forscher 04.11.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Witam rozglądam sie za kominkiem do salonu w domku z użytkowym poddaszem po powierzchni użytkowej okolo 118 metrów. Nie wiem nawet jak dobrac moc kominka do takiego domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.11.2015 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Szukaj jak najmniejszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.11.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Szukaj jak najmniejszej. https://www.mega-partner.eu/userdata/gfx/69720b1fc537f0a0b79cc90237f1514b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.11.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Witam rozglądam sie za kominkiem do salonu w domku z użytkowym poddaszem po powierzchni użytkowej okolo 118 metrów. Nie wiem nawet jak dobrac moc kominka do takiego domu ? Domek pewnie dobrze ocieplony, energooszczędny... Do czego Ci ten kominek? Jak często będziesz w nim palił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.11.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 https://www.mega-partner.eu/userdata/gfx/69720b1fc537f0a0b79cc90237f1514b.jpg Igła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marziel 05.11.2015 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 @forscher sprecyzuj jakoś swoje pytanie, wkładów jest mnóstwo, dodaj swoje wymagania, na pewno łatwiej będzie dobrać coś pod Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 05.11.2015 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Jakiej powierzchni jest salon, bo tam na 100% będzie kominek, w tak małym domu to raczej nie większy niż 30m2. W takim przypadku tylko kominek narożny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 05.11.2015 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 salon połaczony z otwarta kuchnią Salon ma 28 m2kuchnia 12 m2. Przeznaczenie kominka - podgrzewanie w sezonie przejsciowym kilka razy w tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.11.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 salon połaczony z otwarta kuchnią Salon ma 28 m2 kuchnia 12 m2. Przeznaczenie kominka - podgrzewanie w sezonie przejsciowym kilka razy w tygodniu. Jak kilka razy w tygodniu t/z ,używany prawie cały czas.Co rozumiesz przez podgrzewanie i czy ty ten dom już wybudowałeś.??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 05.11.2015 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 2 - 3 razy w tygodniu - rekreacyjnie Interesuje mnie kominek ktory bedzie mogl ogrzewac salon kuchnię. Nie interesuje mnie placz wodny ani mechaniczna DGPJeżeli juz to zastanawiam sie (i na razie tylko zastanawiam) nad opcją grawitacyjnej DGP do pomieszczeń na poddaszu. Ale dla mnie sporym minusem będzie fakt iz taka DGP jaki mechaniczna DGP powoduje wysuszenie powietrza w pomieszczeniach do ktorych powietrze jest transportowane oraz suchą destylacje.. Choć jak by nie było ciepłe powietrze z kominka i tak będzie unosic sie do góry wiec i tak nagrzeje pomieszczenia na poddaszu. Poprzez podgrzewanie rozumiem palanie w nim cześciej w okresie przejsciowym czyli jesienią i na wiosnę, by odciazyc piec kondensacyjny. To sa plany. Budowa rusza na wiosnę 2016. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.11.2015 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Więc powtórzę, szukaj jak najmniejszego.Mam podobny metraż na dole co ty do ogrzania (otwarty salon z kuchnią) i wkład 6kW jest jeszcze za duży. Mimo że mam antresolę i że rozpalam od góry. Również palę w nim tylko w okresach przejściowych, bo jak ruszy "podłogówka", to już trzeba otwierać wręcz okna. I żadna WM w tym nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 05.11.2015 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 hmm co sądzicie o czymś takiem ? http://kominki-godzic.sklep2.pl/sim-varia-as4s2-p-436.html?cPath=12_84małe zgrabne i ma chyba wszystko czego mi trzeba... jakies wady ? (oproćz ceny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.11.2015 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 A z tym to już ci bardziej Piotr Batura doradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 05.11.2015 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 A z tym to już ci bardziej Piotr Batura doradzi A czy Ty możesz się pochwalić jaki masz wkład? P.S. Dzięki za link do zdjęć. Kominek fajny, a żonie bardzo podobała się Wasza kuchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.11.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 A czy Ty możesz się pochwalić jaki masz wkład? P.S. Dzięki za link do zdjęć. Kominek fajny, a żonie bardzo podobała się Wasza kuchnia. Kominek to http://www.nordpeis-kominki.pl/opis,220,1081,n,21,czarny,lub,antracyt.html (sprawuje się wyśmienicie), a kuchnia to zwykła IKEA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.11.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 hmm co sądzicie o czymś takiem ? http://kominki-godzic.sklep2.pl/sim-varia-as4s2-p-436.html?cPath=12_84 małe zgrabne i ma chyba wszystko czego mi trzeba... jakies wady ? (oproćz ceny) Nie Baturka ale margod ci wyjaśnić powinien.Ale jak dla mnie zabierasz się do tego od dup...y strony.Projekt kuminy , a dopiero wkład i dopasowywanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 05.11.2015 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Wielkość, jakość komina, to z czego ma byc zrobiony, jaka średnica - są (moim zdaniem) zależnymi tego czy będzie to kominek mający 7 W czy 14 W. - myle się? Jezeli sie nie mylę to czytaj dalej... A teraz spójrz na tytuł wątku.. Jak juz bede wiedział jaka moc kominka pasuje do mojego przyszłego domku to nie wiem jaki problem może byc z odpowiednim dobraniem czy to systemu kominowego czy tez z potencjhalnym zwiekszeniem lub zmneijszeniem jego średnicy. Wszak nie jes tu mowa o zwiększeniu czy zmniejszeniu o kilkaset lub kilakdziesiat cm a zaledwie o kilka - o ile wogole.. czy dobrze rozumiem iz Twoim zdaniem powinno sie dopieroac rodzaj wkladu pod juz zaprojektowany komin ?? No widzisz.. a są sooby ktore chca zgrac i jedno i drugie i dopasowac to czego widac nie będzie (komin) do tego co bedziemy wdziec na codzien (wkład, kominek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.11.2015 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Jakiej powierzchni jest salon, bo tam na 100% będzie kominek, w tak małym domu to raczej nie większy niż 30m2. W takim przypadku tylko kominek narożny. Dlaczego tylko narożny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viper26 05.11.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 (edytowane) Panowie poszukuje kominka do domu o powierzchni 122m, parter z poddaszem uzytkowym. Moje podstawowe ogrzewanie to gaz a kominek ma sluzyc tylko w celach rekreacyjnych:) raz na jakis czas zapalic zeby była miła atmosfera:) ewentulanie troszke podgrzac w chlodne jesienne czy tez wiosenne wieczoryDom ocieplony: sciany 20cm styro podłoga 15cm styroKominek jest w salonie o pow 30m2, salon polączony z kuchnia coś takiego jak tu http://archon.pl/images/products/mce61f7057d882/w1/projekt-dom-w-rododendronach-5-w-ver-2__3032.jpg Fajnie by było jakby miał dopływ powietrza z zewnatrz bo rure mam w wylewce juz wstawioną.Cena max 3 tys zł. Co polecacie i jakiej firmy ? Z góry dziekuje Na razie wybrałem taki zestaw:- https://kratki.pl/pl/produkt/wklad-kominkowy-maja-12--dolot_majad- http://allegro.pl/zestaw-przylaczy-do-dolotu-powietrza-100-mm-i5736834981.html Edytowane 5 Listopada 2015 przez viper26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.11.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Witam rozglądam sie za kominkiem do salonu w domku z użytkowym poddaszem po powierzchni użytkowej okolo 118 metrów. Nie wiem nawet jak dobrac moc kominka do takiego domu ?Zamiast zakładać kolejne wątki, podjedź do Godziców w Czeladzi. Nie musisz od razu kupować. Najpierw posłuchaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts