Myjk 17.03.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) Ja upatrzyłem sobie taki: http://allegro.pl/podgrzewacz-gazowy-bojler-ariston-sga-80l-hit-i6047181890.html aczkolwiek jest jeszcze parę innych modeli o tak małej mocy. No i będę szukać używanego, a nie nowego. One są oczywiście przeznaczone niby do CWU, ale przy mocy 6kW spokojnie starczą. Wszak brak prądu nie znaczy, że w domu będą maksymalne straty -- zazwyczaj prądu nie ma z powodu wiatrów czy mokrego śniegu (a wtedy lodowato zazwyczaj nie jest). Trzeba też pamiętać, że jednodniowy brak prądu nie spowoduje marznięcia domowników. Myślę, że dwie doby w domu z takimi parametrami akumulacyjnymi bez grzania da się spokojnie wytrzymać. Aha, no i trzeba pamiętać, że należy piecykowi gazowemu zapewnić zasilanie akumulatorowe, jak i WM. Też gdzieś zapodawałem "zasilacz" (edit, znalazłem http://allegro.pl/zasilacz-do-kotla-gazowego-pieca-pomp-co-cwu-sinus-i5663974289.html ) do którego można podpiąć zwykłe akumulatory samochodowe. Taki bardziej profesjonalny UPS. Edytowane 17 Marca 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buczi 17.03.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) Ja upatrzyłem sobie taki: http://allegro.pl/podgrzewacz-gazowy-bojler-ariston-sga-80l-hit-i6047181890.html aczkolwiek jest jeszcze parę innych modeli o tak małej mocy. No i będę szukać używanego, a nie nowego. One są oczywiście przeznaczone niby do CWU, ale przy mocy 6kW spokojnie starczą. Wszak brak prądu nie znaczy, że w domu będą maksymalne straty -- zazwyczaj prądu nie ma z powodu wiatrów czy mokrego śniegu (a wtedy lodowato zazwyczaj nie jest). Trzeba też pamiętać, że jednodniowy brak prądu nie spowoduje marznięcia domowników. Myślę, że dwie doby w domu z takimi parametrami akumulacyjnymi bez grzania da się spokojnie wytrzymać. Aha, no i trzeba pamiętać, że należy piecykowi gazowemu zapewnić zasilanie akumulatorowe, jak i WM. Też gdzieś zapodawałem "zasilacz" (edit, znalazłem http://allegro.pl/zasilacz-do-kotla-gazowego-pieca-pomp-co-cwu-sinus-i5663974289.html ) do którego można podpiąć zwykłe akumulatory samochodowe. Taki bardziej profesjonalny UPS. Mam jeszcze jedno pytanko.. Na jakim etapie wykonywaliście u siebie OZC? Zgodzę się z Tobą, że czasowe zaniki prądu nie spowodują strasznych spadków komfortu, jednak podobnie jak w Twoim przypadku chodzi bardziej o efekt psychologiczny;) Edytowane 17 Marca 2016 przez Buczi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MisiekNS 17.03.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Buczi OZC na etapie projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.03.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) Ja wykonywałem w zasadzie na etapie szkicu. Tak po prawdzie to próbowałem na szkicu (już w kwietniu 2015), bo audytor odmówił wykonania obliczeń na podstawie samego szkicu (inna sprawa, ze szkic pokrywa się w ponad 95% z projektem). Ostatecznie obliczenia zostały wykonane w tym roku na podstawie rzutów technicznych i "dopisanymi" (czyli założonymi) wysokościami pomieszczeń, bo nie miałem (i nadal nie mam sic!) elewacji, przekrojów, itd. W międzyczasie postarałem się także o wyceny okien -- ich parametry zostały uwzględnione w obliczeniach. Ceny okien mnie satysfakcjonują, parametry też, więc tak zostanie. Edytowane 17 Marca 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemekA 17.03.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Witam wszystkich, Planowane rozpoczęcie budowy - koniec 2016, Obecnie, finalizowanie zakupu działki oraz poświęcanie każdej wolnej chwili na przegląd rozwiązań budowlanych, Na ten moment - koncepcja projektu indywiduwalnego, parterowego, z płaskim dachem (MPZP na szczęście dopuszcza takie rozwiązanie), ok 110 - 120 m użytkowej oraz doklejany, nieogrzewany garaż Buczi - też planuję PC bez kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_Ka 17.03.2016 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Ja miałem stawiać ekogroszek... Ale taki plan miałem tylko do momentu zaglebienia się w temat budowy Wykreslilem komin w kotłowni i mam pomieszczenie gospodarcze Komin jednak jeden będzie, ale w salonie do kominka, bo zwyczajnie chcę takowy mieć W założeniach pc pw Panasonic jako jedyne źródło ciepła dla domu (bo kominka jako źródło ciepła nie traktuje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buczi 17.03.2016 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Ja miałem stawiać ekogroszek... Ale taki plan miałem tylko do momentu zaglebienia się w temat budowy Wykreslilem komin w kotłowni i mam pomieszczenie gospodarcze Komin jednak jeden będzie, ale w salonie do kominka, bo zwyczajnie chcę takowy mieć W założeniach pc pw Panasonic jako jedyne źródło ciepła dla domu (bo kominka jako źródło ciepła nie traktuje). U moim projekcie komin do kotłowni i kominka jest jeden i ten sam dlatego decyzja wiąże się z tym że mam wszystko albo nic:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 17.03.2016 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 U moim projekcie komin do kotłowni i kominka jest jeden i ten sam dlatego decyzja wiąże się z tym że mam wszystko albo nic:yes: Znaczy... komin jeden, ale przewody spalinowe dwa, jeden do kotłowni, a drugi do kominka w salonie, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buczi 17.03.2016 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Znaczy... komin jeden, ale przewody spalinowe dwa, jeden do kotłowni, a drugi do kominka w salonie, prawda? tak, tak.. dwa niezależne kanały kominowe:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemekA 17.03.2016 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Komin jednak jeden będzie, ale w salonie do kominka, bo zwyczajnie chcę takowy mieć Też się nad tym mocno zastanawiamy/ liśmy - mam mieszane uczucia, z jednej strony pewnie kilka razy w roku byłoby miło odpalić kominek i posiedzieć przy "żywym" ogniu; ale z drugiej strony (pomijając koszty budowy/ instalacji) to jednak trochę trzeba przy tym chodzić - składowanie drewna, sprzątanie, Nie wiem, jeszcze pewnie będziemy o tym rozmawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.03.2016 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Ojtam, ojtam. Przy basenie ogrodowym to trzeba chodzić! Sąsiad ma i basen ogrodowy i kominkiem dom ogrzewa i jakoś żyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemekA 17.03.2016 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Akurat basen to bym chętnie wybudował, i mógłbym koło niego chodzić cały dzień ale, niestety, nie ten klimat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 17.03.2016 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Ja miałem stawiać ekogroszek... Ale taki plan miałem tylko do momentu zaglebienia się w temat budowy Wykreslilem komin w kotłowni i mam pomieszczenie gospodarcze Komin jednak jeden będzie, ale w salonie do kominka, bo zwyczajnie chcę takowy mieć W założeniach pc pw Panasonic jako jedyne źródło ciepła dla domu (bo kominka jako źródło ciepła nie traktuje). my mieliśmy mieć piec gazowy ale po przeczytaniu forum plus ozc.. wyszedł bufor Myjk a jakie okna wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.03.2016 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Myjk a jakie okna wybrałeś? AdamS bluEVOLUTION 82 MD Classic -- średnie Uw 0.8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.03.2016 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Akurat basen to bym chętnie wybudował, i mógłbym koło niego chodzić cały dzień ale, niestety, nie ten klimat Jakoś szczególnie różnic nie ma w moim i Twoim klimacie, bo ja z mazowieckiego. Ja mam w planach budować basen -- przy grzanej wodzie można korzystać ze 3-4 miesiące w roku.Szczególnie dla dzieci na wakacje to zajęcie uwalniające rodziców na długie godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buczi 17.03.2016 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Też się nad tym mocno zastanawiamy/ liśmy - mam mieszane uczucia, z jednej strony pewnie kilka razy w roku byłoby miło odpalić kominek i posiedzieć przy "żywym" ogniu; ale z drugiej strony (pomijając koszty budowy/ instalacji) to jednak trochę trzeba przy tym chodzić - składowanie drewna, sprzątanie, Nie wiem, jeszcze pewnie będziemy o tym rozmawiać A zastanawialiscie się nad eko kominkiem? Nie są drogie, a też wg mnie bardzo fajnie wygląda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 17.03.2016 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 ja bym tam chciała basen a jeszcze z podgrzewana woda! nooo ale narazie musi wystarczyć mi wanna 1,50m jak dobrze wody naleję to może i być głeboka na 40cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_Ka 17.03.2016 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Buczi skoro masz taki komin to może pomyśl o jakiejś tanszej wersji tylko do kominka. Chyba, że chcesz miec zabezpieczenie w razie W, ale jeśliby na wszystko tak patrzeć to trzeba by wydać dużo pieniedzy na 'zabezpieczenia'. Ja jak się na coś decyduję to robie wszystko aby to działało jak należy. Przemek&A kominek to fajna sprawa. Ja pracę przy nim traktuję jak przy grillu. Trochę drewna bedzie w garażu. Tam też bede miał jakąś podkładkę, np. blachę, która położę przed kominkiem podczas zabawy z ogniem, aby nic na podłogę nie spadło. A na codzień bedzie po prostu ładnie wyglądał kolo tv Liliputek w sumie wyjscie z buforem jest ciekawe. Wada jest taka, że elektryka grzeje z cop=1, ale przy dobrym dobraniu, może wcale nie być drogo. Do tego niski koszt inwestycji nie wyklucza podłączenia w przyszłości np. pompy ciepła powietrze-woda, jesli "Wam się zechce" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 17.03.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Liliputek w sumie wyjscie z buforem jest ciekawe. Wada jest taka, że elektryka grzeje z cop=1, ale przy dobrym dobraniu, może wcale nie być drogo. Do tego niski koszt inwestycji nie wyklucza podłączenia w przyszłości np. pompy ciepła powietrze-woda, jesli "Wam się zechce" dokładnie tak myślimy, więc zbiornik do bufora mamy miec taki, by podłączyć ewentualnie w przyszłości PC zobaczymy jak będą kształtowały się koszty. W teorii za ogrzewanie powinniśmy płacic ok. 2300, zobaczymy w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sztolu 17.03.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 cześć wszystkim.My planujemy rozpocząć roboty ziemne na przelomie maj/czerwiec. Obecnie czekam na projekt - powinien być gotowy za ok. 2tyg. Budowa na zgłoszenie. Parterówka 119m plus odizolowany nieogrzewany garaż dwustanowiskowy. Grzanie PC PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts