Iscra 09.03.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Ekhm... Głupie pytanie Do bloczków fundamentowych używacie gotowej zaprawy czy betoniara w ruch, piasek i cement? Jeśli gotowej - jakie wychodzi zużycie, ile worków trzeba? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 09.03.2016 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 U nas betoniara pójdzie w ruch.Znajomi przywozili zaprawę z betoniarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MisiekNS 09.03.2016 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 mother_nature Tak, na energo 24. Do tego miała iść 20 grafitowego styropianu. Ale nie wiem czy to nie przesada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ManiaBar 10.03.2016 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Mamy podpisywać umowę z firmą budowlaną. Rozpoczęcie budowy w maju. Wykonawca życzy sobie zaliczkę, przy podpisaniu umowy, w wysokości 30% wartości całości wynagrodzenia. Czy u Was też pierwsza wpłata była tak wysoka? Do budowy jeszcze dwa miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 10.03.2016 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 U mnie zero zaliczek, płatność po wykonaniu danego etapu. Ale materiały po mojej stronie. Czasem tylko będą załatwiane przez wykonawcę, jeśli ma gdzieś fajne zniżki - ale tak czy siak na moje konto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.03.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Absolutnie nie zgodziłbym się na zaliczkę, szczególne taką ogromną! Ew. na transze po wykonaniu konkretnych etapów. Swoją drogą, dostałem kolejną wycenę na wykonanie domu, z materiałami. SSO 180 tys. netto (bez pokrycia dachowego), Stan Dew. 440 tys. zł. czyli 480 tys. brutto (z VAT 8%). Z byka spadli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 10.03.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Zaliczkę? A za co? Jeszcze nic nie zrobił a już kasę chce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 10.03.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 U mnie zero zaliczek, płatność po wykonaniu danego etapu. Ale materiały po mojej stronie. Czasem tylko będą załatwiane przez wykonawcę, jeśli ma gdzieś fajne zniżki - ale tak czy siak na moje konto. u mnie tak samo, zero zaliczek... na co im? na paliwo? Myjk wow... niezła wycena, 440 tys.. nie wiem, ale twój projekt nie wydawał się skomplikowany i drogi wg mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.03.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 To prawda -- i to ceny bez źródła ciepła. Czyli jeszcze około 20 tys. trzeba dorzucić. Ja sobie oszacowałem, że 180 tys. brutto (8% VAT) maks. SSO z pokryciem dachowym powinno kosztować i to już z marżą za materiały. Deweloperskiego jeszcze nie liczyłem, bo nadal czekam na PROJEKT! Po analizach mocno zastanawiam się nad wspomnianym stropem Granordu, bo szwagra wykładowca z uczelni się pozytywnie wypowiedział o stropach sprężanych. Poza tym strop ten jest znacznie tańszy. 10 tys. zł piechotą nie chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 10.03.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Myjk powiem Ci, my narazie wydaliśmy 37 200 zł, za przygotowanie działki (garaż, ogrodzenie, drogę) i mamy fundamenty, ściany piwnicy (no wykop był też), stal na całość. Bez betonu bo czekam na rozliczenie no i bez robocizny ekipy... więc dojdzie beton, silikaty i cały dach. Notuję wszystko skrupulatnie każdy wkręt... a nawet wliczyłam kombinezon budowlany męża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.03.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Ale szacunkowo policzyliście koszty do SSO z pokryciem? W wycenie dostałem także ofertę na PC, gruntowa z wymiennikiem poziomym, moc 10kW, cena standardowo 39 900 zł netto Eh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 10.03.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Ale szacunkowo policzyliście koszty do SSO z pokryciem? W wycenie dostałem także ofertę na PC, gruntowa z wymiennikiem poziomym, moc 10kW, cena standardowo 39 900 zł netto Eh. tak, szacunkowo wyliczyliśmy ok. 240 tys, ale wszędzie brałam ceny maksymalne znalezione na internecie zobaczymy jaka będzie prawda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.03.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 tak, szacunkowo wyliczyliśmy ok. 240 tys, ale wszędzie brałam ceny maksymalne znalezione na internecie zobaczymy jaka będzie prawda... Oraz z VAT 23% bo kupujecie sami -- ja szacowałem z VAT 8% i ew. jakąśtam prowizją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 10.03.2016 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Oraz z VAT 23% bo kupujecie sami -- ja szacowałem z VAT 8% i ew. jakąśtam prowizją tak, wszędzie brałam brutto. Chciaz okazało się, że beton jest na 8%.. bo to usługi betonowania w budownictwe jednorodzinnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pasqud 10.03.2016 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 No to ja oficjalnie - budowa rozpoczęta. Dwa lata miną jak z bicza strzelił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_Ka 10.03.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Widzę, że dziś Myjk dostał "okazyjną" ofertę. Nie ma się co zastanawiać tylko już płacić... Przy takich cenach to chyba cześć idzie na fundację wsparcia szefa ekipy A ja mam w garści swój projekt po adaptacji! Przeglądam i sprawdzam. Jak nie znajdę znaczących problemów to jutro jadę do starostwa i znów będę mógł... czekać jeeeee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 11.03.2016 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 No to ja oficjalnie - budowa rozpoczęta. Dwa lata miną jak z bicza strzelił No to ja oficjalnie gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 11.03.2016 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 (edytowane) To prawda -- i to ceny bez źródła ciepła. Czyli jeszcze około 20 tys. trzeba dorzucić. Ja sobie oszacowałem, że 180 tys. brutto (8% VAT) maks. SSO z pokryciem dachowym powinno kosztować i to już z marżą za materiały. Deweloperskiego jeszcze nie liczyłem, bo nadal czekam na PROJEKT! Po analizach mocno zastanawiam się nad wspomnianym stropem Granordu, bo szwagra wykładowca z uczelni się pozytywnie wypowiedział o stropach sprężanych. Poza tym strop ten jest znacznie tańszy. 10 tys. zł piechotą nie chodzi. 180 tyż. zł za SSO chyba coś drogo... z dachówką ceramiczną ? Edytowane 11 Marca 2016 przez jankes789 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 11.03.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 No to mamy PnB! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 11.03.2016 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 No to mamy PnB! super!! gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts