Łukasz_Ka 17.03.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Liliputek 2300 rocznie to bardzo dobra kwota, wydaje mi się, że żadna inwestycja w ogólnym rozrachunku tego nie zwróci... sztolu to może wystartujemy w podobnym terminie! I dom metrażowo podobny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemekA 18.03.2016 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 A zastanawialiscie się nad eko kominkiem? Nie są drogie, a też wg mnie bardzo fajnie wygląda:) Jeżeli nie zdecydujemy się na "standardowy" kominek, to jak najbardziej eko/ bio kominek się znajdzie; ostatni nawet byłem na weekend w Zakopanym, i w salonie mieliśmy przyjemność skorzystać z takiego biokominka - przyjemna atmosfera, i super zapach - ale to zależy od wkładu, tylko ciepła z tego nie ma za wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemekA 18.03.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Przemek&A kominek to fajna sprawa. Ja pracę przy nim traktuję jak przy grillu. Trochę drewna bedzie w garażu. Tam też bede miał jakąś podkładkę, np. blachę, która położę przed kominkiem podczas zabawy z ogniem, aby nic na podłogę nie spadło. A na codzień bedzie po prostu ładnie wyglądał kolo tv Łukasz_Ka - wiem, dlatego cały czas mocno nad tym tematem rozmyślamy, i pewnie tak będzie do momentu zakończenia projektowania domu - generalnie znam większość za i przeciw, teraz tylko pozostaje podjęcie decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.03.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 ja bym tam chciała basen a jeszcze z podgrzewana woda! nooo ale narazie musi wystarczyć mi wanna 1,50m jak dobrze wody naleję to może i być głeboka na 40cm Wanna zdecydowanie tańsza. Nie pamiętam czy już pisałem, ale basen z konglomeratu 24m2 (1,5m głębokości) z wykonaniem to koszt 28-30 tys. zł (z przykryciem folią). Natomiast sztywne przykrycie pod którym można się kąpać już na wiosnę i późną jesienią to kolejne 25 tys. zł Żona się upiera, że jeśli już ma być basen, to z twardym zadaszeniem -- ale mnie szkoda aż tyle kasy na przykrycie. Natomiast koszty grzania są stosunkowo niewielkie -- 200 może 300 zł sezonowo (ale w moim przypadku w tym także będzie CWU i chłodzenie domu). Jeżeli nie zdecydujemy się na "standardowy" kominek, to jak najbardziej eko/ bio kominek się znajdzie; ostatni nawet byłem na weekend w Zakopanym, i w salonie mieliśmy przyjemność skorzystać z takiego biokominka - przyjemna atmosfera, i super zapach - ale to zależy od wkładu, tylko ciepła z tego nie ma za wiele Ilość ciepła też zależy od wkładu. Te najmniejsze mają 1-2kW, średnie i duże nawet do 5kW mocy. Także jakby się uprzeć, to można tym w razie braku prądu uzupełniać ciepło w największe nawet mrozy. Tylko nie można zapomnieć o wentylacji, bo ze spalania alkoholu powstaje CO2 (i H2O) więc wentylacja musi chodzić min. na optymalnym wydatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 18.03.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 (ekhm, ekhm, mamy pozwolenie na budowę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 18.03.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Iscra, co tak nieśmiało? Gratulacje! Wasze nazwisko chyba postrachem w starostwie, skoro w takim tempie się uwinęli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 18.03.2016 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Iscra, co tak nieśmiało? Gratulacje! Wasze nazwisko chyba postrachem w starostwie, skoro w takim tempie się uwinęli Nie wiem... xD Może coś w tym jest, skoro mąż dostał pozwolenie na biurko do pracy Pofatygować się musimy tylko po odbiór projektów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemekA 18.03.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Wanna zdecydowanie tańsza. Nie pamiętam czy już pisałem, ale basen z konglomeratu 24m2 (1,5m głębokości) z wykonaniem to koszt 28-30 tys. zł (z przykryciem folią). Natomiast sztywne przykrycie pod którym można się kąpać już na wiosnę i późną jesienią to kolejne 25 tys. zł Żona się upiera, że jeśli już ma być basen, to z twardym zadaszeniem -- ale mnie szkoda aż tyle kasy na przykrycie. Natomiast koszty grzania są stosunkowo niewielkie -- 200 może 300 zł sezonowo (ale w moim przypadku w tym także będzie CWU i chłodzenie domu). Ilość ciepła też zależy od wkładu. Te najmniejsze mają 1-2kW, średnie i duże nawet do 5kW mocy. Także jakby się uprzeć, to można tym w razie braku prądu uzupełniać ciepło w największe nawet mrozy. Tylko nie można zapomnieć o wentylacji, bo ze spalania alkoholu powstaje CO2 (i H2O) więc wentylacja musi chodzić min. na optymalnym wydatku. 5kW to całkiem sporo, znacie może kogoś na forum, kto ma biokominek o takiej mocy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.03.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 5kW to całkiem sporo, znacie może kogoś na forum, kto ma biokominek o takiej mocy ? Ja nie znam, ale... http://www.glammfire.com/en/products/glammbox-2150-crea7ion - moc 9kW. Tylko że to piekielnie wielkie bydle i pewnie też wcale nie tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 18.03.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 (ekhm, ekhm, mamy pozwolenie na budowę ) nooo super!!! ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_Ka 18.03.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 (ekhm, ekhm, mamy pozwolenie na budowę ) To teraz się zacznie na poważnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 18.03.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Iscra - gratulacje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_Ka 18.03.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Właśnie weryfikuje mój pogląd. Jestem w hotelu, a tutaj jest kominek... biokominek. Muszę to przemyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 18.03.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Właśnie weryfikuje mój pogląd. Jestem w hotelu, a tutaj jest kominek... biokominek. Muszę to przemyśleć Capi alkoholem? Z pozwoleniem mam jaja Kto to kurka słyszał, żeby wpisać w decyzji "powierzchnia użytkowa (całkowita) 698,95 m2"?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CrazyGirl 18.03.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Mój wymarzony dom, nie musi być duży i piękny. Nie muszę mieć własnego, wymarzonego pokoju, pięknego ogrodu za domem. Mój wymarzony dom jest tam gdzie moje serce. Zamieszkałabym wszędzie, aby mieć ze sobą swoich bliskich. Szczęścia nie daje wielki telewizor, ogród za domem, wymarzony pokój czy piękny widok z balkonu. Szczęście mamy wtedy, gdy możemy mieszkać, żyć pod jednym dachem z ludźmi, których najbardziej kochamy, na których szczęściu najbardziej nam zależy. Myślę, że taki jest wymarzony dom, nie tylko mój, ale każdego z nas. Ale tak poważnie. Chciałabym mieć dom który był by piękny , duży i przytulny . Położony w pięknym ogrodzie , pełnym cudnych , bajecznych roślin i drzew . Dom musiał by mieć piękny balkon z widokiem na morze ( czyli dom nad morzem ) .. Na samym dole basen , a obok sauna . Na 1 piętrze sale fitness , pokoje wypoczynkowe , biblioteke oraz sale do gier . Piękny salon z kkinem domowym , wygodną kanapą i dużym tarasem . Obok domu garaż . W domu chciałabym mieć też psa. Taki chciałabym mieć dom . Może kiedyś :yes::yes::yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Violeet 18.03.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Bardzo mi się podoba to co napisałaś na temat własnego domu Trzymam mocno kciuki za Twoje marzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CrazyGirl 18.03.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Mówią że marzenia są po to by je spełniać. Marzenia to dla mnie jakiś cel w życiu:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Violeet 18.03.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Mówią że marzenia są po to by je spełniać. Marzenia to dla mnie jakiś cel w życiu:-) Dokładnie! ITego się trzymamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_Ka 18.03.2016 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Capi alkoholem? Nie nie, to szklanka na stoliku 698,95m2? Spory dom... Bedzie daleko z sypialni do kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 18.03.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 698,95m2? Spory dom... Bedzie daleko z sypialni do kuchni Jakbym w totka wygrała to może bym taki sobie zbudowała... Użytkowej mam 244 mkw tak naprawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts