KvM 22.07.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Nic nie pisałem o szkodliwości styropianu. Raczej chodzi o pewną świadomość elkologiczną (choć ekologiem nie jestem). Swoją drogą, to jak zamierzasz przycepić 25 cm styropianu do ściany? Ale Ty nie odpowiadasz na moje pytania: jaki jest koszt ścian, styropianu, rozprowadzenia, co z tym suchym powietrzem i do jakiej temperatury będziesz je ogrzewał nocą, żeby w dzień było ciepło? Świadomość ekologiczną? Sory nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi... Do tej pory byłem przekonany, że obniżanie zużycia energii jest działaniem proekologicznym. Owszem wyproukowanie m3 styropianu to kilka litrów ropy, ale ta energia zostanie "zwrócona" w trakcie eksploatacji domu z dużą nadwyżką. Co do przyczepiania 25cm styropianu - nie mam jeszcze sprecyzowanej koncepcji. Zresztą możliwe, że będzie to "tylko" 20cm, a taka grubość była stosowana nawet przez niektórych forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 22.07.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Szaruś - sterownik jest ustawiony z zapasem - może kiedyś się wyłączyło - żona nigdy mi nic takiego sygnalizowała.Co do kosztów. Pisałem o tym w wątku "bloczki fortis" na forum "sondaże" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 22.07.2004 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 KvM Nadal nic nie piszesz o koszcie tak grubego ocieplenia - jaka będzie przenikalność ścian? (bo rozumiem, że te silikaty jako dość ciężkie są słabymi izolatorami). A dodatkową wadą tak grubego ocieplenia, jest problem z przykręceniem czegokolwiek do takiej ściany (ale oczywiście może nie być takiej potrzeby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 22.07.2004 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 W poprzednim poście napisałem, że o kosztach pisałem w innym wątku - chyba nie ma sensu tego przepisywać?. Tak silikaty są słabymi izolatorami - stanowią kondtrukcję ściany, a nie ocieplenie. Raczej nie planuję nic przykręcać do ściany od zewnątrz, a gdyby nawet, to pewnie da się to jakoś zrobić. A tak w ogóle to przykręcanie czegokolwiek do ściany czy to ocieplonej 10-15cm styropianem, czy 25cm chyba jest tak samo problematyczne? (z wyjątkiem kołków dłużyszych o 10cm).No i poza wszystkim kwestia ścian, to tylko jeden z elementów skłądających się na całość kosztów ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts