Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uporczywy problem z jednym z grzejników

adrianoos966

Recommended Posts

Witam

Mam problem z grzejnikiem, nie chce on w ogóle grzać.

Odpowietrzony (grzejnik)

Ale odkręcając złączkę grzejnika z rurką wydobywa się spora ilość powietrza razem z wodą.

Gdy już odkręcę, to w parę sekund leci ciepła woda (taka jak powinna) w 2min. grzejnik i rurki którymi powinna wracać woda jest elegancko ciepła, ale zakręcę to grzejnik stygnie i za Chiny ludowe nie będzie dalej grzał.

Odlałem już ponad 25l z instalacji, a woda dalej leci z powietrzem.

O ile dobrze pamiętam problem wystąpił po wymianie pieca CO, instalacja była ponownie napełniana wodą.

Zwiększyłem poziom pompowania wody w pompce i nic.

Woda ciepła leci z każdej rurki, a przepływać nie chce.

Wszystkie grzejniki w domu odpowietrzone, ładnie grzeją na całej powierzchni, woda do instalacji CO jest uzupełniana gdy woda ma niską temperaturę.

Przedstawiam wam uproszczony rysunek:

444.jpg

"1" na żółtym tle oznacza... tą czarną wajchę na zdjęciu ;) jest otwarta na całego, można regulować, chyba że się coś rypło w środku, odkręcając troszkę od góry tą "wajchę" woda wychodziła.

odpowietrzanie-grzejnika.jpg

Grzejnik płytowy (tak się nazywa?)

grzejnik-plytowy.jpg

w każdym razie, jest jedna taka płyta

Proszę o jakiekolwiek rady.

Chyba dalej będę spuszczał tą wodę z powietrzem. na złączce między rurką a grzejnikiem.

Nie mam innego pomysłu.

Przepraszam, mam problem z umieszczeniem większego obrazu instalacji

346363.jpg

346363.jpg

Edytowane przez adrianoos966

Wypuścić wodę z instalacji, zdjąć grzejnik, zamontować zawór powrotni na dolnej rurce, nabić wodę do instalacji przy zakręconych zaworach przy tym grzejniku. Następnie odpowietrzyć same gałązki do grzejnika podstawiając wiadro pod zawór najpierw powrotni a później zasilający ( pamiętaj że zawór należy otworzyć maksymalnie i wylewać wodę do czasu aż wyjdzie wszystko powietrze). Po zakończeniu odpowietrzania powrotu dobić wodę do instalacji i odpowietrzać zasilanie. Znów dobić wodę i zamontować grzejnik. Odkręcić zawór powrotni i odpowietrzyć grzejnik na śrubunku koło zaworu zasilającego a następnie otworzyć zawór zasilający.

Proste, nie?