Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koncepcja CWU CO - proszę o uwagi

Recommended Posts

Nic nie pisałem o szkodliwości styropianu. :roll: Raczej chodzi o pewną świadomość elkologiczną (choć ekologiem nie jestem).

Swoją drogą, to jak zamierzasz przycepić 25 cm styropianu do ściany?

Ale Ty nie odpowiadasz na moje pytania: jaki jest koszt ścian, styropianu, rozprowadzenia, co z tym suchym powietrzem i do jakiej temperatury będziesz je ogrzewał nocą, żeby w dzień było ciepło?

Świadomość ekologiczną? Sory nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi... Do tej pory byłem przekonany, że obniżanie zużycia energii jest działaniem proekologicznym. Owszem wyproukowanie m3 styropianu to kilka litrów ropy, ale ta energia zostanie "zwrócona" w trakcie eksploatacji domu z dużą nadwyżką.

Co do przyczepiania 25cm styropianu - nie mam jeszcze sprecyzowanej koncepcji. Zresztą możliwe, że będzie to "tylko" 20cm, a taka grubość była stosowana nawet przez niektórych forumowiczów.

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

KvM

Nadal nic nie piszesz o koszcie tak grubego ocieplenia - jaka będzie przenikalność ścian? (bo rozumiem, że te silikaty jako dość ciężkie są słabymi izolatorami).

A dodatkową wadą tak grubego ocieplenia, jest problem z przykręceniem czegokolwiek do takiej ściany (ale oczywiście może nie być takiej potrzeby).

W poprzednim poście napisałem, że o kosztach pisałem w innym wątku - chyba nie ma sensu tego przepisywać?.

Tak silikaty są słabymi izolatorami - stanowią kondtrukcję ściany, a nie ocieplenie.

Raczej nie planuję nic przykręcać do ściany od zewnątrz, a gdyby nawet, to pewnie da się to jakoś zrobić. A tak w ogóle to przykręcanie czegokolwiek do ściany czy to ocieplonej 10-15cm styropianem, czy 25cm chyba jest tak samo problematyczne? (z wyjątkiem kołków dłużyszych o 10cm).

No i poza wszystkim kwestia ścian, to tylko jeden z elementów skłądających się na całość kosztów ogrzewania.