Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Membrana dachowa w nieużytkowym poddaszu

andzuk

Recommended Posts

Witam,

buduję piętrówkę z nieużytkowym poddaszem. Dach jest pokryty dachówką z membraną (bez deskowania).

Ocieplenie planuję zrobić w warstwie stropu piętro/poddasze. Oznacza to, że membrana nie będzie niczym zasłonięta od strony poddasza. W dachu jest wyłaz dachowy wielkości okna dachowego, innych otworów brak.

Czy taki montaż jest poprawny? Wykonawca dachu nie widział przeciwwskazań, twierdzi, że membranie to nie zaszkodzi i nie trzeba jej w żaden sposób dodatkowo zasłaniać. Czy ma rację?

Szyby okienne zmniejszają intensywność promieniowana UV docierającego na poddasze, światło słoneczne nie działa bezpośrednio, jednak jeśli czas operacji działania światła rozproszonego i odbitego będzie długi, to jego niszczące skutki dla membran dachowych będą takie same, jak pozostawienie ich bez pokrycia dachowego i wystawienie na działanie słońca przez kilka miesięcy ...

• 4 weeks później...
Na takim poddaszu najprościej zasłonić wyłaz i koniecznie trzeba to zrobić. Pozdrawiam.

Ale zakładając że wyłaz jest zasłonięty lub go brak to można na więźbę dachową dać membranę (jaką?) i blachę po prostu ? Czy izolacja leżąca na stropie -powiedzmy wełna skalna - musi jeszcze mieć na sobie jakąś folię ? Czy może wystarcz rozwinąć pożądaną warstwę wełny, powiedzmy na mijankę by nie było przerw i już ?

• 2 years później...

Witam - wiem ze stary temat, ale podobny do mojego i nie chce mnozyc nowych.

Bede mial nieuzytkowe poddasze i ocieplenie w stropie ponizej. Planuje dach z blachy.

Stad moje pytanie czy potrzebuje wogole membrany ? (bede mial oczywiscie folie paroszczelna pod stropem).

Dziekuje za konstruktywne uwagi.

... dach z blachy.... ...czy potrzebuje wogole membrany ? ...

Nie ma żadnego znaczenia jakie jest pokrycie dachu. Dla każdego pokrycia nieciągłego powinno być wykonane krycie wstępne. Forma wykonania tego krycia zależy od rodzaju blaszanego pokrycia (blachodachówka, "klik" czy krycie tradycyjne). Wykonanie krycia wstępnego dla pokryć blaszanych jest potrzebne choćby dlatego, że występuje tu zjawisko tzw. 'roszenia' blachy. Pozdrawiam.

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Nie ma żadnego znaczenia jakie jest pokrycie dachu. Dla każdego pokrycia nieciągłego powinno być wykonane krycie wstępne. Forma wykonania tego krycia zależy od rodzaju blaszanego pokrycia (blachodachówka, "klik" czy krycie tradycyjne). Wykonanie krycia wstępnego dla pokryć blaszanych jest potrzebne choćby dlatego, że występuje tu zjawisko tzw. 'roszenia' blachy. Pozdrawiam.

Rzeczywiscie roszenie blachy stanowic moze problem. Wtedy membrana powinna "obronic" poddasze przed skroplinami.

Pytanie zadalem, bo pamietam w domu babci na strychu nie bylo nic - dachowki po prostu bylo widac od spodu. Nie widzialem tam zadnych zaciekow ani mokrej podlogi. Wydaje mi sie w zwiazku z tym, ze pod dachowke raczej membrana nie jest konieczna.

Adaptacji nie przewiduje bo mam 30* skos i tylko pod kalenica bym mogl prosto stanac.

Edytowane przez dpo
literowki

... Wydaje mi sie..., ze pod dachowke raczej membrana nie jest konieczna.

Dobrze, że napisałeś "wydaje mi się" bo tak się może tylko wydawać. Pokrycia mało formatowe a szczególnie dachówki zakładkowe są pokryciem bardzo nie szczelnym. Kiedyś poddasza (strychy) były pomieszczeniami nieużytkowymi a dachówki były w trakcie montażu uszczelniane specjalną zaprawą. Na taką samą zaprawę montowano również gąsiory. To zapewniało szczelność dachu, do tego kilka małych okienek, które umożliwiały wentylację strychu. Tak jak napisał Jan konieczny jest przewiew! Na dachówce ceramicznej czy cementowej nie występuje zjawisko roszenia. Zjawisko to ewidentnie daje się zauważyć w przypadku np. blaszanego garażu. Na koniec jeszcze powtórzę nie wiem już, który raz: za szczelność dachu odpowiada krycie wstępne. Pozdrawiam.