mmm4 20.02.2016 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 jak dla mnie to jakos za duzo załamań, balkon do wywalenia, podcien też zbedny, ale to tylko taka moja opinia i jeszcze ten korytarz na dole i u gory (po co???) im prosciej tym taniej. Popatrz na zx16 to wykorzystasz sobie przestrzen nad garazem, w zx122 i tak to masz zadaszone wiec koszt zblizony. zeby nie bylo, ze tylko krytykuje - taki typ domu jak wybralas (powiedzmy zblizony) najbardziej mi sie podoba. Muszę poszukac jak wrzucic link to poddam moj projekt krytyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirka80 21.02.2016 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 To ja też Aromatyczny z muratora, niewielkie zmiany. Papiery w urzędzie.... Ciekawe, jak to będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 22.02.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Mirko witaj, uroczy domek:) Liliputku u mnie dziś pogoda wymarzona na zaczęcie budowy, mam nadzieję, że u Was też - trzymam kciuki i czekam na relację z pierwszych prac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 22.02.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Taaa... po pracy robimy dziś szubienice do skręcania zbrojenia na fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 22.02.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 dziś u mnie WIELKI DZIEŃ przekazanie placu budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 22.02.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Niechaj u nas też ładnie, tylko wiatr spory, dziś mają kopać ja siedzę w domu z mini Liliputkiem ale siostra ma mi zrobić zdjęcie, że na serio kopią powiem Wam wieczorem forscher czyli u Ciebie też zaczynają mother_nature sami będziecie skręcać pręty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 22.02.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Tak, sami chcemy zbudować cały dom. Może z małymi wyjątkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 22.02.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Tak, sami chcemy zbudować cały dom. Może z małymi wyjątkami. podziwiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 22.02.2016 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Zapraszam do mojego dziennika Na razie mało tam o budowaniu, więcej planowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 22.02.2016 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Pragnę potwierdzić, że dziś chyba już w całości wykopali piwnicę ziemia sucha, nie ma niespodzianek widziałam zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ManiaBar 22.02.2016 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Papiery w urzędzie! Dokładnie miesiąc zajęło nam: znalezienie i kupienie projektu (Archon Willa Eliza 2) , znalezienie architekta do zrobienia adaptacji, zrobienie badania gruntu, inwentaryzację drzew oraz odrolnienie. Teraz analizuję oferty firm budowlanych... Nie sądziłam, że spotkam się z taką rozpiętością cenową? Praktycznie za to samo oferty wahają się pomiędzy 340tys a 200 tys za SSO. Dodam, że buduję się w Warszawie. Nie ukrywam, że mamy z mężem niezłe wyzwanie. Najgorsze jest to, ze tylko jedną firmę mam z polecenia...tą najdroższą Może podeślecie namiary na sprawdzone ekipy? Czy ktoś z Was zna może firmę New-house z Warszawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.02.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Pragnę potwierdzić, że dziś chyba już w całości wykopali piwnicę ziemia sucha, nie ma niespodzianek widziałam zdjęcia No to pokazuj, pokazuj! Teraz masz co! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 22.02.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 (edytowane) ManiaBar a te 200 tys to z materiałami? i pokazuję dowód w sprawie! aaa jeszcze powiem Wam, że ponownie cieszę się, że zrobiliśmy OZC, bo okazało się, że zmiana fundamentów mam w minimalnym stopniu wpływ na zapotrzebowanie na ciepło a jednak ta zmiana oszczędziła nam ok. 20 tys.. Edytowane 22 Lutego 2016 przez Liliputek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.02.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 (edytowane) i pokazuję dowód w sprawie! Łe, nie widzę nigdzie kota! aaa jeszcze powiem Wam, że ponownie cieszę się, że zrobiliśmy OZC, bo okazało się, że zmiana fundamentów mam w minimalnym stopniu wpływ na zapotrzebowanie na ciepło a jednak ta zmiana oszczędziła nam ok. 20 tys.. Ale są jeszcze tacy co twierdzą, że liczyć nie warto - bo to tylko teoria... Dlatego ja nadal zastanawiam się nad wspomnianym stropem. Bo szwagier mi potwierdził, że "Jego" konstruktorzy też znacznie przewymiarowują swoje konstrukcje, w sensie stropy, fundamenty (dla "bezpieczeństwa", a że inwestor ładuje na próżno kasę, to już mają w nosie). Edytowane 22 Lutego 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ManiaBar 22.02.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 200tys za SSO bez pokrycia dachowego z materiałami. Z dachem pokrytym dachówką 257tys. To chyba dobra oferta nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 22.02.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 200tys za SSO bez pokrycia dachowego z materiałami. Z dachem pokrytym dachówką 257tys. To chyba dobra oferta nie? Dobra dla porównania my budujemy kendrę 2m z piwnicą z lanego betonu i cena za SSO z dachem to wg deweloperów ok. 300-350 tys. Ale zdecydowaliśmy się jednak na samą robociznę a materiały sami kupujemy Myjk kot siedzi w domu, za zimno mu w łapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katy_PL 22.02.2016 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Melduje się na pokładzie. Mam nadzieje, że otrzymam PnB już niedługo :yes: Oj było ciężko, gdyż zaczęłam przy wniosku na zgłoszenie, ale p. urzędnik się uparła i musiałam wycofać i zrobić na PnB... Niestety 2 m-c w plecy... No cóż oby to były ostatnie poprawki.... A zapomniałam powiedzieć - projekt indywidualny, dom ok. 150m2 pow. użytkowej :yes Zobaczymy jak wyjdzie, bo ostatnio liczę koszty i się przeliczam. Chcemy mieć pompę ciepła gruntową z odwiertami pionowymi oraz wen. mech z rekup. Ostatnia oferta mnie odstarszyła - tzn. 60k za pompę z odwiertami, reku - kolejne 30k i podłogówka - 23k... Nie sądzidzie, że to stanowczo za dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katy_PL 22.02.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 ) wstępny koszt wycenia na około 50 tys., może nieco mniej. To jest koszt wszystkiego, pompa, podłogówka, instalacje, do tego WM z rekuperacją i jeszcze "w gratisie" instalacja do odkurzacza centralnego - wydaje się, że cena jest zachęcająca? Nie znam szczegółów, nie wiem jaka to pompa - planujemy się z nim spotkać i pogadać. @ gaja2 Skąd masz taką ofertę z pompą podłogówka etc... Normalnie niesamowita oferta!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katy_PL 22.02.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Czy ktoś miał do czynienia ze stropami Granord? Dali mi wycenę na strop o blisko 10 tys. zł mniej niż inni na terivę, ale szwagier na własne oczy widział pofalowane stropy ("strunowe") i się boi czy to nie jeden z takich kwiatków. Hej... Też przylączam się do pytania. Mam 2 wyceny - Grandor i Rector. Ceny b. podobne. Róznica bodajże z 500 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.02.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 (edytowane) @ gaja2 Skąd masz taką ofertę z pompą podłogówka etc... Normalnie niesamowita oferta!!!! Pamiętaj, że gaja ma niecałe 100m2 domu -- to po pierwsze. Po drugie ZTCP wycena była na PC PW. MChcemy mieć pompę ciepła gruntową z odwiertami pionowymi oraz wen. mech z rekup. Ostatnia oferta mnie odstarszyła - tzn. 60k za pompę z odwiertami, reku - kolejne 30k i podłogówka - 23k... Nie sądzidzie, że to stanowczo za dużo... Ceny z kosmosu. Szukajcie dalej. PC nie powinna kosztować więcej jak 30 tys. zł brutto (już ze zbiornikiem CWU), WM z reku nie więcej niż 15 tys. zł brutto. Czyli dokładnie połowa tego. Podłogówka szczytowo 120 zł/m2. Wcześniej jednak koniecznie zróbcie OZC (chyba że już macie). Może się okazać, że PC PW spokojnie da radę Was ogrzać, a jest tańsza niż gruntowa (a już od "pionowej" z pewnością). Ja też mam nadzieję zaraz dostanę ostateczny projekt i zacznę zbierać ostateczne wyceny na SSO i ew. dla porównania SSZ. To też podrzucę. Edytowane 22 Lutego 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts