kamil2k3 03.11.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) Witam, w projekcie mam kanał nawiewny z tym, że z tego co rozumiem kanał nawiewny potrzebny jest do kominka w salonie który też mam niby w projekcie jednak nie będę robił tego kominka.I teraz pytanie czy w takim razie zostawić mimo wszystko ten kanał nawiewny do kotłowni ? Czy wystarczy kanał wentylacyjny który będę miał w kominie ?Kanał nawiewny ma być zrobiony w przedniej ścianie budynku jeśli trzeba go zrobić to zrobię nie ma problemu jednak jeśli ma być zbędny to wolał bym nie dziurawić elewacji i ocieplenia. Edytowane 3 Listopada 2015 przez kamil2k3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.11.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Witam, w projekcie mam kanał nawiewny z tym, że z tego co rozumiem kanał nawiewny potrzebny jest do kominka w salonie który też mam niby w projekcie jednak nie będę robił tego kominka. I teraz pytanie czy w takim razie zostawić mimo wszystko ten kanał nawiewny do kotłowni ? Czy wystarczy kanał wentylacyjny który będę miał w kominie ? Kanał nawiewny ma być zrobiony w przedniej ścianie budynku jeśli trzeba go zrobić to zrobię nie ma problemu jednak jeśli ma być zbędny to wolał bym nie dziurawić elewacji i ocieplenia. A masz projekt tego domu to się go trzymaj ,do kotła na paliwo stale potrzebny jest kanał nawiewny do kotłowni ,kanał wentylacyjny i kanał dymowy do podłączenia kotła. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk1953 03.11.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 A masz projekt tego domu to się go trzymaj ,do kotła na paliwo stale potrzebny jest kanał nawiewny do kotłowni ,kanał wentylacyjny i kanał dymowy do podłączenia kotła. . poczytaj: http://www.instalacjebudowlane.pl/3878-23-40-kotlownia-na-paliwo-stale.html https://buderus-inserw.pl/artykul/czy-juz-zapoznales-sie-ze-zmianami-w-przepisach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodkal 03.11.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Zastępczo może być zamiast kanału nawiewnego stale uchylone okienko w kotłowni ale musi być zabezpieczone przed przypadkowym zamknięciem. Świeże powietrze w kotłowni to ważny temat : jest konieczne do spalania paliwa gdyż zawiera tlen . W przypadku spalania paliwa bez dostępu tlenu powstaje tlenek węgla tzw . czad. Czym to grozi nie wie chyba każdy z nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 05.11.2015 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Dzięki panowie w takim razie robię mi on w niczym nie przeszkadza chciałem się tylko upewnić czy musi być nawiewny skoro nie będzie kominka w salonie , ale rozumiem już że chodzi o dopływ świeżego powietrza do kotłowni do spalania itd.W takim razie jadę tak jak jest w projekcie dzięki za odpowoedź wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts