Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poszerzenie ramy okna

Recommended Posts

Witam

Między fundamentem a poziomem zero (podłoga) mam 26 cm miejsca na styropian i wylewkę. Zastanawiam się teraz czy przy montażu drzwi tarasowych stosować poszerzenia systemowe na taką wysokość (-2 cm na posadzką) czy też podmurować np 15cm betonem komórkowym i dać tylko poszerzenie 10 cm. Czy ma to jakiś sens czy lepiej dać same profile?

Otwory na okna też mam o 10 cm większe i tutaj też zastanawiam się nad taką podmurówką. Ściany mam z porothermu i taka warstwa BK uszczelniła by otwory pod parapetami.

Oczywiście pytałem w kilku punktach sprzedaży o to ale odpowiedzi były raczej typu "A jak pan chce mieć zrobione?"

Proszę o Waszą opinię jak to dobrze zrobić.

Też miałem ten dylemat i dokładnie taką samą wysokość do posadzki na gotowo tj. 26 cm.

W drzwiach balkonowych ( w sumie 2 sztuki) zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś: podmurowałem około 14 cm, a do ramy drzwi dołożyłem jeden profil poszerzenia (8cm). I też zaważyła na tym opinia, że jeden profil usztywni całość.

Co do okien: to widziałem tylko taki patent z poszerzeniami w kuchni: gdzie inwestor nie wiedział na jakiej wysokości będzie blat, a zależało mu na tym aby tenże blat docelowo dochodził do okna. I z tego powodu obniżył parapet a w to miejsce poszło poszerzenie.