Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy potrzebny jest kanał nawiewny do pieca ? Nie chodzi o wentylację w kominie

kamil2k3

Recommended Posts

Witam, w projekcie mam kanał nawiewny z tym, że z tego co rozumiem kanał nawiewny potrzebny jest do kominka w salonie który też mam niby w projekcie jednak nie będę robił tego kominka.

I teraz pytanie czy w takim razie zostawić mimo wszystko ten kanał nawiewny do kotłowni ?

Czy wystarczy kanał wentylacyjny który będę miał w kominie ?

Kanał nawiewny ma być zrobiony w przedniej ścianie budynku jeśli trzeba go zrobić to zrobię nie ma problemu jednak jeśli ma być zbędny to wolał bym nie dziurawić elewacji i ocieplenia.

Edytowane przez kamil2k3

Witam, w projekcie mam kanał nawiewny z tym, że z tego co rozumiem kanał nawiewny potrzebny jest do kominka w salonie który też mam niby w projekcie jednak nie będę robił tego kominka.

I teraz pytanie czy w takim razie zostawić mimo wszystko ten kanał nawiewny do kotłowni ?

Czy wystarczy kanał wentylacyjny który będę miał w kominie ?

Kanał nawiewny ma być zrobiony w przedniej ścianie budynku jeśli trzeba go zrobić to zrobię nie ma problemu jednak jeśli ma być zbędny to wolał bym nie dziurawić elewacji i ocieplenia.

A masz projekt tego domu to się go trzymaj ,do kotła na paliwo stale potrzebny jest kanał nawiewny do kotłowni ,kanał wentylacyjny i kanał dymowy do podłączenia kotła. .

A masz projekt tego domu to się go trzymaj ,do kotła na paliwo stale potrzebny jest kanał nawiewny do kotłowni ,kanał wentylacyjny i kanał dymowy do podłączenia kotła. .

poczytaj:

http://www.instalacjebudowlane.pl/3878-23-40-kotlownia-na-paliwo-stale.html

https://buderus-inserw.pl/artykul/czy-juz-zapoznales-sie-ze-zmianami-w-przepisach

Zastępczo może być zamiast kanału nawiewnego stale uchylone okienko w kotłowni ale musi być zabezpieczone przed przypadkowym zamknięciem. Świeże powietrze w kotłowni to ważny temat : jest konieczne do spalania paliwa gdyż zawiera tlen . W przypadku spalania paliwa bez dostępu tlenu powstaje tlenek węgla tzw . czad. Czym to grozi nie wie chyba każdy z nas.

Dzięki panowie w takim razie robię mi on w niczym nie przeszkadza chciałem się tylko upewnić czy musi być nawiewny skoro nie będzie kominka w salonie , ale rozumiem już że chodzi o dopływ świeżego powietrza do kotłowni do spalania itd.

W takim razie jadę tak jak jest w projekcie dzięki za odpowoedź wszystkim