Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
a możesz się jeszcze podzielić informacją ile wyniosła cię cała kotłownia (ze zbiornikiem cwu i wszytskimi potrzebnymi pierdółkami) na gotowo? bez podłogówki oczywiście :)

Ciężko się odnieść bo mam zmienioną markę do tego co było w umowie.

Na umowie miałem Atlantic 8kW czyli mocowo słabsza a przy tym znacznie tańsza była a Panasa dostałem w tej samej cenie jako rekompensatę za zwłokę instalatora.

Na Atlanticu pompa+zasobnik 300l+montaż to było 3 lata temu 18tys.zl.

Sądzę że dzisiaj byłaby to kwota 20-22tys.zl bo bralbym albo tego Atlantica albo zwykłego Panasa.

Budżet na pompę miałem do 20tys.zl,gdybym musiał płacić więcej grzalbym zwykłym prądem :)

Myślałem nad gruntowka ale nie ma najmniejszego sensu ze względu na koszt inwestycji.

Koszt eksploatacji spadlby mi tylko o ok.200zł rocznie ale musiałbym za gruntowa dac o 15tys.zl więcej czyli głupota.

I dopiszę jeszcze,w wycenach duża kwotę stanowi zasobnik cwu bo firmy pakują z reguły bardzo drogie zasobniki od 4-7tys.zl,ja mam zwykłego Galmeta 300l za ok.1800zł,następna sprawa,że z uporem maniaka niektóre firmy pakują do wycen bufor,który również podraza inwestycje a który przy podlogowce jest zbędny.

Edytowane przez Arturo72

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tak, wszyscy siedzą cicho i budują :) u nas oczekiwanie na okna...

przy okazji dowiedziałam się, że od lipca nowe cenniki wchodzą, np. dachówek i podnoszą cenę o ok. 5%... już teraz jak domawiałam dachówkę to cena była o 0,60 gr wyższa. A ponoc prawdziwy sezon zaczyna się po wakacjach.

Ja zaczynam z bratem od jutra. W tym roku chciałbym mieć SSZ. SSO do października mam w umowie z wykonawcą.

Najpierw w poniedziałek wytyczenie budynku . We wtorek kopanie pod płytę fundamentową. Jeszcze nie mam żadnych materiałów na budowie. Jutro czeka mnie seria telefonów w zamawianiu. A płyta fundamentowa wymaga szybkich dostaw piasku, styropianu, zbrojenia i betonu. Do tego, zagęszczarka, kanalizacja, drenaż i przepusty. Przy ławach by było spokojnie, a tak będzie od razu szybko i mam nadzieję że sprawnie.

Ja nadal w malinach, ale w końcu się konstrukcje policzyły. Powoli drukują papiry i będą składane -- na zgłoszenie... Pewnie w tym roku zdąży się zrobić tylko SSO... O ile w ogóle, bo nadal nie mam ekipy budowlanej umówionej. Wczoraj byłem w firmie od basenów -- wycenę mi zrobili, to mi w pięty poszło. Basen 4x9m przy 150cm głębokości, z bloczków betonowych pokrytych folią basenową, wykończony kamieniem, z aparaturą i robocizną wychodzi blisko 50 tys. zł. Boli, przecież to boli...

Tak, i satysfakcję bym miał. :p Generalnie większość kosztów to elementy basenu. Dla przykładu -- wykończenie linii basenu 4 tys. zł, folia basenowa 7 tys. zł, drabinka 2 tys., schodki 8-10 tys. zł, 2 lampy LED 2 tys. zł, filtr piaskowy z pompą 3 tys. zł, wymiennik do PC 3 tys. zł, tablica (elektryczna) sterująca tym wszystkim kolejne 3 tys. zł, jakiś termostat 1 tys. zł, folia z rollerem 3 tys. zł, wykończenie rantów kamieniem 5 tys. zł, itd. Sama niecka i robocizna to pikuś w tym wszystkim.

Dzisiaj dostałem jeszcze ofertę na basen z konglomeratu, o taki: http://luxe-pools.com/the-luxury-pools/composite-pool-garda-800.html -- i jestem w silnym szoku, bo jest droższy od murowanego o ponad 15 tys. zł :( Ale po paru dniach zabaw w okrągłym basenie stelażowym 4,75m średnicy (pożyczyłem od szwagra na próbę, bo ten ma młodego psa, który mu wszystko gryzie -- wiec basenu się nie odważy rozstawić) utwierdzam się w przekonaniu, że basen to super sprawa dla dzieci na lato. W zeszłą niedzielę woda miała 32 sC (bez dogrzewania wynglem czy innym prundem). Ale stelażowego nie chcę pod nowym domem...