Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki kominek wybrać? Jaką moc? Jaka firma?

forscher

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

obejrzałem wszystkie odcinki "Kupujemy kominek marzeń". Świetnie ze taka seria powstała. Przeglądałem katalogi Brunner'a i porównując je z rzutami mojego domku i z jakimiś tam jego wyobrażeniami BSK 02 to jest to coś co najbardziej przyciąga uwagę..

Jutro Was nie odwiedzę, ale pewnie pojawię się u Was w Czeladzi w przyszłą sobotę.

Pozdrav

Z salonu zrobiłem kotłownię, kiepsko to wspominam. A na wiosnę czekało mnie malowanie pokoju. Teraz jak myślę o kominku to tylko w sensie rekreacyjnym .

Kominek nie może dymić. Obojętnie do jakich celów go budujesz...

Sorki...źle się wyraziłem. Dymić ma kominem!

................fakt, nie doczytałem. Kiedyś postanowiłem palić w zimie w kominku. To był niezbyt dobry pomysł. Tylko raz tak zrobiłem..............Z salonu zrobiłem kotłownię, kiepsko to wspominam. A na wiosnę czekało mnie malowanie pokoju. Teraz jak myślę o kominku to tylko w sensie rekreacyjnym .

Wiesz jak czytam te twoje mądrości to właśnie kiepsko wspominam to i tych co w ogóle podjęli próbę instalacji kominka.Kiedy jak nie w zimie i w zimne dni???.

Z salonu zrobiłem kotłownię, kiepsko to wspominam. A na wiosnę czekało mnie malowanie pokoju. Teraz jak myślę o kominku to tylko w sensie rekreacyjnym .

Jak na mój gust to albo nie umiesz palić (nie obraź się - ja też kilka razy zrobiłem wędzarnię zanim się nauczyłem - na szczęście dom był wtedy w stanie surowym) albo/i masz z niewłaściwych materiałów wykonany kominek, może też używasz mokrego drewna. U rodziców w kominku pali się (tzn. Tato pali) w okresie zimowym dwa, czasami trzy razy na tydzień, i na wiosnę nic nie trzeba malować. Ściany w salonie nie są bardziej brudne niż w każdym innym pokoju.

A ja zacząłem drugi sezon z kominkiem. Palę codziennie, kominek jest jedynym źródłem ogrzewania. W okresie przejściowym raz dziennie, a gdy są mrozy to 2 razy dziennie. Kratek w obudowie nie mam, podczas palenia też się nie kopci, a salonowi daleko do kotłowni (jedynie od czasu do czasu trzeba zamieść okruchy po drewnie). Tak więc zgadzam się z przedmówcami: albo brak umiejętności palenia albo skopany kominek....

Dlaczego tylko narożny ?

Z doświadczenia piszę, w tym przypadku salon ma 28m2. czyli ściany (przyjmując że to salon kwadrat) 5,3x5,3, jeżeli kominek będzie na środku którejś ze ścian a na przeciwko kanapa czy coś podobnego. Spędzając czas na tej kanapie i hajcując szyba ładnie oddaje. Chyba że kupi kominek z super mega szyba pyrolityczna za ponad 1000zł to będzie trochę lepiej.

A ja uważam, ze w niewielkim, dobrze docieplonym salonie szyba naroźna to problem, gdyz kominek oddaje pomieszczeniu jeszcze więcej ciepła przez promieniowanie. Lepiej prostokątna, najlepiej podwójna.

Jemu chodziło o usytuowanie kominka w narożniku, nie o szybę narożną...(tak myślę...)

kominekw narożniku mam aż 2, trochę odradzam. zazwyczaj tylko jedna osoba ma najlepsze miejsce przy takim :-) Też ostatnio troche nadymiłam, wiem że to moja wina bo trzeba tu coś otworzyć tam coś zamknąć... może istnieją wkłady które automatycznie tych spraw pilnują?

A soM takie...:)