adrianoos966 03.11.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) Witam Mam problem z grzejnikiem, nie chce on w ogóle grzać. Odpowietrzony (grzejnik) Ale odkręcając złączkę grzejnika z rurką wydobywa się spora ilość powietrza razem z wodą. Gdy już odkręcę, to w parę sekund leci ciepła woda (taka jak powinna) w 2min. grzejnik i rurki którymi powinna wracać woda jest elegancko ciepła, ale zakręcę to grzejnik stygnie i za Chiny ludowe nie będzie dalej grzał. Odlałem już ponad 25l z instalacji, a woda dalej leci z powietrzem. O ile dobrze pamiętam problem wystąpił po wymianie pieca CO, instalacja była ponownie napełniana wodą. Zwiększyłem poziom pompowania wody w pompce i nic. Woda ciepła leci z każdej rurki, a przepływać nie chce. Wszystkie grzejniki w domu odpowietrzone, ładnie grzeją na całej powierzchni, woda do instalacji CO jest uzupełniana gdy woda ma niską temperaturę. Przedstawiam wam uproszczony rysunek: "1" na żółtym tle oznacza... tą czarną wajchę na zdjęciu jest otwarta na całego, można regulować, chyba że się coś rypło w środku, odkręcając troszkę od góry tą "wajchę" woda wychodziła. Grzejnik płytowy (tak się nazywa?) w każdym razie, jest jedna taka płyta Proszę o jakiekolwiek rady. Chyba dalej będę spuszczał tą wodę z powietrzem. na złączce między rurką a grzejnikiem. Nie mam innego pomysłu. Przepraszam, mam problem z umieszczeniem większego obrazu instalacji Edytowane 3 Listopada 2015 przez adrianoos966 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 03.11.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Wypuścić wodę z instalacji, zdjąć grzejnik, zamontować zawór powrotni na dolnej rurce, nabić wodę do instalacji przy zakręconych zaworach przy tym grzejniku. Następnie odpowietrzyć same gałązki do grzejnika podstawiając wiadro pod zawór najpierw powrotni a później zasilający ( pamiętaj że zawór należy otworzyć maksymalnie i wylewać wodę do czasu aż wyjdzie wszystko powietrze). Po zakończeniu odpowietrzania powrotu dobić wodę do instalacji i odpowietrzać zasilanie. Znów dobić wodę i zamontować grzejnik. Odkręcić zawór powrotni i odpowietrzyć grzejnik na śrubunku koło zaworu zasilającego a następnie otworzyć zawór zasilający. Proste, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianoos966 03.11.2015 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Na serio? To polecasz? Nie da się tego zrobić prościej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 03.11.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Może masz grzejnik zamulony i nie przepuszcza wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianoos966 03.11.2015 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) Jak upuszczę trochę wody to grzejnik gorący i wszelakie rury dolne teżNikt nic przy nim wcześniej nie majstrował. To musi być związane z powietrzem w rurach.Przecież krasnale nie zmieniły praw fizyki. Edytowane 3 Listopada 2015 przez adrianoos966 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 03.11.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Za szybko była nabijana woda do instalacji i powietrze zostało w rurach. Wypuść wodę z instalacji i powolutku dobijaj jednocześnie odpowietrzając grzejniki. Na tym grzejniku żeliwnym załóż odpowietrznik. Na razie tyle. Jak nie pomoże - to moja pierwsza odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianoos966 03.11.2015 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts