Kurtz1992 03.11.2015 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) Witam. Mam dwa złączone blaszaki które na wiosnę planuję przerobić na murowane. Na zgłoszenie można postawić jedynie budynek do35m2 (taki rozmiar jest dla mnie zbyt mały). Dlatego myślałem postawić dwa wolnostojące budynki na osobnych fundamentach, jedynie jedną sąsiednią ścianę w tych budynkach dostawić jedną do drugiej ale dwie oddzielne na osobnych fundamentach, tak żeby było zgodnie z prawem a potem jedynie "wizualnie" elewacją (styropianem) połączyć w całość. Czy takie coś będzie legalne? Tzn chodzi mi tutaj o kwestię zlepienia? tych ścian. ewentualnie odsunięcia ich od siebie o np. 10cm Edytowane 3 Listopada 2015 przez Kurtz1992 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 03.11.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Nie jest prawdą, że na zgłoszenie to tylko budynek do 35 m2. Można większy ale potrzebny będzie projekt. Natomiast jeżeli planujesz zgłosić dwa to nie możesz w żaden sposób ich połączyć ze soba ani elewacją ani też dachem. Musi być przerwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.11.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Nie jest prawdą, że na zgłoszenie to tylko budynek do 35 m2. Można większy ale potrzebny będzie projekt.. Nie jest prawda to co napisałeś. Budynek gospodarczy większy niż 35m2 wymaga pozwolenia na budowę. Podstawa prawna - PB art.29. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurtz1992 04.11.2015 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Tutaj Zgodzę się z Kolegą Siwy że powyżej 35m już pozwolenia, a co za tym idzie projekty, plany, odbiory. itd. czyli w skrócie koszta koszta i koszta.A tak na zgłoszenie to pustaki mam - pozostałości po budowach, blachę na dach mam z blaszaka który wtedy rozbiorę. A robocizna to moje własne ręce i jedynymi kosztami jakie bym poniósł byłyby fundamenty, stropy i wylewki. Pisaliście że w żaden sposób nie mogę połączyć razem, a np. zrobić odległość powiedzmy 10cm? Czy jest jakiś przepis mówiący o minimalnej odległości miedzy budynkami gosp? (NIE MIESZKALNYMI). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.11.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Pisaliście że w żaden sposób nie mogę połączyć razem, a np. zrobić odległość powiedzmy 10cm? Czy jest jakiś przepis mówiący o minimalnej odległości miedzy budynkami gosp? (NIE MIESZKALNYMI). Na jednej działce nie ma określonej odległości między budynkami - wymagania. p.poż. Nie ma też definicji dla określenia odległości w przypadku budynków wolnostojących - nie mniej jednak, zwyczajowo, określa się, że odległość powinna być taka, która umożliwia dostęp do obu w przypadku ich konserwacji np. malowania ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 04.11.2015 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Nie jest prawda to co napisałeś. Budynek gospodarczy większy niż 35m2 wymaga pozwolenia na budowę. Podstawa prawna - PB art.29. Tak masz rację nie wczytałęm się głębiej w PB ale to jest parodia bo dom mieszkalny nawet i 120 m2 można budować na zgłoszenie. Jak mówił Zulu Gula - Polska to jest dziwny kraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.11.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Tak masz rację nie wczytałęm się głębiej w PB ale to jest parodia bo dom mieszkalny nawet i 120 m2 można budować na zgłoszenie. Jak mówił Zulu Gula - Polska to jest dziwny kraj. Dziwny powiadasz - racja, jak się weźmie pod uwagę, że tak twierdzą (z reguły) niezbyt obeznani w danym zagadnieniu. Dom jednorodzinny (PB art.29.1.1a) buduje się na zgłoszenie (pod określonymi warunkami). Tyle, że procedura zgłoszeniowa w zakresie procedur budowlanych jest dokładnie taka sama jak przy PnB (projektant, projekt budowlany, szeryf, dziennik budowy, itp.) Uproszczone są tylko procedury administracyjne. Pozostałe "budowle" i prace budowlane, wyszczególnione w Art.29, są na zgłoszenie ale nie wymagają procedur budowlanych (bez projektanta, bez projektu budowlanego, bez szeryfa, bez dziennika budowy), a procedury administracyjne w zasadzie nie istnieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurtz1992 10.11.2015 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 No nic już postanowiłem. Zacznę od garażu 7x5 na zgłoszenie, a dalej zobaczę albo dostawię do niego/obok niego mniejszy blaszak (tylko do przetrzymywania drugiego samochodu) - potrzebuję tylko jeden garaż do dłubania o większych wymiarach, drugi tylko po to żeby trzymać w nim samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts