Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki kominek wybrać? Jaką moc? Jaka firma?

forscher

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

rozglądam sie za kominkiem do salonu w domku z użytkowym poddaszem po powierzchni użytkowej okolo 118 metrów.

Nie wiem nawet jak dobrac moc kominka do takiego domu ?

Domek pewnie dobrze ocieplony, energooszczędny... Do czego Ci ten kominek? Jak często będziesz w nim palił?

2 - 3 razy w tygodniu - rekreacyjnie

Interesuje mnie kominek ktory bedzie mogl ogrzewac salon kuchnię.

Nie interesuje mnie placz wodny ani mechaniczna DGP

Jeżeli juz to zastanawiam sie (i na razie tylko zastanawiam) nad opcją grawitacyjnej DGP do pomieszczeń na poddaszu. Ale dla mnie sporym minusem będzie fakt iz taka DGP jaki mechaniczna DGP powoduje wysuszenie powietrza w pomieszczeniach do ktorych powietrze jest transportowane oraz suchą destylacje..

Choć jak by nie było ciepłe powietrze z kominka i tak będzie unosic sie do góry wiec i tak nagrzeje pomieszczenia na poddaszu.

Poprzez podgrzewanie rozumiem palanie w nim cześciej w okresie przejsciowym czyli jesienią i na wiosnę, by odciazyc piec kondensacyjny.

To sa plany. Budowa rusza na wiosnę 2016.

Więc powtórzę, szukaj jak najmniejszego.

Mam podobny metraż na dole co ty do ogrzania (otwarty salon z kuchnią) i wkład 6kW jest jeszcze za duży. Mimo że mam antresolę i że rozpalam od góry. Również palę w nim tylko w okresach przejściowych, bo jak ruszy "podłogówka", to już trzeba otwierać wręcz okna. I żadna WM w tym nie pomoże.

hmm

co sądzicie o czymś takiem ?

http://kominki-godzic.sklep2.pl/sim-varia-as4s2-p-436.html?cPath=12_84

małe zgrabne i ma chyba wszystko czego mi trzeba...

jakies wady ? (oproćz ceny)

Nie Baturka ale margod ci wyjaśnić powinien.Ale jak dla mnie zabierasz się do tego od dup...y strony.Projekt kuminy , a dopiero wkład i dopasowywanie.

Wielkość, jakość komina, to z czego ma byc zrobiony, jaka średnica - są (moim zdaniem) zależnymi tego czy będzie to kominek mający 7 W czy 14 W. - myle się?

Jezeli sie nie mylę to czytaj dalej...

A teraz spójrz na tytuł wątku..

Jak juz bede wiedział jaka moc kominka pasuje do mojego przyszłego domku to nie wiem jaki problem może byc z odpowiednim dobraniem czy to systemu kominowego czy tez z potencjhalnym zwiekszeniem lub zmneijszeniem jego średnicy. Wszak nie jes tu mowa o zwiększeniu czy zmniejszeniu o kilkaset lub kilakdziesiat cm a zaledwie o kilka - o ile wogole..

czy dobrze rozumiem iz Twoim zdaniem powinno sie dopieroac rodzaj wkladu pod juz zaprojektowany komin ?? No widzisz.. a są sooby ktore chca zgrac i jedno i drugie i dopasowac to czego widac nie będzie (komin) do tego co bedziemy wdziec na codzien (wkład, kominek) :)

;)

Panowie poszukuje kominka do domu o powierzchni 122m, parter z poddaszem uzytkowym.

Moje podstawowe ogrzewanie to gaz a kominek ma sluzyc tylko w celach rekreacyjnych:) raz na jakis czas zapalic zeby była miła atmosfera:) ewentulanie troszke podgrzac w chlodne jesienne czy tez wiosenne wieczory

Dom ocieplony: sciany 20cm styro podłoga 15cm styro

Kominek jest w salonie o pow 30m2, salon polączony z kuchnia coś takiego jak tu http://archon.pl/images/products/mce61f7057d882/w1/projekt-dom-w-rododendronach-5-w-ver-2__3032.jpg

Fajnie by było jakby miał dopływ powietrza z zewnatrz bo rure mam w wylewce juz wstawioną.

Cena max 3 tys zł.

Co polecacie i jakiej firmy ?

Z góry dziekuje

Na razie wybrałem taki zestaw:

- https://kratki.pl/pl/produkt/wklad-kominkowy-maja-12--dolot_majad

- http://allegro.pl/zestaw-przylaczy-do-dolotu-powietrza-100-mm-i5736834981.html

Edytowane przez viper26

Witam

rozglądam sie za kominkiem do salonu w domku z użytkowym poddaszem po powierzchni użytkowej okolo 118 metrów.

Nie wiem nawet jak dobrac moc kominka do takiego domu ?

Zamiast zakładać kolejne wątki, podjedź do Godziców w Czeladzi. Nie musisz od razu kupować. Najpierw posłuchaj...