Ifarrg 03.11.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Witam. Mój dach podpierają słupy. Słupy stoją na metrowej długości podwalinach. Dach był robiony zeszłego roku, ze świeżego drewna jodłowego. Od października zeszłego roku jest przykryty dachówką. Chcę przykryć strop 20 cm warstwą styropianu. Moje pytanie jest następujące: Czy po roku czasu drewno nie narażone na opady atmosferyczne wyschło już na tyle, że można je przykryć warstwą styropianu? A może lepiej nad podwalinami ułożyć wełnę (ona oddaje wilgoć)? Na ocieplenie docelowo pójdzie płyta OSB układana bezpośrednio na styropianie, więc ona i tak wełne przykryje. Ale zawsze można takie miejsca nawiercić czy coś takiego... Poradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 03.11.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 To zależy jakiej grubości jest to drewno. Jeżeli w przekroju 10/10 cm to nie wyschło na bank. Może pożyczysz u kogoś wilgotnościomierz. Ale jeżeli to poddasze jeszcze nie będzie użytkowane to ocieplaj tylko wstrzymaj się z płytami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 03.11.2015 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 podwaliny są akurat 10/14 więc grubiej, niż napisałeś. Odcinałem jedną podwalinę, bo była pod słupkiem, który w projekcie podtrzymywał przeciętą krokiew narożną (której można było nie ciąć, bo komin był mniejszy -- mówiłem "fachurom" od dachu, ale to olali...) , a odcinałem kilka cm, bo przeszkadzała mi w pewnej rzeczy (żebyście mnie nie zakrzyczeli, że coś skracam ;P) i wydawała mi sie już sucha... Trociny leciały bardzo drobne, a że ciąłem w poprzek włókien, to było dosyć ciężko ciąć. Dotykałem to później i wydawało się suche... Najwyżej zrobie tak, że w miejscach, gdzie są podwaliny wytnę styropian, niech sobie schnie jeszcze przez rok (jeszcze się nie wprowadzam) a potem zakryje albo styro, albo kawałkami wełny i dopiero na to płyty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 04.11.2015 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Ciąłeś przy krawędzi więc to nie oznacza, że w środku jest suche. Organoleptycznie nie da się określić wilgotności drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.11.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 A nawet jak podwalin nie zakryjesz to mostka termicznego praktycznie nie będzie bo będzie tam warstwa uwięzionego powietrza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 07.11.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Stara szkoła mówi 1cm grubości na pół roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts