Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Dotychczas tylko czytałem i przyglądałem się wątkom odnośnie procesu zakupu działki i budowy domu.

Nadszedł jednak i czas na nas (mam nadzieję) :)

Znalazłem działkę w interesującej nas okolicy w dość korzystnej cenie. Problemem, a może nie, jest kształt działki.

Czy mógłbym prosić o opinię nt. tej działki? Czy nadaje się ona na budowę parterowego domu jednorodzinnego?

Przechwytywanie.jpg

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam.

Dotychczas tylko czytałem i przyglądałem się wątkom odnośnie procesu zakupu działki i budowy domu.

Nadszedł jednak i czas na nas (mam nadzieję) :)

Znalazłem działkę w interesującej nas okolicy w dość korzystnej cenie. Problemem, a może nie, jest kształt działki.

Czy mógłbym prosić o opinię nt. tej działki? Czy nadaje się ona na budowę parterowego domu jednorodzinnego?

[ATTACH=CONFIG]335915[/ATTACH]

Z góry dziękuję za pomoc.

Tak nadaje się ale w standardzie deweloperskim . Tzn. pokoje po 8=10 metrów kwadratowych. :cool: No i róg tego budynku trochę w paradę wchodzi przepisami.

Zatem sugerowałbym użytkowe poddasze . Kosztem redukcji powierzchni zabudowy działki.

Albo zaszaleć i wznieść budynek dostosowany do działki w formie czworościan:D

ewon, przede wszystkim sprawdź plan miejscowy, czy jest, jakie są warunki dotyczące budynku (parterowy, piętrowy, dach płaski, dach spadzisty), na planie, jeśli jest, będzie zaznaczona linia zabudowy, to określi Ci obszar działki, na którym możesz postawić dom, działka wydaje sie dość duża, ale czy zmieścisz tam swój dom, to też zależy, jaki duży dom chcesz budować, 100m2, a może 250m2, z garażem, czy bez, garaż na dwa samochody, czy mniejszy

duzo pytań ...

Edytowane przez mamik

Dzięki za odpowiedzi.

Na 99% ten obszar miasta nie ma MPZP. Na 100% będę to wiedział końcem tygodnia. Domy dookoła stoją przeróżne. Od parterowych po 1 piętrowy blok (na zdjęciu po lewej graniczy z działką).

Chcemy postawić nieduży, ok. 100 - max 120 m2 dom z jednostanowiskowym garażem.

Mógłbyś rozwinąć myśli o róg którego budynku chodzi i o jakie przepisy?

Przymierzałem do działki różne projekty domów dostępne na stronach biur projektowych i w zasadzie mieściły się wszystkie, w dowolnym ustawieniu, z zachowaniem odległości 4 m od granicy.

Zdjęciem się zasugerowałem. widać róg budynku po lewej blisko granicy;)