Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bojler CO a ciśnienie wody w prysznicu

Neodo

Recommended Posts

Witam. Postanowilem że W moim przyszłym mieszkaniu założe bojler CO z grzałką 100 - 140 l. Boiler by wisiał w pomieszczeniu za łazienką pod sufitem. Jestem zielony w temacie bojlerow dlatego powstał ten temat. Jak wygląda sprawa z prysznicem? Grawitacyjnie by nie było ciśnienia , a przecież nie ma w bojlerze żadnej pompy chyba? Nie mam się kogo poradzić ponieważ wszyscy znajomi posiadający bojler mają wanny. Temat może wydać się śmieszny ale na prawdę nie mam pojęcia na jakiej zasadzie się to odbywa.

Witam. Postanowilem że W moim przyszłym mieszkaniu założe bojler CO z grzałką 100 - 140 l. Boiler by wisiał w pomieszczeniu za łazienką pod sufitem. Jestem zielony w temacie bojlerow dlatego powstał ten temat. Jak wygląda sprawa z prysznicem? Grawitacyjnie by nie było ciśnienia , a przecież nie ma w bojlerze żadnej pompy chyba? Nie mam się kogo poradzić ponieważ wszyscy znajomi posiadający bojler mają wanny. Temat może wydać się śmieszny ale na prawdę nie mam pojęcia na jakiej zasadzie się to odbywa.

Taki zbiornik to "gruba rura". Skoro w cienkich rurach ktore dostarczaja wode do mieszkania jest cisnienie to i w grubej rurze tez bedzie.

Lub inaczej, ciepla woda z boljera jest wypychana zimna woda ktora do niego wpada jak odkrecasz kran.

Dziękuję za odpowiedzi. Wszystko już wiem :) jest to połowa parteru domu o powierzchni 70m2 na której wcześniej była pusta przestrzeń i klasyczna graciarnia. Teraz częsciowo już jest to przerobione na osobne mieszkanie 2 pokoje korytarz kuchnia łazienka. Ogrzewanie na całym domu i przyszłym mieszkaniu idzie z pieca miałowego i pod to chce podłączyć grzanie bojlera. Z kolei w okresie gdzie nie będzie palone, bojler będzie ogrzewany grzałką. Jest opcja podłączenia pieca gazowego ponieważ są wyprowadzone rury natomiast jest problem z odprowadzeniem spalin - brak komina w pobliżu. Dlatego wybór padł na bojlerek - koszt całej instalacji znacznie tańszy a opłaty mniej więcej się wyrównają biorąc pod uwagę "darmową" ciepłą wodę w okresie gdzie się pali. Pozdrawiam