Myjk 14.04.2016 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Nie dramatyzujmy. Lokalny geodeta jest w stanie wydębić mapę do celów projektowych w miesiąc. U mnie tyle zajęło, a wcale nie naciskałem. Poza tym jak nie ma wątpliwości np. co do usytuowania domu na działce (typu okna 3m od płotu sąsiada), można dać na zgłoszenie -- i w 3 miesiące podejść do budowy. Zresztą nadal mam nadzieję, że zacznę na jesieni, choć nadal nie mam zamkniętego projektu nawet ("liczą się" od miesiąca obciążenia i już powoli szlag mnie trafia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 14.04.2016 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Zakladam, ze nie macie nawet mapy do celow projektowych tez jestem z Krakowa i ja na ta mape czekalem prawie 3 miesiace. Na pozwolenie od momentu zlozenia czekalem nastepne 4.. Nastawcie sie z budowa tak na spokojnie na przyszly rok Na reszte pytan juz odpowiedzieli poprzednicy. Pozdrawiam ja buduję w podkrakowskiej gminie i mapy dostaliśmy w tydzień (to akurat w Krakowie chyba geodeta załatwiał), a pozwolenie w 2 tyg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 14.04.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) ja buduję w podkrakowskiej gminie i mapy dostaliśmy w tydzień (to akurat w Krakowie chyba geodeta załatwiał), a pozwolenie w 2 tyg... No to nie wiem czemu tak. Mi powiedzieli, ze normalnie mapa do celow projektowych 6-8tygodni, ale mialem to szczescie, ze mieli poslizg i dostalem ja po 12 Z pozwoleniem tez brakowalo paru rzeczy zanim architekt je uzupelnil (byly potrzebne jakies pieczatki od hydro czegos tam bo mam row melioracyjny na dzialce) wiec z 2 miesiecy zrobily sie 4. Z tym, ze ja ani troche nie naciskalem, bo budowe zaczynalem rok pozniej (czyli teraz) a mapy dostalem juz chyba w marcu tamtego roku) edit: Tak czy inaczej kolezanka chciala zaczynac "juz", a tutaj potrzeba niestety tych kilka miesiecy. Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez Busters Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 14.04.2016 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 u nas adaptacja miała trwać do miesiąca a trwała 2 miesiące... albo 2,5. A jeszcze ekipa potrzebna na już to wiem z doświadzenia, że znajdzie się tylko mega drogą, albo mega lipną a jeszcze inna, umówiona, człowieka wykiwa i nie przyjedzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
intuition86 14.04.2016 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Rozmawiałam z architektem i wg niego gdzieś we wrześniu dostaniemy Pb. Czyli pewnie zrobimy fundamenty, max sso. Jak dla mnie może być, tylko nie wiem czy mój ślubny wytrzyma jeszcze rok z moją mamusią ekipa to teść i wujek murarz, więc są elastyczni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 14.04.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 (...) tylko nie wiem czy mój ślubny wytrzyma jeszcze rok z moją mamusią ekipa to teść i wujek murarz, więc są elastyczni No to pytanie co ważniejsze: rodzina czy budowa. Mówiąc "rodzina" mam na myśli Ciebie i Twojego męża. My od teściów będziemy się wyprowadzać, zdrowie psychiczne jest nie do przecenienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 15.04.2016 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 My z mapą do celów projektowych zrobiliśmy tak ( za poradą znajomego): - wynajęliśmy geodetę, który na co dzień pracował w starostwie. Mapa była w ciągu tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 17.04.2016 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Rozmawiałam z architektem i wg niego gdzieś we wrześniu dostaniemy Pb. Czyli pewnie zrobimy fundamenty, max sso. Jak dla mnie może być, tylko nie wiem czy mój ślubny wytrzyma jeszcze rok z moją mamusią ekipa to teść i wujek murarz, więc są elastyczni My adaptację zaczęliśmy w marcu załatwiać, a z budową ruszyliśmy w sierpniu. Mogliśmy wcześniej, bo pozwolenie na budowę otrzymaliśmy bodajże 3 lipca. I tylko dlatego nie zaczęliśmy w lipcu, że na naszej działce rosło zboże i czekaliśmy, jak poprzedni właściciel je sobie zbierze. Na mapę czekaliśmy 2 miesiące, w międzyczasie poprzychodziły warunki z Tauronu itd. Na Samo pozwolenie czekaliśmy 1 miesiąc. Też nas straszyli, że nie wiadomo ile to trwa, a okazało się że raptem 4 miesiące. Dodam, że starostwo w Węgrzcach wydawało PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KyRaA 17.04.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Również przybywam, by się przywitać Planujemy z mężem budowę domu w szeflerach - w lustrzanym odbiciu Na razie czekamy na decyzję z UM, na pozwolenie na budowę oraz rozbiórkę chlewika (który obecnie stoi w miejscu gdzie chcielibyśmy się budować) ... nikt nie powiedział że będzie łatwo, ale liczę że szybko pójdzie z pozwoleniami Szukamy ekipy budowlanej jeszcze na ten rok, tylko czy jeszcze ktoś będzie wolny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 17.04.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 KyRaA witaj gustowny domek i wydaje się bardzo ustawny co do ekip... to jak szukać to już, ale obawiam się, że dobre i nienajdroższe ekipy już są pozajmowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Susz 19.04.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) Również witam wszystkich ! My będziemy budować dom z indywidualnego projektu.. Nasze 4 egzemplarze projektu czekają na stosowną decyzję w starostwie.... ekipa wybrana ja buduję w podkrakowskiej gminie i mapy dostaliśmy w tydzień (to akurat w Krakowie chyba geodeta załatwiał), a pozwolenie w 2 tyg... Jak Ci się udało w 2 tyg PnB w Krk? Chyba że nie podlegałeś pod wydział AiB w Krakowie tylko w jakiejś filii? Bo nam miłe panie w Starostwie powiedziały że zwykle w 65 dni się wyrabiają....... Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez Susz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 19.04.2016 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Susz na szczęście podlegałam pod inne starostwo właśnie pod filię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupaq 20.04.2016 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 W naszym przypadku, filia w Węgrzcach wyrobili się w 4 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Susz 21.04.2016 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Oj zazdroszczę wam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 22.04.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Ile cm i jakiego styropianu Dajecie w podłogę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.04.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Zrób OZC dla 10 cm potem przelicz dla 20 cm i będziesz wiedział ile dać zamiast pytać się ile dają inni. U mnie różnica byłą drastyczna na tym elelemcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrry1 22.04.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Ile cm i jakiego styropianu Dajecie w podłogę ? U mnie jest 20cm XPS (pod płytą fundamentową) + pod wylewką 18cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 22.04.2016 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 U mnie jest 20cm XPS (pod płytą fundamentową) + pod wylewką 18cm. Ja tutaj trochę popłynęłam, mam 20xps pod płytą i tylko 6 cm na płycie 0,038, teraz dałabym więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 23.04.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Myjk jak tam projekt? zrobił się?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 23.04.2016 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Projekt jest w zasadzie zrobiony. Ale nadal konstruktor daje ciała z obliczeniami obciążeń i wszystko przez to stoi. Ruszyła za to w końcu aranżacja kuchni, jadalni i salonu (też miała być zrobiona rok temu). Chodzi o spasowanie blatu w kuchni z wysokościami okien tak, aby blat był parapetem. To wszystko przy okazji modyfikacji wysokości szafek, a w zasadzie cokołów -- blat ma być na wysokości 93 cm -- tj. ma być znacznie podwyższony w stosunku do obowiązującego standardu. Więc nie ma tego złego, przynajmniej na projekcie będzie szansa na prawidłowe i docelowe rozrysowanie tych okien. Nie ma to jak szukać na siłę pozytywów. Wybraliście już okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts