Sorc 30.01.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Witam, zaczynamy budowę za około 2 miesiące Projekt Modena z MG Sciany z ceramiki poryzowanej (majster czuje sie w tym najlepiej), dachówka. Na ten rok plan to zrobić po dach Narazie zakupione pustaki na ściany + fundamentowe W chwili obecnej musimy wybrać dachówkę (ceny mają się zmienić z początkiem marca, ile w tym prawdy nie wiem) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domWkannach 31.01.2016 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Witam chcemy z męzem po wakacjach rozpocząć budowę wg. projektu dom w kannach - ale niestety nigdzie nie widziałam takiego juz zrealizowanego.... czy ktoś z Was natknął się gdzieś na taki dom? Będę wdzięczna za kazdy namiar bo coraz czesciej zastanawiam się czy nie zmienic projektu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 31.01.2016 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Domwkannach - no coś Ty, tylko dlatego chcesz zmienić projekt, ze nie widziałaś go zrealizowanego? Ja swojego też nie widziałam, ale podoba mi się i jest dla nas idealny, więc będziemy budować. Inna rzecz, ze przerzuciłam wcześniej chyba milijon projektów, a i tak w ostatniej chwili zmieniliśmy Chyba że masz jakies inne wątpliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 31.01.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Belisima witaj:) Dziwne, że schody zabiegowe - miejsca jest chyba wystarczająco dużo, żeby przerobić je na takie ze spocznikiem. Sorc witaj, wybierasz materiał na dom pod wykonawcę? Myślałam, że robi się na odwrót Domwkankach, a co mają powiedzieć inwestorzy budujący projekty na zamówienie? proszę o kciuki, jutro jadę załatwiać sprawę zmarłego sąsiada - jeśli się uda to jeszcze w tym tygodniu dostaniemy wreszcie (tfutfu) PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 31.01.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 jakie się gromy posypały na forum za brak WM, to powiedział, że w domu musimy robić wszystko pod "siebie" i nie kierować się modą (zaznaczam, że nie uważam, że ta moda jest zła), a że jestemy konserwatywni to i instalacje mamy konserwatywne:P E tam, od razu gromy... Widzisz, Oleńka, dodatkowa kwestia jest taka, że w nowych domach wstawia się szczelne okna. Im szczelniejsze tym lepsze. Problem w tym, że szczelne okna przy wentylacji grawitacyjnej sprawiają, że niektóre kanały wywiewne w łazienkach czy kuchniach stają się nagle... nawiewnymi. I wiele osób narzeka, że zimnem z nich ciągnie. A dlaczego tak? Ano właśnie dlatego, że okna szczelne. Dlatego trzeba montować nawiewniki przy tych oknach (nieraz to dodatkowy koszt, nie wszyscy producenci mają je w standardzie) i co więcej - pozostawiać te nawiewniki otwarte! U moich rodziców po wymianie okien tak właśnie jest i autentycznie ciągnie po plecach, kiedy na zewnątrz jest zimno i siedzi się w okolicy okna. Ale nic z tym nie zrobisz - jeśli wentylacja ma w domu działać, to musi właśnie w ten sposób. A przy WM regulujesz przepływ I jeszcze dzięki odzyskowi ciepła nie nawiewasz do domu lodowatego powietrza, a cieplejsze. Ale nikt nie broni być konserwą! Piszemy o tym tyle, żebyście z mężem mieli świadomość jak każde rozwiązanie działa Dopiero wtedy będziecie mogli powiedzieć, że świadomie zdecydowaliście w ten sposób - i o to przecież chodzi, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 31.01.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Witam, zaczynamy budowę za około 2 miesiące Projekt Modena z MG Sciany z ceramiki poryzowanej (majster czuje sie w tym najlepiej), dachówka. Na ten rok plan to zrobić po dach Narazie zakupione pustaki na ściany + fundamentowe W chwili obecnej musimy wybrać dachówkę (ceny mają się zmienić z początkiem marca, ile w tym prawdy nie wiem) Pozdrawiam Naprawdę kupujecie materiał, w którym majster czuje się najlepiej, zamiast zmienić majstra i budować z takiego materiału, który Wam będzie odpowiadał? Aż wierzyć się nie chce, serio! Witam chcemy z męzem po wakacjach rozpocząć budowę wg. projektu dom w kannach - ale niestety nigdzie nie widziałam takiego juz zrealizowanego.... czy ktoś z Was natknął się gdzieś na taki dom? Będę wdzięczna za kazdy namiar bo coraz czesciej zastanawiam się czy nie zmienic projektu.... Projekt zmieniaj wtedy, kiedy Ci nie odpowiada, a nie dlatego, że nigdzie nie widzieliście realizacji Jest tam parę wodotrysków podrażających budowę: okna przesuwne (2x!), lukarny, balkon (to spory mostek cieplny), aż 3 kominy. Natomiast schody zabiegowe są niewygodne: przeprojektujcie je tak, by były ze spocznikiem, to baaaardzo ułatwi życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sorc 31.01.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 @Niechaj może przesadziłem, że pod wykonawcę Nie mieliśmy większego rozeznania, domy w okolicy (Tarnów) raktycznie w 80-90% w ceramice (ah ten Leierowski zakład 10 km dalej ) 3 domy wybudowane w rodzinie w ciągu ostatnich też ceramika (ale maxy zwykłe) więc gdy trafił się polecany wykonawca, który najlepiej czuje sie w tym co robi najdłużej to wszystko nam spasowało Na moje nieszczęście wszystko rozdrabniam na szczególiki, z kształtem dachówki gryzę sie już miesiąc a na naszym domu będzie głównie widać jej dolną krawędź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domWkannach 31.01.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Z tym naszym projektem sprawa sie ma tak że, to jedyny z poddaszem jaki nam (tzn. mnie i mężowi) sie spodobał - a to nie było wcale takie łatwe he he Mysleliśmy jeszcze o takich domach gdzie sa pełne dwie kondygnacje ale pomysł upadł bo wydawało nam się że ich koszt jest większy niż tych z podaszem (szczególnie jeśli chodzi o wykończenie np.elewacja). Iscra - własnie o te "wodotryski" cała sprawa sie rozbija. Mam kilka pomysłów na zmiany i byłam ciekawa czy ktoś może podobne zastosował i jak one sie sprawdziły... Ojjj ja ogólnie chyba typowa kobietą w ciązy jestem że teraz pod koniec nachodzi mnie mnóstwo watpliwosci....achh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 31.01.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Z tym naszym projektem sprawa sie ma tak że, to jedyny z poddaszem jaki nam (tzn. mnie i mężowi) sie spodobał - a to nie było wcale takie łatwe he he Mysleliśmy jeszcze o takich domach gdzie sa pełne dwie kondygnacje ale pomysł upadł bo wydawało nam się że ich koszt jest większy niż tych z podaszem (szczególnie jeśli chodzi o wykończenie np.elewacja). Iscra - własnie o te "wodotryski" cała sprawa sie rozbija. Mam kilka pomysłów na zmiany i byłam ciekawa czy ktoś może podobne zastosował i jak one sie sprawdziły... Ojjj ja ogólnie chyba typowa kobietą w ciązy jestem że teraz pod koniec nachodzi mnie mnóstwo watpliwosci....achh No to pozwól, że Ci namącę jeszcze w głowie Zalety domu piętrowego: 1. Brak skosów, nieraz trudnych do aranżacji 2. Pełne stropy, a wiec lepsza szczelnośc budynku 3. Tańsze wykończenie (robocizna przy wełnie i płytach g-k może zabić) 4. Brak okien dachowych, które w zimie, kiedy są zaśnieżone, światła zupełnie nie dają 5. Może być tańszy w budowie: 3 lukarny i skomplikowany dach kosztują tyle, że bardziej MOŻE (nie wiadomo nigdy na 100% ) się opłacić budowa piętrowca z najprostszym dachem kopertowym. Wybrany przez Was projekt ma... 350 mkw po podłogach! A budowa każdego metra kosztuje Tak na szybkiego kilka projektów piętrowców, które mają mniej mkw, a program funkcjonalny podobny (lub może być podobny po przearanżowaniu kilku rzeczy): http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/757/projekt-domu-gemini http://projekty.muratordom.pl/projekt_jubileuszowy-wariant-i,2067,0%2C0.htm http://z500.pl/projekt/811/Zx113,pietrowa-willa-z-garazem-dwustanowiskowym-balkonem-nad-wejsciem-i-zdobieniami.html - ten ma podobną powierzchnię po podłogach 359 mkw. Patrz, ile się w piętrusie zmieściło! Nie zwracałam tu uwagi na kwestie energooszczędności, bo w każdym z nich trzeba by wiele poprawić. Zastanówcie się nad projektem indywidualnym, hm? U nas miał być z poddaszem, a będzie parterowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 02.02.2016 01:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 (edytowane) budujemy http://pracownia-projekty.dom.pl/dn_kendra_2m_ce.htm z malutkimi poprawkami (brak balkonu), ale z piwnicą pod domem. Wyceny są różne... od 44 tys do 120 tys za SSO - sama robocizna. Natomiast mnie interesuja oferty do ok 80 tys Tylko chcemy mieć piwnicę z lanego betonu, co wprawia w konsternację wiele ekip, przechodząca w przekonywanie, że lepiej z bloczków... planujemy budować z silikatów, co również stanowi problem, bo ekipy mówią, że lepiej z ceramiki, bo wszyscy tak robią. Swego czasu i u mnie było podobnie - panowie zdziwieni, że ściany piwnicy mają być żelbetowe Aż w końcu trafiliśmy nawet na dwie ekipy, dla których wylewanie ścian w szalunkach nie było niczym dziwnym ani strasznym. @Niechaj może przesadziłem, że pod wykonawcę Nie mieliśmy większego rozeznania, domy w okolicy (Tarnów) raktycznie w 80-90% w ceramice (ah ten Leierowski zakład 10 km dalej http://forum.muratordom.pl/images/smilies/wink-2.gif) 3 domy wybudowane w rodzinie w ciągu ostatnich też ceramika (ale maxy zwykłe) więc gdy trafił się polecany wykonawca, który najlepiej czuje sie w tym co robi najdłużej to wszystko nam spasowało Z materiału innego niż ceramika, która i tutaj króluje, nasza ekipa budować się nie bała i nie kręcili nosem na inny materiał. Dla pewności przeszkolił ich jeszcze szkoleniowiec z firmy produkującej białe pustaki, coby było zgodnie z wymaganiami systemu Na moje nieszczęście wszystko rozdrabniam na szczególiki, z kształtem dachówki gryzę sie już miesiąc a na naszym domu będzie głównie widać jej dolną krawędźhttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/what.gif To normalne. Człowiek, zaczynając budowę, nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, na jakie drobiazgi będzie musiał zwracać uwagę. To pisałam ja - Bocianek 2013 - tutaj tylko przelotem Edytowane 2 Lutego 2016 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz, 02.02.2016 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Witam.Start miał być dzisiaj ale niestety operator koparki nie dojechał nawet nie raczył telefonu odebrać. Na szczęście jestem już umówiony na jutro z kolejnym mam nadzieję że mnie nie zawiedzie, bo pospólka już zamówiona i zagęszczarka zarezerwowana na kolejne dniPozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 02.02.2016 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Czyli zaczyna się stara baśń U mnie jeszcze spokój, bo zginęła jedna zwrotka i nie wiadomo kiedy nasze PnB może uzyskać klauzulę wykonalności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 02.02.2016 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Ale nikt nie broni być konserwą! Piszemy o tym tyle, żebyście z mężem mieli świadomość jak każde rozwiązanie działa Dopiero wtedy będziecie mogli powiedzieć, że świadomie zdecydowaliście w ten sposób - i o to przecież chodzi, prawda? ja się zgadzam, pod wpływem forum w ogóle zaczęłam rozważ bufor ciepła... WM nie chciałam, bo to było dla mnie dziwne, nowe i po co skoro mozna otwierać okna ale... przeczytałam wiele opinii, pomyslałam nad tym i zgodziłam się w mieszkaniu mamy szczelne okna, bez tych nawiewnikow i jak w zimie zrobi sie w łazience z wywiewu nawiew to dramat.... zimno jak na polu żeby wziąć prysznic muszę farelkę włączyć mamy też dodatkową opcję, bo czasem przez te kratki wpada zapach obiadu sąsiadów ale to zazwyczaj rosól więc ok lubie rosół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatiKos 02.02.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 (edytowane) Witam.Również się melduję. Początkiem marca jak tylko pogoda pozwoli rozpoczynam budowę domu według projektu RUMIANEK 2 WERSJA A. Edytowane 2 Lutego 2016 przez MatiKos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.dyt.a 02.02.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Witajcie, My również rozpoczynamy budowę w tym roku, jednak dopiero jesienią. Zdecydowaliśmy się na dom parterowy. Zastanawiamy się nad garażem podziemnym. A jak na razie czeka nas gromadzenie całej dokumentacji i przygotowanie projektu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 03.02.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Cześć, dla wszystkich, którzy budują z Ytongów albo Silki - warto zastanowić się nad programem Dobry Start: pierwsza paleta za 1 zł. Nie znam szczegółów, ale daję cynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 03.02.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Też do mnie dzwonili, jako że z Silki chcę stawiać... Ile taka paleta normalnie kosztuje, bo ja jeszcze nie wnikałem w temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 03.02.2016 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Myjk, nie wiem, ale na pewno nie wszystkie hurtownie z danego województwa w tym biorą udział. Także najpierw trzeba znaleźć u siebie dystrybutorów, potem dowiedzieć się czy biorą udział w programie Dobry Start, a później porównać ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 03.02.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 O, Dobry Start nie znam. Znalazłam Kompas Budowy i tak samo paleta za 1 zł. Rozkminiam temat. Mam już listę hurtowni z okolicy, które przystąpiły do programu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 03.02.2016 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Nie słyszałam wcześniej o tych programach, dzięki za cynk Łukasz, dzisiejszy Pan Koparkowy solidniejszy? Działacie? Mam wyniki OZC! było: Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 20445 kWh/rok a po poprawkach (nie, nie zamianie styropianu z 15 na 30cm nadal jest 15cm) jest: Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 8912 kWh/rok --> naprawdę warto zlecać OZC Obciążenie cieplne z 11 na 5,9kWh/rok W temacie WM - miała być grawitacyjna (tylko ze względu na koszty - bo zagadką jest, skąd weźmiemy na gruntową PC ), ale po w/w obliczeniach trzeba przemyśleć sprawę WM z reku + gruntowa czy PW PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts