Liliputek 23.04.2016 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Myjk jeszcze nie... chyba musze się wybrać i zobaczyc na zywo bo parametry te same, ale nie wiem czy zawiasy są ukryte.. i czy są ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupaq 23.04.2016 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 My będziemy mieli okna na profilach Aluplast Ideal 8000 a robi je firma Okmar-Plastik z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 23.04.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 My będziemy mieli okna na profilach Aluplast Ideal 8000 a robi je firma Okmar-Plastik z Bielska a cenowo w miarę ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudusiowa3 23.04.2016 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Witam wszystkich forumowiczów, w tym roku razem z mężem planujemy zacząć generalny remont domu w okolicach Gdyni. Dom szkieletowy podpiwniczony, parterowy, na działce o powierzchni ok. 1000 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MisiekNS 24.04.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 1,5 miesiąca i SSO gotowy Jaram się jak dziecko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 24.04.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 1,5 miesiąca i SSO gotowy Jaram się jak dziecko [ATTACH=CONFIG]353861[/ATTACH] oooo brawo!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahogany6 24.04.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Witam My zaczynamy w połowie maja w Katowicach. Projekt indywidualny, dobudowa do istniejacego budynku na mikro działce -230 m 2. Wątpliwosci mamy tysiące ale poszukiwania czegoś gotowego do zakupu spełzły na niczym, więc po roku podjęliśmy decyzje o budowie. Dom będzie miał 150 m użytkowej, w tym garaż -18m. Bryła prosta, dach dwuspadowy i duże okna od zachodu. Ogrzewanie podłogowe, piec gazowy i wm z rekuperacją. Zastanawiamy sie jeszcze gdzie kupić okna i jakie (HS pcv czy aluminium, antracyt czy jaśniejszy szary..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 24.04.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 mahogany6 witaj! a czemu piec gazowy wybraliście? my również zdecydowaliśmy się na ogrzewanie podłogowe w całym domu i WM z reku, ale zrezygnowaliśmy z gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahogany6 24.04.2016 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Mamy gaz w granicy działki i wydaje się że będzie taniej po jakimś czasie wymienić pięć gdy spadnie mu wydajność niż pompę ciepła. Poza tym obawiamy się hałasu a że działka jest mikro( 1.5 do granicy) wiec przyszły sąsiad potem mógłby się skarżyć. Na gruntowy wymiennik tym bardziej nie ma miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 24.04.2016 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) Mamy gaz w granicy działki i wydaje się że będzie taniej po jakimś czasie wymienić pięć gdy spadnie mu wydajność niż pompę ciepła. Poza tym obawiamy się hałasu a że działka jest mikro( 1.5 do granicy) wiec przyszły sąsiad potem mógłby się skarżyć. Na gruntowy wymiennik tym bardziej nie ma miejsca Jest na forum Elfir, która ma energooszczędny dom na małej działce i ogrzewanie gazowe. Ostatnio pisała, o ile dobrze pamiętam, że gdyby teraz budowała to gazu by już nie wzięła lecz poszła w ogrzewanie elektryczne. DOPISEK Słowa Elfir: "Bałam się prądu a w sumie grzanie prądem wyszłoby taniej." Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 25.04.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Jest na forum Elfir, która ma energooszczędny dom na małej działce i ogrzewanie gazowe. Ostatnio pisała, o ile dobrze pamiętam, że gdyby teraz budowała to gazu by już nie wzięła lecz poszła w ogrzewanie elektryczne. DOPISEK Słowa Elfir: "Bałam się prądu a w sumie grzanie prądem wyszłoby taniej." Też coraz bardziej przekonuje się do ogrzewania pradem(pompą ciepła powietrzną) niż gazem lub ekogroszkiem...czekam na decyzję urzedu gminy w sprawie dofinansowania do pc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 25.04.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 mahogany6 witaj! a czemu piec gazowy wybraliście? my również zdecydowaliśmy się na ogrzewanie podłogowe w całym domu i WM z reku, ale zrezygnowaliśmy z gazu. Dziwne pytanie. :> Niedawno był tu inwestor, co niecałe 100m2 nowego domu chce grzać paliwem stałym. W takim zestawieniu gaz to już skok niczym lądowanie człowieka na księżycu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 25.04.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Jak duża u Ciebie była róznica?OZC według mnie to będę mógł zrobic po wybudowaniu stanu surowego...nie mam kasy jak lodu jak TY i nie wiem jaka cena materiału bedzie za rok-bo wtedy będe wykańczał i docieplał...Ty już każdy materiał wybrałeś i Jesteś pewny że go kupisz a nie inny)?asolt kazał mi podać dane materiałów - o których nie mam pojęcia czy kupię i użyje (jaka posadzka, jakie u dzwi, okna, styropian i wełna -skąd mam wiedzieć na co mnie będzie stać i jakie u i lambdy będą miały..itp) Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez jankes789 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 25.04.2016 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 W projekcie jest część z tych danych, a resztę można wziąć stąd: warunki techniczne budynków od 1 stycznia 2014 Obecnie projekty domów muszą spełniać wymagane normy, a wiele biur projektuje już z wyprzedzeniem, wg norm, które będą obowiązywały od 2017 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 25.04.2016 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 OZC według mnie to będę mógł zrobic po wybudowaniu stanu surowego...nie mam kasy jak lodu jak TY i nie wiem jaka cena materiału bedzie za rok-bo wtedy będe wykańczał i docieplał... Cały czas jesteś w błędzie. Nie mam kasy jak lodu, dlatego własnie wszystko LICZĘ, sprawdzam i porównuję na liczbach a nie zgaduję porównując innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 25.04.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Jak duża u Ciebie była róznica? OZC według mnie to będę mógł zrobic po wybudowaniu stanu surowego...nie mam kasy jak lodu jak TY i nie wiem jaka cena materiału bedzie za rok-bo wtedy będe wykańczał i docieplał... Ty już każdy materiał wybrałeś i Jesteś pewny że go kupisz a nie inny)? asolt kazał mi podać dane materiałów - o których nie mam pojęcia czy kupię i użyje (jaka posadzka, jakie u dzwi, okna, styropian i wełna -skąd mam wiedzieć na co mnie będzie stać i jakie u i lambdy będą miały..itp) bardzo się mylisz. ludzie często idą w błędne inwestycje niby z oszczędności, a na końcu i tak okazuje się że tracą kupę kasy. np. znam taki przypadek - buduje właśnie piwnicę na węgiel i kocioł, myśli też o zakupie pompy ciepła do CWU (zamiast w podobnych albo mniejszych pieniądzach zrobić porządny system, całkowicie bezobsługowy i tańszy w eksploatacji), robi ścianę grubości 30 cm + 15 cm styropianu (tu nie wiem czym się kieruje, taniej i lepiej byłoby 24 cm ściana + 20 cm izolacja), wstawia kaloryfery na poddaszu, ale nie potrafi tego uzasadnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 26.04.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 bardzo się mylisz. ludzie często idą w błędne inwestycje niby z oszczędności, a na końcu i tak okazuje się że tracą kupę kasy. np. znam taki przypadek - buduje właśnie piwnicę na węgiel i kocioł, myśli też o zakupie pompy ciepła do CWU (zamiast w podobnych albo mniejszych pieniądzach zrobić porządny system, całkowicie bezobsługowy i tańszy w eksploatacji), robi ścianę grubości 30 cm + 15 cm styropianu (tu nie wiem czym się kieruje, taniej i lepiej byłoby 24 cm ściana + 20 cm izolacja), wstawia kaloryfery na poddaszu, ale nie potrafi tego uzasadnić. Ale z drugiej strony kupowanie materiału na budowę i wykończenie - patrząc na najlepsze parametry U i lambda podnosi koszt budowy znacznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 26.04.2016 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Ale z drugiej strony kupowanie materiału na budowę i wykończenie - patrząc na najlepsze parametry U i lambda podnosi koszt budowy znacznie... to zależy. z jednej strony podnosi koszt budowy, z drugiej obniża, bo pozwala zmniejszyć moc urządzenia grzewczego lub zapotrzebowanie domu do takiego stopnia, że można zmienić system ogrzewania na tańszy w inwestycji. u siebie sporo dołożyłem w ocieplenie, okna, drzwi i wentylację (ale nie więcej niż za kompletną kotłownię węglową), za to grzeję dom grzałką kupioną za 400 zł i płacę za to mniej niż zapłaci sąsiad z piwnicą (zanurzoną w wodzie, ale tego nie wiedział i nie wierzył że tak będzie - nie zrobił badań gruntu), kominem, kotłem, które kosztowały wielokrotnie (dobre 100 razy) więcej niż moja grzałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupaq 26.04.2016 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 a cenowo w miarę ok? Cześć. U nas ciężko odpowiedzieć na to pytanie, gdyż akurat okna, mieliśmy wliczone w cenę domu . Ale z cennika wychodzi , że zapłacimy 7650 netto za całość z drzwiami wejściowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KyRaA 27.04.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 MisiekNS - nie dziwię się, że jarasz się jak dzieciak, bo to naprawdę czad! Gratuluję i życzę kolejnych tak szybkich etapów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts