diveriks 04.11.2015 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Dzień dobry, Potrzebuję porady na temat konieczności wylania ław/płyty fundamentowej pod kuchnię z zabudowaną cegłami. Efekt jaki chcę uzyskać pokazany w załączniku, ale to temat na inny wątek. Problem polega na tym, że taka zabudowa ma powstać w starym domu. W kuchni jest podłoga drewniana na legarach, pod nimi prawdopodobnie leży matka ziemia. Zabudowa będzie tylko po jednej stronie kuchni, pod oknem. Na tym obszarze zdejmę deski podłogowe, zostaną legary i tutaj zaczyna się moje pytanie. Czy robić na całości tego obszaru wylewkę? Jak grubą? Czy zrobić normalne ławy fundamentowe? Jak grube? Zbrojone? Wkopywać w ziemię czy wylać ja bezpośrednio na nią? Wszystko to musi wytrzymać obciążenie ścianek z cegieł, szafek oraz sprzętów (zmywarka, piekarnik, lodówka). Proszę o Wasze opnie w tym temacie z podaniem konkretnego rozwiązania. Z racji tego, że jestem laikiem prosiłbym również o podanie z jakiego betonu/zaprawy powinienem skorzystać? Czy ławy/wylewkę zbroić? Powierzchnia całej zabudowy będzie miała ok. 3 metry kwadratowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts