Odysss 11.11.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Wrzuć fotki ze swojej kotłowni, żebyśmy mogli potwierdzić czy faktycznie posiadasz ten kocioł czy poprostu robisz reklamę i próbujesz nagonić klientów. tak myślałem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 11.11.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 tak myślałem.... Ja też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodkal 14.11.2015 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Załączam fotografię tabliczki znamionowej mojego kotła Kalvis 2-16 N. Pod napisem Kalvis mamy podaną klasę kotła : 3. Watek ten założyłem aby był miejscem wymiany doświadczeń użytkowników tego konkretnego kotła . Pozdrawiam wszystkich, którzy wypowiadają się na temat tego kotła a tak naprawdę nigdy go nawet nie widzieli . Proszę ich o to , by nie zaśmiecali tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 16.11.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Załączam fotografię tabliczki znamionowej mojego kotła Kalvis 2-16 N. Pod napisem Kalvis mamy podaną klasę kotła : 3. Watek ten założyłem aby był miejscem wymiany doświadczeń użytkowników tego konkretnego kotła . Pozdrawiam wszystkich, którzy wypowiadają się na temat tego kotła a tak naprawdę nigdy go nawet nie widzieli . Proszę ich o to , by nie zaśmiecali tego wątku. Pisze Pan i udowadnia, że ma 3 klasę. Czyli w świetle obecnie obowiązujących przepisów najniższa jeszcze dopuszczalną. Jeśli go sobie Pan sam z Litwy przywiózł, to OK. Ale jeśli go pan kupił od dilera na Polskę, to już nie do końca, bo tabliczka w tym przypadku powinna być w języku polskim. Tak samo jak instrukcja obsługi i reszta dokumentacji. Ale to tylko takie czepialstwo z mojej strony i na Pańską korzyść. Bo jeśli się coś spapra, to możesz Pan dochodzić od polskiego sprzedawcy argumentując, że języka litewskiego Pan nie zna. Przepisów też. A to sprzedawca musi, czy mu się podoba, czy nie!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodkal 16.11.2015 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Tabliczka znamionowa jest napisana w trzech cywilizowanych językach : litewskim, rosyjskim i angielskim - wg mnie to wystarczy. Kocioł kupiłem u polskiego dystrybutora wraz z gwarancją i obszerną instrukcją w języku polskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 16.11.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Jak cenowo wygląda ten kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 17.11.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Tabliczka znamionowa jest napisana w trzech cywilizowanych językach : litewskim, rosyjskim i angielskim - wg mnie to wystarczy. Kocioł kupiłem u polskiego dystrybutora wraz z gwarancją i obszerną instrukcją w języku polskim. Masz rację: może wg Ciebie to wystarczy. Nie wystarcza jednak wg przepisów obowiązujących w tym kraju. Proponuję nie zapomnieć o tym, że na ten temat wiążące są ustalenia ustawy o ogólnym bezpieczeństwie produktów. Może ci się ta wiedza przydać, jeśli coś zacznie być nie tak. Bo tutaj akurat polski dystrybutor nie dopełnil tego, co powinien. Widocznie brak mu było wiedzy lub żal mu było 2 złote na nalepkę w języku polskim. Wot biznesmeny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 17.11.2015 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 znalazłem cenę: http://kuchnieipiece.pl/kociol-co-dolnego-spalania-kalvis-2-16-p-22.html 6000 zł za kocioł zasypowy to trochę przesada. Na rynku spokojnie można znaleźć podobne kotły za prawie połowę tej ceny np:- Kus/kds od p2ar- MPM DS- Dakon Dor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodkal 17.11.2015 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Po dwóch miesiącach użytkowania mogę powiedzieć że cena kotła Kalvis 2-16-N nie jest wygórowana. Kocioł ten jest wart każdej wart każdej wydanej złotówki zwłaszcza biorąc pod uwagę jego sprawność 82% i łatwość obsługi , czyszczenia itp. Musimy zdawać sobie sprawę że cena kotła to tylko niewielka część wydatków poniesionych na ogrzewanie. Cena jednej tony dobrego węgla to przecież 800-900 zł.Niestety , większość polskich producentów oferuje "skrzynki na opał" nazywając je kotłami centralnego ogrzewania. Konstrukcje kotłów w Polsce mają swój rodowód w latach 50-60 ubiegłego stulecia i są ciągle powielane. Dlaczego Litwini potrafią wykonać ruchomy ruszt żeliwny, regulowane doprowadzenie powietrza wtórnego , pojemną komorę zasypową , wężownicę schładzającą itp. a nasi producenci ciągle klepią kopcące i mało wydajne kociołki. Nielicznym wyjątkiem jest krajowy kocioł MPM ale wymaga jeszcze dopracowania (patrz wątek o kotłach MPM). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 17.11.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 znalazłem cenę: http://kuchnieipiece.pl/kociol-co-dolnego-spalania-kalvis-2-16-p-22.html 6000 zł za kocioł zasypowy to trochę przesada. Na rynku spokojnie można znaleźć podobne kotły za prawie połowę tej ceny np: - Kus/kds od p2ar - MPM DS - Dakon Dor Jak na kocioł z tabliczką znamionową w trzech językach i ponoć instrukcją po polsku a przy okazji mieszczącym się jeszcze w 3 (najniższej dopuszczalnej przepisami) klasie, to wcale nie tak dużo. Są szajsy dużo droższe i ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 17.11.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 (edytowane) Po dwóch miesiącach użytkowania mogę powiedzieć że cena kotła Kalvis 2-16-N nie jest wygórowana. Kocioł ten jest wart każdej wart każdej wydanej złotówki zwłaszcza biorąc pod uwagę jego sprawność 82% i łatwość obsługi , czyszczenia itp. Musimy zdawać sobie sprawę że cena kotła to tylko niewielka część wydatków poniesionych na ogrzewanie. Cena jednej tony dobrego węgla to przecież 800-900 zł. Sorry nie trafią do mnie te marketingowe argumenty. Wydać prawie trzy koła więcej za to samo bo to niewielka część wydatków na ogrzewanie, bo węgiel jest drogi, bo sprawność w warunkach laboratoryjnych 82%. Tak się właśnie naciąga ludzi na kasę i tak naprawdę płaci się za napis Kalvis (czytaj za reklamę) ja tego nie kupuje. Niestety , większość polskich producentów oferuje "skrzynki na opał" nazywając je kotłami centralnego ogrzewania. Konstrukcje kotłów w Polsce mają swój rodowód w latach 50-60 ubiegłego stulecia i są ciągle powielane. Dlaczego Litwini potrafią wykonać ruchomy ruszt żeliwny, regulowane doprowadzenie powietrza wtórnego , pojemną komorę zasypową , wężownicę schładzającą itp. a nasi producenci ciągle klepią kopcące i mało wydajne kociołki. Nielicznym wyjątkiem jest krajowy kocioł MPM ale wymaga jeszcze dopracowania. wystarczy trochę poczytać aby odsiać ten cały złom, a swoją drogą Kalvis 2-16-N ideałem też nie jest. Jego moc na węglu to 20 kW, bez bufora to trzeba mieć ze 300m2 nowego domu aby nie kisić opału. Duża komora (powierzchnia rusztu)to nadaje się do drewna ale do węgla powinna być mniej pękata a wyższa. patrz wątek o kotłach MPM). jak możesz to wklej linka Edytowane 18 Listopada 2015 przez cysiokysio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 17.11.2015 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Jak na kocioł z tabliczką znamionową w trzech językach i ponoć instrukcją po polsku a przy okazji mieszczącym się jeszcze w 3 (najniższej dopuszczalnej przepisami) klasie, to wcale nie tak dużo. Są szajsy dużo droższe i ... masz może info czy jakikolwiek kocioł dolnego spalania lub wogóle zasypowy posiada wyższą klasę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodkal 01.12.2015 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Zgodnie z życzeniem załączam fotkę swojej kotłowni. Obok kotła Kalvis 2-16-N stoi bufor o pojemności 1000 dm3. Kocioł współpracuje z buforem za pośrednictwem zaworu temperaturowego zapewniającego temperaturę wody powrotnej min. 60 stopni. Kocioł pracuje przez większość czasu ze swoją pełną mocą znamionową. Polecam takie zestawienie. Jest oszczędnie , czysto i wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawon 31.01.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Cały układ pracuje na jednej pompie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts