Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam, czy nie mam problemów z samowolą?

loteka

Recommended Posts

Witam

Czy ktoś może mi powiedzieć, czy wykonawca mojego domu na moje uwagi odnośnie ścian (odchyłki ok 1 cm 70 cm od sufitu) zaszantażował mnie, że wpisze do dziennika budowy fakt rozpoczęcia budowy bez pozwolenia które przyszło po 6-ciu tygodniach od rozpoczęcia, to że mój dom jednym rogiem nie zachowuje 4m od granicy(nie ma na tym rogu okna), oraz to, że pozmieniałem materiał na ściany, elementy podciągów zamieniłem ze stalowych na betonowe i elementy stalowe więźby zamieniłem na drewniane.

Ja chcę sprowadzić rzeczoznawcę do tych ścian, a on do mnie z tym wszystkim. Zaznaczam że on ma dziennik budowy i on jest jej kierownikiem, a dzienniki nie są jeszcze nawet podbite w gminie(zaczałem trochę wcześniej, więc tak jakoś wyszło).

Czy kontynuować z nim sprzeczkę, czy kurka wodna może lepiej odpuścić te ściany.

Na początku było ok, a później wyszło jak wyszło :(

please help me

adam

Fajnego wykonawcę sobie wybrałeś... :(((( i jeszcze płacisz mu za to....

W dzisiejszej Rzeczpospolitej była kilkunastostronnicowa wkładka dot. stosowania prawa budowlanego. Łopatologicznie było wyjaśnione co to jest samowola, jakie są sankcje i sposoby (możliwo.ści) jej legalizacji.

Poszukaj, może ktoś ze znajomych to ma... ewentualnie czytelnie...

Archiwum internetowe Rzepy - niestety płatne.., ...

wykonawca mojego domu (...) zaszantażował mnie, że wpisze do dziennika budowy (...)

Zaraz, zaraz...

Od kiedy to wykonawca może być jednocześnie kierownikiem budowy ? Czy to nie jest sprzeczne z prawem budowlanym ?

Materiały i inne zmiany są dopuszczalne i - o ile się orientuję - wymaga się wówczas jedynie stosownego wpisu do dziennika. Budynek wytycza geodeta i jeśli w jednym rogu się "rąbnął" on, to jest winien on, a nie Ty. Jeśli zaś pomylił się wykonawca i zaczął budować niezgodnie z wytyczeniem, to jest to problem wykonawcy.

Niestety, praktyka trzymania łapy na dzienniku budowy jest dość częsta. Z tego, co wiem, firma, której nie polecam, a którą opisałem tu, na Forum, też robiła numery typu: "inwestorze, płać frycowe, bo nie oddam dziennika". Na szczęście nie u mnie.

Jedno jest w każdym razie pewne: jak raz ulegniesz szantażyście, to on coraz częściej będzie Ci groził. Łatwo mi sobie wyobrazić, że bierze od Ciebie kasę i zmywa się z budowy grożąc, że jak go zaczniesz ścigać, to będzie pisał na Ciebie donosy...

Zastanów się, czy chcesz dalej współpracować z takim oszołomem. Zawsze możesz go wyp... na zbity pysk oraz kupić i podbić nowy dziennik zwłaszcza, że starego jeszcze nie podbiłeś, bo "jakoś tak wyszło" :) Nowy dziennik wypełni w odpowiedni sposób nowy kierownik - i po sprawie.

Rzeczywiście, jak dziennik nie jest podbity w urzędzie, to wykonawca może go sobie zabrać na pamiątkę.

Można zatrudnić nowego wykonawcę, ale on musiałby się zgodzić wypełnić dziennik od początku, biorąc odpowiedzialność za roboty których nie zrobił. A "stary" wykonawca na pewno już tej ściany nie poprawi, chyba, że mu jeszcze nie zapłaciłeś.

Co do zmiany materiałów w stosunku do projektu, to nowelizacja prawa budowlanego określa, co jest istotnym odstępstwem od projektu wymagającym zgłoszenia w urzędzie - takich rzeczy nie trzeba zgłaszać. Dobrze byłoby jednak te elementy dać do przeliczenia konstruktorowi.

A jeżeli chodzi o kierownika budowy to jak najbardziej może on występować z ramienia wykonawcy. Interesów inwestora w tym przypadku powinien pilnować inspektor nadzoru.

Przede wszystkim kierownik budowy jest od tego m.in. żeby posiadać wiedzę o Prawie Budowlanym i zgodnie z nim postępować. Po to ma odpowiednie uprawnienia. I to on odpowiada za budowę, jeśli podpisał oświadczenie, a jeśli nie podpisał, to po co się za budowę brał. Więc jeśli rozpoczęcie budowy nastąpiło niezgodnie z Prawem Budowlanym , to co on chce sam na siebie donieść? :o

1) protokolarne przejęcie od inwestora i odpowiednie zabezpieczenie terenu budowy wraz ze znajdującymi się na nim obiektami budowlanymi, urządzeniami technicznymi i stałymi punktami osnowy geodezyjnej oraz podlegającymi ochronie elementami środowiska przyrodniczego i kulturowego;

2) prowadzenie dokumentacji budowy;

3) 50) zapewnienie geodezyjnego wytyczenia obiektu oraz zorganizowanie budowy i kierowanie budową obiektu budowlanego w sposób zgodny z projektem i pozwoleniem na budowę, przepisami, w tym techniczno-budowlanymi, oraz przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy;

3a) 51) koordynowanie realizacji zadań zapobiegających zagrożeniom bezpieczeństwa i ochrony zdrowia:

a) przy opracowywaniu technicznych lub organizacyjnych założeń planowanych robót budowlanych lub ich poszczególnych etapów, które mają być prowadzone jednocześnie lub kolejno,

b) przy planowaniu czasu wymaganego do zakończenia robót budowlanych lub ich poszczególnych etapów;

3b) 52) koordynowanie działań zapewniających przestrzeganie podczas wykonywania robót budowlanych zasad bezpieczeństwa i ochrony zdrowia zawartych w przepisach, o których mowa w art. 21a ust. 3, oraz w planie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia;

3c) 51) wprowadzanie niezbędnych zmian w informacji, o której mowa w art. 20 ust. 1 pkt 1b, oraz w planie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, wynikających z postępu wykonywanych robót budowlanych;

3d) 51) podejmowanie niezbędnych działań uniemożliwiających wstęp na budowę osobom nieupoważnionym;

4) wstrzymanie robót budowlanych w przypadku stwierdzenia możliwości powstania zagrożenia oraz bezzwłoczne zawiadomienie o tym właściwego organu;

5) zawiadomienie inwestora o wpisie do dziennika budowy dotyczącym wstrzymania robót budowlanych z powodu wykonywania ich niezgodnie z projektem;

6) realizacja zaleceń wpisanych do dziennika budowy;

7) zgłaszanie inwestorowi do sprawdzenia lub odbioru wykonanych robót ulegających zakryciu bądź zanikających oraz zapewnienie dokonania wymaganych przepisami lub ustalonych w umowie prób i sprawdzeń instalacji, urządzeń technicznych i przewodów kominowych przed zgłoszeniem obiektu budowlanego do odbioru;

8) przygotowanie dokumentacji powykonawczej obiektu budowlanego;

9) zgłoszenie obiektu budowlanego do odbioru odpowiednim wpisem do dziennika budowy oraz uczestniczenie w czynnościach odbioru i zapewnienie usunięcia stwierdzonych wad, a także przekazanie inwestorowi oświadczenia, o którym mowa w art. 57 ust. 1 pkt 2.

Takie są obowiązki kierownika

a teraz najciekawsze

4) 153) przystępuje do budowy lub prowadzi roboty budowlane bez dopełnienia wymagań określonych w art. 41 ust. 4, art. 42, art. 44, art. 45,

6) wykonuje roboty budowlane w sposób odbiegający od ustaleń i warunków określonych w przepisach, pozwoleniu na budowę lub rozbiórkę bądź w zgłoszeniu budowy lub rozbiórki, bądź istotnie odbiegający od zatwierdzonego projektu,

podlega karze grzywny.

Dzięki kochani za rady,ale..

No właśnie.

Chodzi o to, że wykonawca nie jest kierownikiem budowy,a tłumaczy się w ten sposób."skoro nie podpisał Pan oswiadczenia z proponowanym przeze mnie kierownikiem, to myślałem, że ma Pan innego, a ja nie mam obowiązku jako wykonawca sprawdzania czy ma Pan pozwolenie".

A teraz mówi,że nie podpisze, bo ...jak w poście wyżej.

Powiem więcej, podszedł mnie i wystawił mi fakturę , a teraz straszy wezwaniem do zapłaty (vat-u mu nie zapłaciłem), twierdząc, że zgodziłem się na jego jakość i odebrałem roboty podpisując f-rę.

Co do tej ściany to mówi, że geodeta się pomylił(rzeczywiście ściana jest skrzywiona już od poziomu ławy fundamentowej), a geodeta był"mój" :oops:

cholewka, nieciekawie to wygląda.

W dodatku w nowym muratorze jest o karach za budowę bez zgłoszenia,chociaż jeszcze nie dostałem wezwania do zapłaty, tylko dzwonił do mnie żadając vat-u.Przez 3 tyg. nie zakapował mnie jeszcze, to może zapłacić mu co jego i niech sobie da spokój.

poradźcie coś :-?

Sorki,ale w pierwszym poście wkradł się bład.

Wykonawca w umowie napisał że funkcję kierownika budowy będzie pełnił taki a taki, a skoro ja się do niego nie zgłosiłem po oświadczenie o podjęciu obowiązków k.b., to wg. niego znaczy, że już miałem jakiegoś i jemu nic do tego.

radze zatrudnij porządnego kierownika budowy (niezwiązanego z wykonawcą) - niestety - ale widze, że wszystko robisz na opak - pewnie, żeby zmniejszyc koszty... kto Ci przeliczył zbrojenie, że ot tak sobie zamieniles konstrukcję? Bo można to załatwić wpisem do dziennika ale nie twoim a kierownika budowy i projektanta... radzę szukaj porządnego kierownika budowy, który wszystko odkręci i wezmie na siebie i raczej nie licz ze zrobi to za flaszke...

pozdrawiam