Myjk 23.09.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Jak będą twoje auta wyprowadzać z garażu to brama nie zaskrzypi..... Spij spokojnie jak auta kradną ... po co Tobie podwójny stres... nr 1. utrata auta ..nr 2 skrzypienie bramy... Jak mi będą auta wyprowadzać z garażu, to zadbają z pewnością o to, żeby mnie szlifierka kątowa rżnąca stal nie obudziła. Nie wspomnę o tym, że brama suwana nie skrzypi, a nawet jak skrzypi, to się ją smaruje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 23.09.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Musiałby mieć takie auto, dla którego warto się się bardziej narażać i włamywać do garażu. A przecież łatwiej jest "sprzątnąć" auto z parkingu pod blokiem czy z ulicy. Też prawda, aczkolwiek szwagrowi prawie wyprowadzili auto (ale to dlatego, że po pierwsze drzwi garaż-dom zostawił otwarte, klucze do auta i dokumenty zostawił na blacie w kuchni), ale właśnie nie zadbali o sen domowników (jakieś lokalne garażowe złodziejaszki to były i chcieli skorzystać z prezentu szwagra) i szwagrowa się obudziła (spała akurat w salonie, bo była chora) zastając jednego ze złodziejaszków w przedpokoju "pakującego" TV w jej szalik (?)... i złodzieje musieli pryskać porzucając fanty. Ale znajomych żony uśpili, wleźli do domu, znaleźli kluczyki do aut, dokumenty, piloty do bram i wyprowadzili z garażu dwa auta. Brama by nie pomogła choćby trzeszczała jak najęta... Dlatego brama jako zabezpieczenie to dla mnie żaden argument. Pomijam oczywiście posiadane ubezpieczenie na wypadek kradzieży. Myjk, jeśli to ostatni dom i ulica się kończy, to po co psy miałyby zostawiać swoje wizytówki na Twojej elewacji? Chyba, że masz w domu sukę i do niej byłyby wizyty i te wizytówki Nie mam zwierzaków, ale wiadomo jak to jest. Latają i szczają znacząc teren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.09.2016 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Pod krokwiami, nie na krokwiach A że napisałam "między krokwiami", to skrót myślowy, który zawiera w sobie taką w obecnych czasach oczywistość, jak ścisłe powiązanie ocieplenia pomiędzy krokwiami z kilkoma centymetrami także pod nimi I o ilość tych centymetrów chodzi. Jeśli inwestor jest nieświadomy, to firmy piankujące zrobią jak uważają. A często uważają, że 2 cm pod krokwiami to "świat z głową", bo "przecież drewno jest bardzo ciepłe i dobrze izoluje" (autentyczna wypowiedź pana od pianek, z tamtegorocznych targów budownictwa w BB). P.S. No i chciałam jeszcze napisać, że podoba mi się kształt Twojego domu. Tak to mniej więcej wygląda : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 25.09.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 U Mnie w poniedziałek kończymy dach. Mam pytanie o ocieplenie poddasza. W projekcie 20 cm między krokwie i 10 cm na krokwie. Chce trochę powiększyć poddasze i zmniejszyć ilość ocieplenia. CO proponujecie: - 20 cm między krokwie i 5 cm na krokwie ale lepszej współczynnikowo wełny, na to płyta KG - 20 cm między krokwie, na to płyty PIR 3-5 cm i na to płyta KG Drugie pytanie, mam ścianę 25 cm, murłatę 15 cm i 5 cm luzu. Czy jest sens tutaj obmurować murłatę na 3-4 cm i otynkować czy kleić płytę KG do ścianki kolankowej. Obawiam się pęknięć na tej części i skłaniam się do płyt. CO proponujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 26.09.2016 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Nie mam zwierzaków, ale wiadomo jak to jest. Latają i szczają znacząc teren. Nie wiem jak dokładnie chcesz ten garaż wpasować w granice działki, ale jeśli przy ścianie miałbyś trochę miejsca, to można posadzić coś kolczastego, np. berberys i na niego pies nie podniesie nogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 03.10.2016 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Marcin34, a jakiej masz grubości krokwie? Bo standardowe zazwyczaj mają mniej niż 20 cm i wtedy Ci wełna 20 między krokwie nie wejdzie, szczególnie, że musisz zostawić przerwę dylatacyjną.U mnie jest np. 18 cm szerokości krokwi, także ocieplanie wełną mogłoby być 2x po 15 cm (między i pod krokwiami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 03.10.2016 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Krokwie 20 cm, dać 18 Cm wełny i na krokwie:a) 10 cm wełnyb) 5-6 cm płyty PURna krokwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 03.10.2016 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Decyzje... Najlepiej sobie policz ile Cię to będzie kosztowało i zdecyduj, ponoć przy membranie nie trzeba zostawiać tej przerwy na wentylację. U nas jest. płyty są ok, ale koszty rosną, więc wszystko zależy od zasobności portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 11.10.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Mamy stan zero - całkiem nieźle biorąc pod uwagę, że działkę kupiliśmy w lipcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukasDoUrden 11.10.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 My na ten rok budowę zakończyliśmy. Dach już jest zrobiony na gotowo, a reszta do wiosny poczeka. Muszę tylko zabezpieczyć otwory drzwiowe i okienne na zimę, bo okien nie zakładam i będziemy czekać do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 11.10.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Łukaszu, piękny dom! Nasz dach wymaga jeszcze trochę pracy. Otwory na świat też zostaną zabezpieczone, ale planujemy zakup i montaż okien zimą/wczesną wiosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukasDoUrden 11.10.2016 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Dziękuje Wasz domek też jest super i już niedługo czapka będzie na zimę gotowa U mnie w zasadzie zostało do dołożenia jeszcze 75 sztuk dachówki bo zwyczajnie brakło, ale teraz czekamy na dostawę no i to ponoć robota na 2 godzinki i po sprawie Z oknami to jeszcze się zastanówcie. Ja też planuje je kupić zimą (bo może taniej wyjdzie) ale montaż chcę robić dopiero po tynkach. Przy tynkowaniu trzeba dobrze okna zabezpieczyć bo łatwo je uszkodzić, zabrudzić. A tak wstawię je dopiero po najgorszych pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 11.10.2016 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Przed tynkami musisz zrobic elektrykę i wod-kan (w ścianach), Jak będziesz to robił bez okien to po pierwsze ryzyko kradzieży instalacji a po drugie ekipy mogą się nie zgodzić wykonywać te prace w okresie ujemnych/niskich temperatur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukasDoUrden 11.10.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Ale ja przez zimę nie chcę tego robić Niech ściany na spokojnie wyschną, instalację będą wiosną, zaraz po nich tynki i okna. Wiec będzie już ciepło A co do kradzieży . Wokół sama rodzina praktycznie i jak do tej pory mimo braku ogrodzenia, odpukać nic nie zginęło , a zdarzyło mi się zostawiać już narzędzia. A wczesną wiosną planuje ogrodzić teren więc myślę że nie będzie tak źle. Zresztą w pogotowiu mam stare okna które mogę tymczasowo osadzić w razie czego, ale wydaje mi się że nie będzie to konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.10.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Jeżeli działka jest bezpieczna to bym zostawił niech hula wiatr. Szkoda sobie głowę zawracać. Mozna pochować wartościowe przedmioty ewentualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Satyruss 16.10.2016 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Cześć wszystkim, tylko się przywitam. Budowa zaczęta 29.04.2016. Obecnie wygląda jak na zdjęciu poniżej: Niestety Panowie od dachu się nie popisali i dostali reklamację na przeciek w okolicy komina. Na chwilę obecną rozglądamy się za oknami. Chcemy wstawić przed zimą, aby podłubać przy prądzie odrobinę i może tynki zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MisiekNS 16.10.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Witam,Plan był taki, żeby czekać z oknami do wiosny ale mam ciśnienie żeby działać już teraz...wiecie jak to jest. Trzymać się planu i powstrzymać zapał czy wstawiać okna i działać przez zimę? Stan surowy otwarty od kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 17.10.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 SSO masz od kwietnia a dopiero teraz ciśnienia dostałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 17.10.2016 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Pewnie nagly zastrzyk gotowki spowodowal to cisnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MisiekNS 17.10.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Mother_nature Ciśnienie miałem od dawna ale skutecznie je zwalczałem...teraz mam kryzys. I nie chodzi o gotówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts