EdgarAllanPoe 02.11.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Cześć wszystkim. Mam w mieszkaniu zamontowany klimatyzator Daikin FXAQ40PV z opcją dogrzewania. Od niedawna, gdy klimatyzator przełączyć się na funkcję grzania (u mnie dzieje się tak z automatu) zaobserwowałem, że mimo iż jest on wyłączony, słyszę dochodzące z niego dziwne dźwięki, coś jakby szum lub jakby pracował jakiś nienasmarowany mechanizm. Dźwięk ten pojawia się przeważnie późnym wieczorem a w godz. nocnych wyłącza się, tak po prostu. Będę bardzo wdzięczny za informacje czy taki stan jest oznaką jakiejś awarii. Latem, podczas upałów klimatyzator działał bez problemów. Mam go 3,5 roku i również podczas zimy nie zaobserwowałem podobnego zachowania.Dodatkowo zastanawiające, przynajmniej dla mnie jako laika, jest to, że gdy go włączę i zaczyna ogrzewać powietrze, dźwięk ten przestaje być słyszalny. Po wyłączeniu, ok. 5 min. później, dźwięk powraca.Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tbar 09.11.2015 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 (edytowane) Cześć wszystkim. Mam w mieszkaniu zamontowany klimatyzator Daikin FXAQ40PV z opcją dogrzewania. Od niedawna, gdy klimatyzator przełączyć się na funkcję grzania (u mnie dzieje się tak z automatu) zaobserwowałem, że mimo iż jest on wyłączony, słyszę dochodzące z niego dziwne dźwięki, coś jakby szum lub jakby pracował jakiś nienasmarowany mechanizm. Dźwięk ten pojawia się przeważnie późnym wieczorem a w godz. nocnych wyłącza się, tak po prostu. Będę bardzo wdzięczny za informacje czy taki stan jest oznaką jakiejś awarii. Latem, podczas upałów klimatyzator działał bez problemów. Mam go 3,5 roku i również podczas zimy nie zaobserwowałem podobnego zachowania. Dodatkowo zastanawiające, przynajmniej dla mnie jako laika, jest to, że gdy go włączę i zaczyna ogrzewać powietrze, dźwięk ten przestaje być słyszalny. Po wyłączeniu, ok. 5 min. później, dźwięk powraca. Z góry dzięki za pomoc. Jak znowu pojawi się ten dzwięk to proponuję zrzucić zasilanie z klimatyzatora. Będzie wiadomo czy coś pracuje / dzieje się w klimatyzatorze. Pozdrawiam [REKLAMA NA FM JEST PŁATNA] Edytowane 10 Listopada 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts