być montowana w 4 rzędzie od kalenicy. Natomiast bywają takie przypadki na dachu, że ta dachówka służy jako wywiew. Może spełniać też inne funkcje np. umożliwia wprowadzenie kabli antenowych. Pozdrawiam.