OldSeb 02.11.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 (edytowane) Witam, jestem w trakcie budowy domu szkieletowego wg projektu gotowego "Takt DR-S". Dom generalnie jest zaprojektowany jako całoroczny natomiast będzie wykorzystywany głównie jako letniskowy bez ogrzewania (tylko kominek). Fundament pod budynkiem będzie tradycyjny z płytą z chudziaka pod całym parterem. W projekcie na parterze mam podłogę w postaci wylewki 5cm na 20cm styropianie i tu (niestety dopiero teraz) dopadły mnie wątpliwości czy jest to na pewno najlepsze rozwiązanie w moim przypadku. Chodzi głównie o to, że jak podejrzewam, taka posadzka będzie długo się nagrzewać po rozpaleniu kominka co w domu letniskowym jest nieco upierdliwe. Może zdecydować się na podłogę z osb na legarach drewnianych ? Poza tym, muszę przewidzieć możliwość spuszczania wody z instalacji na zimę więc poprowadzenie ze spadkiem rur pod legarami wydaje mi się łatwiejsze. Teoretycznie łatwiejszy byłby do nich również dostęp w przypadku konieczności naprawy.Ogromna prośba o opinie osób, które albo miały podobny dylemat albo używają tych rozwiązań i mogą się wypowiedzieć w którym kierunku powinienem pójść. Edytowane 2 Listopada 2015 przez OldSeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 03.11.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 A co przeszkadza w tej płycie przewidzieć już lokalizację rury wodnej i wrzucić tam chociażby prowadnicę w postaci rury kanalizacyjnej 5 cm w którą później wprowadzisz rurę zasilającą? Jeżeli legary na wylewkę to tak ale osb na legary nie polecam chyba, że frezowana i dodatkowe mostki podtrzymujące pomiędzy legarami ale wtedy na OSB trzeba jakieś panele a przy kominku obowiązkowo terakota tak aby nie doszło do pożaru.A może na legary deska podłogowa z zamkami wtedy bez osb będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts