Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słup podpierający płatew na stropie

Recommended Posts

Proszę o poradę.

Jestem w trakcie budowy dachu w którym płatew jest rozcięty na dwie części ze względu na komin. W celu oparcia jednej części fachowcy chcą zastosować słup oparty o strop, ewentualnie aby rozłożyć siły działające na strop proponują położenie pod słup poziomej belki.

Mam obawy takie że na strop będą działały duże siły przenoszone z dachu a sam strop nie był przewidziany na to. W projekcie ten słup nie został w ogóle uwzględniony.

Nie bardzo wiem co z tym zrobić. Wygląda to na błąd projektanta skoro nie ma tego w projekcie. Jest to też taki etap że nie bardzo jest co zrobić innego niż proponują fachowcy.

Pozdrawiam

Michał

Takie miałeś strop, czy zmieniłeś? Zależy jak masz rozwiązany ten strop, od strony łazienki słup nie powinien być problemem , godzej od strony pokoju. Tu ważna kwestia jak jest oparty strop, czy wzdłuż komina jest wymian czy jest oparte na kominie ?

Oparcie konsultuj z kierownikiem albo zapytaj projektanta.

Strop z akermanów był w projekcie. Komin jest systemowy shidel. W okół komina jest dodatkowo zalane zbrojenie i na nim obłożone pustaki połówki z porothermu i wyżej obłożony klinkierem - jest to dodatkowe obciążenie w tym miejscu dla stropu. Od strony łazienki jest raczej ok ponieważ jest tam ściana nośna. Kierownik budowy zgadza się na takie rozwiązanie z dostawionym słupem tylko boje się że w przyszłości będą tego jakieś negatywne konsekwencje a ja zostanę z tym sam.

Strop z akermanów był w projekcie. Komin jest systemowy shidel. W okół komina jest dodatkowo zalane zbrojenie i na nim obłożone pustaki połówki z porothermu i wyżej obłożony klinkierem - jest to dodatkowe obciążenie w tym miejscu dla stropu. Od strony łazienki jest raczej ok ponieważ jest tam ściana nośna. Kierownik budowy zgadza się na takie rozwiązanie z dostawionym słupem tylko boje się że w przyszłości będą tego jakieś negatywne konsekwencje a ja zostanę z tym sam.

Możesz porobić fotki tego komina i murka wokoło niego?

słup1.jpg

słup2.jpg

Załączam zdjęcie obudowy komina systemowego, która stoi na wymianie. Przy kominie stoi ten dostawiony słup podpierający płatew.

Na obecna chwilę jeszcze przyszedł taki pomysł aby dostawić metalowy profil zamknięty, który by podpierał jętki. Belka byłaby wmurowana w przeciwległe ściany nośne.

• 2 months później...

Aaaa sorki nie zauważyłem że są.

W takim dachu płatwie pełnią rolę usztywniającą i rozkładającą obciążenia. Całą siłę przenoszą jętki (nie widze rzutu jaka tam jest rozpiętość, ale jak ok 7m to nic poza jetkami nie jest potrzebne)

Ważne aby ewentualny słup stał na betonie nie na akermanie i nie trzeba sie tym przejmować)

• 2 weeks później...

Nic nie kombinuj. Mail do projektanta. Jeżeli to jest więźba krokwiowo - jętkowa to nie musi być słupa i taka będzie podejrzewam odpowiedź. U mnie chcieli podpierać na ścianach szczytowych. Po podparciu takiej więźby zmieniasz układ statyczny co za tym idziesz przenosisz siłę na stop akerman, który nie jest na to przygotowany.

Pozdrawiam

Przemek