Gość Arturo72 01.06.2016 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 (edytowane) a możesz się jeszcze podzielić informacją ile wyniosła cię cała kotłownia (ze zbiornikiem cwu i wszytskimi potrzebnymi pierdółkami) na gotowo? bez podłogówki oczywiście Ciężko się odnieść bo mam zmienioną markę do tego co było w umowie. Na umowie miałem Atlantic 8kW czyli mocowo słabsza a przy tym znacznie tańsza była a Panasa dostałem w tej samej cenie jako rekompensatę za zwłokę instalatora. Na Atlanticu pompa+zasobnik 300l+montaż to było 3 lata temu 18tys.zl. Sądzę że dzisiaj byłaby to kwota 20-22tys.zl bo bralbym albo tego Atlantica albo zwykłego Panasa. Budżet na pompę miałem do 20tys.zl,gdybym musiał płacić więcej grzalbym zwykłym prądem Myślałem nad gruntowka ale nie ma najmniejszego sensu ze względu na koszt inwestycji. Koszt eksploatacji spadlby mi tylko o ok.200zł rocznie ale musiałbym za gruntowa dac o 15tys.zl więcej czyli głupota. I dopiszę jeszcze,w wycenach duża kwotę stanowi zasobnik cwu bo firmy pakują z reguły bardzo drogie zasobniki od 4-7tys.zl,ja mam zwykłego Galmeta 300l za ok.1800zł,następna sprawa,że z uporem maniaka niektóre firmy pakują do wycen bufor,który również podraza inwestycje a który przy podlogowce jest zbędny. Edytowane 1 Czerwca 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_Ka 18.06.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Bocianki 2016 chyba mocno pracują przy swoich domach, bo tutaj od dawna cisza Ja liczę, że w ciągu 2-3 tygodni wystartuje z budową. Narazie działka przygotiwana do prac. Jak postępy u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 18.06.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Nam budowa się wysypała chociaż było już PnB. Kupiliśmy mieszkanie. Budowa będzie za parę lat, bo z nas stworzenia domowe, nie blokowe. Ale nie wiadomo ani gdzie ani co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_Ka 19.06.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 No proszę, jaka zmiana, gratuluję zakupu To trochę odwrotna sytuacja jak u nas. Początkowo miało być mieszkanie w nowo budowanym bloku. Jednak zdecydowaliśmy się na budowę. Podejrzalem rzut, bardzo fajne mieszkanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 19.06.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Dziękujemy Chociaż na pewno wolelibyśmy, żeby decyzja o kupnie mieszkania nie była, hm, wymuszona okolicznościami przyrody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 23.06.2016 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 tak, wszyscy siedzą cicho i budują u nas oczekiwanie na okna... przy okazji dowiedziałam się, że od lipca nowe cenniki wchodzą, np. dachówek i podnoszą cenę o ok. 5%... już teraz jak domawiałam dachówkę to cena była o 0,60 gr wyższa. A ponoc prawdziwy sezon zaczyna się po wakacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 23.06.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 To dobrze, ze zamowilem dachówke w tamtym tygodniu! Chociaz za stal juz ładnie musialem doplacic, a jeszcze dwuteowniki potrzebuje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siefinpird 23.06.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Witajcie u mnie juz SSO ! Lada dzień jedziemy dalej .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_Ka 23.06.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 U nas, wg planu, 1 lipca geodeta wytycza dom na działce. Później max 4 m-ce intensywnej pracy do zamknięcia dachem przed zimą. W końcu coś się będzie działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 24.06.2016 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 U nas, wg planu, 1 lipca geodeta wytycza dom na działce. Później max 4 m-ce intensywnej pracy do zamknięcia dachem przed zimą. W końcu coś się będzie działo te najbardziej widoczne prace chyba najbardziej cieszą siefinpird a gdzie jakaś fota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 24.06.2016 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 Zakończyliśmy murowanie ścian, za chwilę wylanie chudziaka, słupów w ścianach i wieńca. Czasu dla forum niestety brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolka.77 25.06.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 U nas cieśle zaczynają z więźbą walczyć. Mam nadzieję, że do 25 lipca się wyrobią z deskowaniem, bo okna przyjeżdżają. I od sierpnia dachówka i instalacje, których wycenami jestem na razie podłamana - myślałam, że 100k to z dużą górką założenie, a tu wszystko ponad :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 26.06.2016 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Ja zaczynam z bratem od jutra. W tym roku chciałbym mieć SSZ. SSO do października mam w umowie z wykonawcą. Najpierw w poniedziałek wytyczenie budynku . We wtorek kopanie pod płytę fundamentową. Jeszcze nie mam żadnych materiałów na budowie. Jutro czeka mnie seria telefonów w zamawianiu. A płyta fundamentowa wymaga szybkich dostaw piasku, styropianu, zbrojenia i betonu. Do tego, zagęszczarka, kanalizacja, drenaż i przepusty. Przy ławach by było spokojnie, a tak będzie od razu szybko i mam nadzieję że sprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 27.06.2016 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 mamy piwnicę, parter i strop nad nim, w tym tygodniu ruszamy ze ścianami konstrukcyjnymi poddasza, w lipcu mamy nadzieję przykryć dom dachem. Przed jesienią wstawić okna, a potem powolne dłubanie w środku i ogarnianie podwórka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 29.06.2016 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Ja nadal w malinach, ale w końcu się konstrukcje policzyły. Powoli drukują papiry i będą składane -- na zgłoszenie... Pewnie w tym roku zdąży się zrobić tylko SSO... O ile w ogóle, bo nadal nie mam ekipy budowlanej umówionej. Wczoraj byłem w firmie od basenów -- wycenę mi zrobili, to mi w pięty poszło. Basen 4x9m przy 150cm głębokości, z bloczków betonowych pokrytych folią basenową, wykończony kamieniem, z aparaturą i robocizną wychodzi blisko 50 tys. zł. Boli, przecież to boli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 30.06.2016 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Myjk jakbyś się uparł, sam byś ten basen zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.06.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Tak, i satysfakcję bym miał. Generalnie większość kosztów to elementy basenu. Dla przykładu -- wykończenie linii basenu 4 tys. zł, folia basenowa 7 tys. zł, drabinka 2 tys., schodki 8-10 tys. zł, 2 lampy LED 2 tys. zł, filtr piaskowy z pompą 3 tys. zł, wymiennik do PC 3 tys. zł, tablica (elektryczna) sterująca tym wszystkim kolejne 3 tys. zł, jakiś termostat 1 tys. zł, folia z rollerem 3 tys. zł, wykończenie rantów kamieniem 5 tys. zł, itd. Sama niecka i robocizna to pikuś w tym wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 30.06.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Muszę to zestawienie pokazać mężowi, bo jak mu kiedyś mówiłam, że basen to 1/3 kosztów domu, to mi nie wierzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.06.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Dzisiaj dostałem jeszcze ofertę na basen z konglomeratu, o taki: http://luxe-pools.com/the-luxury-pools/composite-pool-garda-800.html -- i jestem w silnym szoku, bo jest droższy od murowanego o ponad 15 tys. zł Ale po paru dniach zabaw w okrągłym basenie stelażowym 4,75m średnicy (pożyczyłem od szwagra na próbę, bo ten ma młodego psa, który mu wszystko gryzie -- wiec basenu się nie odważy rozstawić) utwierdzam się w przekonaniu, że basen to super sprawa dla dzieci na lato. W zeszłą niedzielę woda miała 32 sC (bez dogrzewania wynglem czy innym prundem). Ale stelażowego nie chcę pod nowym domem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.06.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Aha, aranżacja w toku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts