ggdh 29.08.2016 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 To i ja się dopiszę Kupiliśmy działkę wraz z fundamentem, zaadaptowanym projektem (i tak do zmiany) i już nawet zdążyłem parę razy się spocić na budowie! Dziennik w sygnaturce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupaq 30.08.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Witam, My właśnie zakończyliśmy budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madtrack 13.09.2016 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Witam. My zaczęliśmy w tym roku - planujemy do zimy zrobić SSO - już są ściany, jest też materiał na strop. SSO Wygląda całkiem realnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kataryna86 15.09.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Witam wszystkich! Mam pytanie odnośnie kosztów rozłożenia kanalizacji we fundamencie. Może ktoś podzieli się informacją ile kosztowala robocizna i materiały ? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 15.09.2016 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Materiał 1000 - 1500 zł (zależy ile punktów itp), u Mnie cena wliczona w całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 15.09.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 u mnie 700zl material (parterowka ktora mala nie jest) robocizna w cenie sso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_Ka 18.09.2016 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Mało kto się chwali postepami na Bociankach. Wszyscy zgodnie z planem? U nas czekamy teraz na więźbe i później pokrycie. Do tego etapu wszystko zakończone. Gdzieś za tydzień powinno już coś się na dachu dziać... Chociaż spodziewam się kilkudniowego opóźnienia. Fajnie jest już mieć wszystkie ściany. Wkoncu można przestać sobie wyobrażać wielkości pomieszczeń, tylko je zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 18.09.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 U mnie krycie blachą, okna w produkcji, polujemy na instalatorów i modlimy się o późną zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolka.77 18.09.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 U nas od miesiąca czekamy na tynki :/ Pierwszy niesłowny wykonawca nam się trafił Zobaczymy czy w końcu jutro czy pojutrze zacznie... Poza tym postępy są. Elektryk w domu skończył i przeniósł się z robotą na budynek gospodarczy, dach położony, oczyszczalnia zamontowana. Tylko te tynki wszystko psują, bo teoretycznie już miałam wszystkie instalacje mieć i ocieplone poddasze. Już nawet nie myślę o jakiejkolwiek szansie na przeprowadzkę w tym roku, bo przez te cholerne tynki to teraz na hydraulika czekać będę, aż skończy to co zaczął jak się okazało, że u nas jeszcze nie ma co robić :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 19.09.2016 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Mało kto się chwali postepami na Bociankach. Wszyscy zgodnie z planem? U nas czekamy teraz na więźbe i później pokrycie. Do tego etapu wszystko zakończone. Gdzieś za tydzień powinno już coś się na dachu dziać... Chociaż spodziewam się kilkudniowego opóźnienia. Fajnie jest już mieć wszystkie ściany. Wkoncu można przestać sobie wyobrażać wielkości pomieszczeń, tylko je zobaczyć No dobra, to się pochwalę W czwartek zamontowano nam wiązary Teraz jak pogoda pozwoli, sami dokończymy dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalcn 19.09.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Pogoda sprzyjała, więc każdy zapracowany,mi więźbę skończyli w piątek, okna dachowe oraz kolankowe zamówione(fakro), jutro podejmuje decyzję czy zamówić Oknoplast winergetic premium czy Krisspol fen 85... w środę jak dobrze pójdzie wchodzi dekarz, ekipa dziś zaczeła robić działówki przez co środek nabiera klimatu. najbardziej to w słoneczne dni podoba mi się widok z jadalni oraz piętra na beskidy...idealnie:) musze teaz dograc szczegoly z elektrykami, wodkanami, ekipą od piany do poddasza, ogolnie do tej pory dużo robila ekipa od sso, teraz już trzeba kilka ekip ogarnąć by wszystko się zazębiało, a jak wiadomo każdy ma swoje jakieś terminy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 20.09.2016 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Tak z czystej ciekawosci, po cholere chcesz inwestowac tyle kasy w okna, skoro sciany szczytowe i tak beda jednym wielkim mostkiem termicznym?Jesli sie kupuje okna pasywne to o inne rzeczy tez pasowaloby zadbac. Tak to troche kasa wyrzucona w bloto moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 20.09.2016 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 (edytowane) Tak z czystej ciekawosci, po cholere chcesz inwestowac tyle kasy w okna, skoro sciany szczytowe i tak beda jednym wielkim mostkiem termicznym? Jesli sie kupuje okna pasywne to o inne rzeczy tez pasowaloby zadbac. Tak to troche kasa wyrzucona w bloto moim zdaniem. Racja No, chyba że rafalcn, planuje wcześniej położyć ocieplenie nakrokwiowe, a nie tylko pianę między krokwiami. A może te betonowe szczyty to będę "ogniomury"/attyki wystające ponad dach? Edytowane 20 Września 2016 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalcn 20.09.2016 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Tak jak ktoś słusznie zauważył attyki będą wystawały ponad dach i będą ocieplone grafitowym styropianem...skad sięt eż ludzią bierze, że pianę sie daje tylko między krokwie? Piana będzie równiez na krokwiach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 20.09.2016 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 (edytowane) Tak jak ktoś słusznie zauważył attyki będą wystawały ponad dach i będą ocieplone grafitowym styropianem...skad sięt eż ludzią bierze, że pianę sie daje tylko między krokwie? Piana będzie równiez na krokwiach:) Pod krokwiami, nie na krokwiach A że napisałam "między krokwiami", to skrót myślowy, który zawiera w sobie taką w obecnych czasach oczywistość, jak ścisłe powiązanie ocieplenia pomiędzy krokwiami z kilkoma centymetrami także pod nimi I o ilość tych centymetrów chodzi. Jeśli inwestor jest nieświadomy, to firmy piankujące zrobią jak uważają. A często uważają, że 2 cm pod krokwiami to "świat z głową", bo "przecież drewno jest bardzo ciepłe i dobrze izoluje" (autentyczna wypowiedź pana od pianek, z tamtegorocznych targów budownictwa w BB). P.S. No i chciałam jeszcze napisać, że podoba mi się kształt Twojego domu. Edytowane 20 Września 2016 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 20.09.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Tak jak ktoś słusznie zauważył attyki będą wystawały ponad dach i będą ocieplone grafitowym styropianem...skad sięt eż ludzią bierze, że pianę sie daje tylko między krokwie? Piana będzie równiez na krokwiach:) Ok przepraszam za bledny osad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kfwk 23.09.2016 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Cześć! Ja obecnie rozważam remont 40-letniego domu po babci lub budowę nowego na innej działce, która do mnie należy. Za remontem przemawia świetna lokalizacja i w miarę dobry stan ale i tak byłoby masę roboty (wymiana wszystkich instalacji, ocieplenie dachu i aranżacja poddasza, ocieplenie budynku i jego odwodnienie i wszelakie prace w środku typu tynki itp.) do tego pozostaje mało atrakcyjna bryła klocka z czasów PRL z piwnicami, piętrem i strychem. Ogólnie dom z typu tych gdzie można się wprowadzić nawet w tej chwili bo jest schludnie i ciepło (okna plastikowe wszędzie, parkiet i deski drewniane itp) ale jak myśli się o doprowadzeniu go do "współczesnych standardów" to człowiek rozważa budowę nowego. Obecnie zatrudniłem architekta, który robi inwentaryzację wnętrz a później zatrudnię kosztorysanta, który podliczy mi jaka opcja ile mniej więcej by kosztowała. Ja jestem programistą i znam się na tym co robię a nie na budowie domów więc chciałbym całość prac zlecić firmie, która kompleksowo się wszystkim zajmie. Tak więc być może dołączę w tym roku też do grupy budujących - na forum myślę, że znajdę jakieś pomysły na to co można zaimplementować w swoim domu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 23.09.2016 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Mnie się będą dopiero w poniedziałek drukować papiery. Jakby to powiedział Adaś rezyser w Nic śmiesznego: "nie nakręcimy tego dzisiaj", czyt. marne moje szanse na dobrnięcie do SSO w tym roku. W między czasie urodziła się jeszcze zmiana bramy garażowej 525cm na dwie mniejsze po 250cm. Niedawno ktoś poradził, aby pójść amerykańskim stylem i nie robić ogrodzenia z bramą wjazdową od "frontu", tylko ogrodzić bezpośrednio do garażu co wyeliminuje konieczność kupowania i obsługi bramy, ale także zwiększy miejsce na parkowanie. Zastanawiam się więc mocno nad takim rozwiązaniem, szczególnie, że mam ostatnią działkę na ulicy i nikt mi tam nie wpadnie przez przypadek. Jedyne co, to boję się o dzikie albo sąsiedzkie psy, które mogą mi szczać po elewacji... Ktoś ma jakieś przemyślenia na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 23.09.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Jak będą twoje auta wyprowadzać z garażu to brama nie zaskrzypi..... Spij spokojnie jak auta kradną ... po co Tobie podwójny stres... nr 1. utrata auta ..nr 2 skrzypienie bramy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 23.09.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Jak będą twoje auta wyprowadzać z garażu to brama nie zaskrzypi..... Spij spokojnie jak auta kradną ... po co Tobie podwójny stres... nr 1. utrata auta ..nr 2 skrzypienie bramy... Musiałby mieć takie auto, dla którego warto się się bardziej narażać i włamywać do garażu. A przecież łatwiej jest "sprzątnąć" auto z parkingu pod blokiem czy z ulicy. Myjk, jeśli to ostatni dom i ulica się kończy, to po co psy miałyby zostawiać swoje wizytówki na Twojej elewacji? Chyba, że masz w domu sukę i do niej byłyby wizyty i te wizytówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts