Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ekogroszek - miałem tym ogrzewać dom.

Dom parterowy, 125m2 ogrzewane, grzejniki plus podłogówka w łazienkach (dwóch). tak miało być

Aż zacząłem czytać - artykuły, fora, info urządzeń i producentów. Wszystko było by piękne gdyby nie ogólne przekonania.

Dobrzy znajomi (ludzie wykształceni i 'światowi'), budowlańcy w wieloletnim doświadczeniem, a nawet rodzina - wszyscy mowią jedno - "Chcesz grzać powietrzem? To nie zadziała!". "Ja mam ekogroszek. Raz na dwa tygodnie ładuję podajnik i spokój. Czyszczę piec raz na te dwa tygodnie i to w koszuli - pięć minut i piec czysty i koszula też. Szwagier miał pompę powitrzną i zmienił na ekogroszek, bo miał zimno." takich cytatów mam sporo

Ja za to na przekór, zrobiłem OZC i brnę w swoje.

Co by nie mówić. Ale mamy XXI wiek i czy jedynym sposobem na ogrzewanie jest ogień z węgla czy drewna?

Sory, ale ja wolę jak mi nie śmierdzi, jak jest czysto. Nie lubie gdy moja mała córeczka ma brudne (czarne) skarpetki biegajac po domu, jak u dziadków czy znajomych grzejących węglem lub ekogroszkiem pomimo, iż myją podłogi w domu co drugi dzień. Dom jest dla mnie, dla rodziny, dla wygody, dla poczucia bezpieczeństwa. Bezpieczeństwo dla mojej córki, a może i dla następnego dziecka nie ma się kojarzyć z brudnymi podłogami.

Druga sprawa to podłogówka. To samo co w sprawie PC PW. "Przecież to nie zdrowe, nogi puchną". Pytam: "masz taką?", "nogi Ci puchną?". W odpowiedzi słyszę "nie, ale słyszałem."

Pytam "jaką temperatura zasilania podłogówki?", w odpowiedzi słyszę, że "40 do 45 stopni".

Jest dużo stereotypów, najważniejsze to samemu dać sobie czas i spokojnie wszytko przemyśleć i dobrać pod siebie.

Życzę powodzenia każdemu kto tak jak ja, pomimo głosów przeciwnych dookoła, dąży do własnych celów i przekonań! :-D

Edytowane przez Łukasz_Ka
Literówki

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

my też ciągle słyszymy, że za ogrzewanie na prąd zapłacimy nie 3-4 tys a 30-40 tys... ale zobaczymy. Wierzę w wartość obliczeń i ocieplenia.

Moj tata też :D uważa, że na nieznane ludzie zawsze dziwnie patrzą... jak 15 lat temu siał poplon to ludzie też się w czoło pukali, teraz i oni sieją ;)

Ja też zdecydowałem się na grzanie prądem i w dodatku kablami (brak alternatywy). Wszyscy, dosłownie wszyscy mi mówią, że to najdroższe co może być. A mi z obliczeń wychodzi koszt poniżej 2k za sezon przy inwestycji 6k w system ogrzewania. OZC to podstawa przy wyborze źródła ciepła.

Ja też zdecydowałem się na grzanie prądem i w dodatku kablami (brak alternatywy). Wszyscy, dosłownie wszyscy mi mówią, że to najdroższe co może być. A mi z obliczeń wychodzi koszt poniżej 2k za sezon przy inwestycji 6k w system ogrzewania. OZC to podstawa przy wyborze źródła ciepła.

Za cały rok planuje 2-3 k płacić za CO i CWU lecz inwestycja 30 k a Ty jakie urządzenia za 6 k Zastosujesz?

Edytowane przez jankes789

a jak duży bojler? :)

Własnie się wacham miedzy 200 a 300. Jak policzyłem w bloku schodziło mam średnio 270l ciepłej wody dziennie. Z drugiej strony tu będzie zmywarka i prysznic więc teoretycznie zużycie będzie mniejsze ale czy 200 wystarczy ? Z drugiej strony 300 to większe koszty (grzanie , straty postojowe). Nie wiem :(

Własnie się wacham miedzy 200 a 300. Jak policzyłem w bloku schodziło mam średnio 270l ciepłej wody dziennie. Z drugiej strony tu będzie zmywarka i prysznic więc teoretycznie zużycie będzie mniejsze ale czy 200 wystarczy ? Z drugiej strony 300 to większe koszty (grzanie , straty postojowe). Nie wiem :(

Coś, czego sama osobiście nie znoszę, to nagły brak ciepłej wody w trakcie kąpieli. No mało rzeczy tak mnie wkurza jak to :D Nie wiem, czy jest sens liczyć na to, że zmniejszycie zużycie aż o 70 litrów dziennie.

Czy te straty sa w ogole warte rozwazania? Ile to bedzie kosztowac miesiecznie kilka czy kilkanascie zl? Nie przesadzajmy :)

Inna sprawa, ze 200l to raczej spory zbiornik, np. u mnie na zmywanie naczyn schodzi chyba tyle samo co na mycie.

Nie mam pojęcia jak to robicie ;)

Pewnie śmierdzimy. :p A poważnie, zwyczajnie szanujemy wodę, w sensie woda nie leje się przy myciu zębów itd. jednocześnie też lubimy się od czasu do czasu dłużej pomoczyć w wannie czy pod prysznicem. Oczywiście przy tym jest zmywarka, ta rzeczywiście oszczędza wodę -- ręcznie myjemy niezwykle rzadko. Ale jak postanowimy pozmywać w zlewie, to ciepła woda znika w mgnieniu oka. :/ Może tu jest więc pies pogrzebany.

Muszę poblogować, bo mnie szlag po raz kolejny trafił. Jestem po kolejnej dyskusji, tym razem z instalatorem PC. Wycena kompletnej usługi z materiałami z przygotowaniem pod chłodzenie domu (czyli w stosunku do standardowych instalacji jeszcze ze zbiornikiem wody lodowej i wyjściem na basen wraz z pompą obiegową, ale bez wymiennika) koszt 41 tys. zł (VAT 8%). Liczę wygrzebując ceny z netu wcale nie najniższe, na takie same albo zbliżone podzespoły i wychodzi mi 30 tys. zł (VAT 23%) a 26 (jak przyjąć 8%). Pytam skąd takie kosmiczne koszty to się okazuje, że instalator ma elementy systemu drożej niż ja z VAT 23% -- człowiek z przypadku, kupujący detalicznie. A w ogóle to jak mi się cena nie podoba, to niech se zrobię sam. Po wstępnych przejściach z ekipami budowlanymi przestaję się dziwić, że ludzie jeszcze próbują montować węglosyf czy samorobić wszystko co się da. Takie rzeczy to tylko w tym chorym kraju, a wszystko to dzięki LUDZIOM. Ja rozumiem że nikt nie chce pracować za darmo, nie oczekuję tego, ale po raz kolejny wyłazi, że to jest zwyczajne strzyżenie baranów za instalowane podzespoły czy używane materiały i ukryte dorabianie do "usługi". :/ Paranoja.

To tak jak jeden wykonawca nam podliczył materiały budowlane i 'inne", więc za dom w stanie surowym chciał 350 tys z materiałami. Mówił, że ma dobre ceny... no ja nie wiem, bo osobiście dostałam lepsze ceny niż on ;) a jestem odbiorca detalicznym... i narazie SSO z robocizną wychodzi mi 220 tys... a kupiłam już wszystko. No może jeszcze będzie jakaś drobnica...

ja nie mówię, że mają nie zarabiać, ale zarobić 100 tys (przynajmniej) na jednej budowie to i tak jest duzo, na tyle dużo, że opłaca się brac inną ekipę...

Twoje 41 tys bez wymiennika, bez odwiertów (bo przecież PC nie wymaga odwierów nie?) to sporo... :/

To jest cena kompletnej instalacji z wymiennikiem (poziomy spiralny w moim przypadku), PC gruntową, zbiornikiem CWU i Zbiornikiem Wody Lodowej (pod wspominane wcześniej chłodzenie) oraz wyjściem do grzania basenu ogrodowego, i "kotłownią". Ogólnie jest identyczna sytuacja jak z firmami budowlanymi. Totalny bezsens.

• 2 weeks później...
Znalezienie architekta połowa stycznia .Projekt indywidualny. Pozwolenie na budowę koniec kwietnia. Tak się robi w Katowicach, gdzie jest boom budowlany (inwestycje rzędu kilku mld. zł w ciągu ostatnich lat i następnych) . W mniejszych gminach mają widocznie więcej czasu na zabawę.

Witam.

Wystartowaliśmy z budową projekt Dalia nowa lokalizacja zachodniopomorskie pow. użytkowa 123 m - po zmianach wysokości ścianki kolankowej.

Ogrzewanie: skłaniamy się do pompy ciepła powietrze woda, gdyż gazownia nas nie podłączy, a w groszek i węgiel nie chcemy iść ze względu na usytuowanie działki, która jest z dwóch stron otoczona laskiem.

Ogrzewanie w budynku podłogowe zarówno na górze jaki na dole.