Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja się melduję:), choć jeszcze nie wiemy jaki domek będziemy budować (nie możemy się zdecydować na projekt:bash:, ale na pewno będzie parterowy w granicach 100m2 pow. użytkowej) , ale plany są takie, żeby postawić fundamenty we wrześniu 2016 r.

Na chwilę obecną czekamy na decyzję o warunkach zabudowy, będziemy dzielić naszą działkę i scalać z częścią, którą planujemy dokupić.:)

Na potrzeby mojej budowy (skończonej w 2012 r.) stworzyłem w excelu narzędzie do planowania przebiegu budowy oraz kosztów. Pozwoliło mi to na bieżąco sprawdzać co się będzie działo w kolejnych dniach i tygodniach, żeby o niczym istotnym nie zapomnieć. No i oczywiście zaplanowałem sobie w tym narzędziu koszty, których potem w trakcie budowy pilnowałem.

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany, to zapraszam na priv, chętnie się podzielę (za darmo).

Neever widzę, że mały domek budujesz. Nie miałeś/aś wątpliwości co do wielkości domku?? Ja się zastanawiam między m70 zapach wiosny o powierzchni użytkowej 97 m2, a oceanią z dobrych domów o powierzchni 114,5m2 z dwustanowiskowym garażem. Oceania to moje marzenie, ale obawiam się, że może być nierealne do wykonania.

Neever widzę, że mały domek budujesz. Nie miałeś/aś wątpliwości co do wielkości domku?? Ja się zastanawiam między m70 zapach wiosny o powierzchni użytkowej 97 m2, a oceanią z dobrych domów o powierzchni 114,5m2 z dwustanowiskowym garażem. Oceania to moje marzenie, ale obawiam się, że może być nierealne do wykonania.

Az taki mały on nie jest. 150m2 pow całkowitej. Nie miałem wątpliwości, wcześniej myśleliśmy o mniejszym bez garażu ale jednak padł wybór na ten projekt. (ogólnie było kilka projektów branych pod uwagę, parterowe również). Każdy liczy koszty, ja również a że nie chcę na całe życie wiązać się z bankiem to ten projekt jest najrozsądniejszy dla nas a poza tym się nam podoba. Kwestia gustu, każdy lubi co innego.

Pozdrawiam

Edytowane przez neever

Witam serdecznie

Mam już działkę na wschód od Wrocławia i planuję na wiosnę rozpocząć budowę domu. Zamierzam spróbować swoich sił i większość rzeczy zrobić samodzielnie. Myślę o parterówce ~100m2, murowanej, dobrze ocieplonej z kominkiem i rekuperacją ale możliwie taniej i prostej. Działka 1200m2 więc powinno zostać trochę miejsca na ogród, a on jest dla mnie ważniejszy niż złote klamki ;) Rozważam projekt Zielony Ogród wariant II (dach wymagałby zmiany kąta z 20 na 30*) lub ewentualnie Rumiankowy wariant II.

Pozdrawiam

Grzesiek

Witam sie i ja :)

Budujemy z mężem dom prawdopodobnie na wiosnę (chociaż mielismy zacząć we wrześniu, ale ekipa nas wykiwała..) wg projektu Kendra 2m (nieznacznie zmniejszony), z piwnicą. Powierzchnia ok. 135 m2 plus 70 m2 piwnicy. Budujemy w okolicach Krakowa :)

Papiery załatwione, właściwie wszystko czeka na ekipę ;)

Pozdrawiam!