piotrekde 04.11.2015 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 (edytowane) Mam 3 nasady hybrydowe Fenko na rurę PVC wyciągające powietrze z kanałów wentylacyjnych w łazienkach i kuchni. Instalacja została policzona w taki sposób (mnie nie pytajcie dlaczego tak), że nasady są cały czas uruchomione. Niestety, powoduje to duży dyskomfort - na całym poddaszu słychać buczenie - w jednym miejscu bardziej, w drugim mniej ale buczy wszędzie i cały czas. Jedna nasada na pierwszym biegu wyciąga 120 m3/h przy ciśnieniu akustycznym 33 dBA. (http://www.uniwersal.com.pl/nasada-hybrydowa-fenko-na-rure-pcv,productcard,43) Podstawy są wyważone, nie są zabrudzone, nie drgają. Połączenie z kominem (wybudowany z gotowych ceramicznych kształtek) jest zrobione z rury spiro i szczerze mówiąc to tutaj upatruję źródła problemu. Pokrycie dachowe jest z blachy na rąbek, na deskowaniu z płyty OSB. Mam porządną izolację, 33cm dobrej wełny więc to połączenie nasady z kanałem wydaje mi się słabym punktem, tym bardziej że komin kończy się*u mnie pod krokwami - jak na zdjęciu. Jest on przeciągnięty przez warstwę wełny właśnie za pomocą rury spiro. Jakie widzicie możliwe rozwiązania tego problemu? Myślę o włożeniu w spiro (jest kilka centymetrów szersza niż kanał) rury Termoflex albo Sonoduct z izolacją 5mm. Nie wiem jednak czy jest do dobre rozwiązanie ze względów higienicznych. Są to mokre kanały, a Sonoduct jeżeli przeczytać opis ma perforacje na wewnętrznej części folii, tak więc para wodna dostawałaby się do wełny. Z drugiej strony stosuje się te rury chyba również do takich kanałów? Mogę też spróbować włożyć w spiro rurę PVC i napchać czegoś dookoła. Kanał ma 14cm, jeżeli włożę rurę tej samej średnicy to pozostaje mi miejsce aby napchać czegoś pomiędzy nią a spiro. Być może, jako doświadczeni specjaliści znajdziecie tutaj jeszcze jakieś inne źródło problemu - ja podejrzewam to spiro ale jestem kompletnym laikiem w temacie wentylacji. Chciałbym uniknąć instalacji podstawy tłumiącej - nie mam typowego murowanego komina na dachu i taki kwadrat na połaci wyglądałby u mnie tragicznie. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez piotrekde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 04.11.2015 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 (edytowane) Tak to jest, gdy dla iluzorycznych korzyści stosuje się skomplikowane urządzenia, których usterki z uwagi na ten stopień skomplikowania trudno potem zdiagnozować. Hałas może powstawać m. in. z następujących powodów: 1. niewyważenie wirnika 2. zmienne opory przepływu powietrza poprzez niejednorodne kanały (rury) 3. przenoszenie (i wzmacnianie) szumu pochodzącego od wiatru przez słup powietrza w tych pionowych rurach Już lepsza jest nawet słabo działająca wentylacja "grawitacyjna", bo sporo już wymyślono sposobów, aby ją poprawiać. Przy WG wypływ powietrza jest samoczynny, co sprawia, że jest bezgłośny. Ja także jestem bardzo uczulony na wszelkie stałe hałasy (szczególnie nocą!) i dlatego zarówno wentylację mam naturalną (WG), jak i DGP "grawitacyjne" Edytowane 4 Listopada 2015 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekde 04.11.2015 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Hałas może powstawać m. in. z następujących powodów: 1. niewyważenie wirnika 2. zmienne opory przepływu powietrza poprzez niejednorodne kanały (rury) 3. przenoszenie (i wzmacnianie) szumu pochodzącego od wiatru przez słup powietrza w tych pionowych rurach 1. Wirnik jest wyważony - zdjąłem nasady, podpiąłem nasady tak aby kręciły się z maksymalną prędkością i nie wyczuwam żadnych drgań w dłoniach. 2. Niejednorodne bo z innego materiału czy o różnej średnicy? 3. Wkurzyłem się i wyłączyłem ręcznie te nasady - gdy wentylacja działa na zasadzie grawitacji nie słychać żadnych szumów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 04.11.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 (edytowane) 2. Niejednorodne bo z innego materiału czy o różnej średnicy? Pisząc "niejednorodne" miałem na myśli przejście z gładkich rur na karbowane rury spiro. Może to zmieniać płynność ruchu powietrza a w konsekwencji powodować rezonans. Nie mogąc zjawiska usłyszeć na własne uszy snuję jedynie hipotezy Wiem z autopsji, że reklamowany jako cichy wentylatorek kanałowy małej mocy zamontowany na wylocie kanału z rur PVC fi 110 dawał na wlocie taki hałas, że spać nie było można Przyczyną były (w mojej ocenie) dwa kolana 90 stopni, które powodowały zakłócenie strugi powietrza do tego stopnia, że powstawał rezonans skutkujący dużym hałasem (charakterystyczne dla rezonansu "buczenie/dudnienie"). Sam zresztą nawet cichy dźwięk wydawany przez wentylator może w "sprzyjających" okolicznościach (np. ukształtowanie rurociągu lub połączenie "na sztywno") zostać zwielokrotniony i dawać ten nieprzyjemny efekt. 3. Wkurzyłem się i wyłączyłem ręcznie te nasady - gdy wentylacja działa na zasadzie grawitacji nie słychać żadnych szumów Co by potwierdzało moje doświadczenia opisane powyżej. P.S. Sytuację mogłoby poprawić (moim zdaniem) elastyczne (a nie sztywne!) połączenie tych wentylatorów z rurociągami (np. karbowanymi łącznikami z miękkiej gumy). Należałoby to jednak sprawdzić - najpierw na jednym egzemplarzu. Edytowane 4 Listopada 2015 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekde 04.11.2015 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Czy mógłbyś proszę wkleić mi link do czegoś co określasz jako "karbowany łącznik z miękkiej gumy" ? Coś takiego dostanie się w marketach budowlanych? Nie kojarzę nigdzie żebym widział gumowe kanały o średnicy kilkunastu centymetrów... Sprawdzimy na jednym wentylatorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 04.11.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Nie kojarzę nigdzie żebym widział gumowe kanały o średnicy kilkunastu centymetrów... Rzeczywiście - w marketach nie uświadczysz Widywałem takie w swej praktyce przemysłowej, ale ich pochodzenia niestety nie pamiętam. Jedyny łącznik karbowany, który można kupić ("stopniowany", na średnice od ok.50 do 120 mm), to chyba właśnie do połączenia kominków wentylacyjnych z przewodami z PCW. Ale zdaje się on nie jest z gumy, tylko z jakiegoś tworzywa. O ile pamiętam w hydraulice są stosowane takie połączenia, ale chyba mają za małe średnice. Trzeba by popytać w specjalistycznych sklepach z wyrobami gumowymi (a może na allegro?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekde 08.11.2015 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć węża gumowego z odpowiednią średnicą. Przemyślałem temat jeszcze raz i wydaje mi się że są dwa problemy: 1. Buczenie słyszalne wszędzie na poddaszu2. Szum przy kratkach wentylacyjnych AD 1. Buczenie słychać w pokoju oddalonym od kominów, przy zamkniętych drzwiach. Wygląda to tak jakby dudnienie przenoszone było po dachu (rezonans?). Co ciekawe nie dotyczy to wszystkich kanałów - jeden z nich zachowuje się całkiem przyzwoicie - nie słychać buczenia. Niestety nie mam tego już jak porównać, ale zastanawiam się czy w przypadku tego dudniącego kanału rura spiro nie jest bardzo sztywno wciśnięta w płytę OSB (2 zdjęcie z góry) i powietrze pracujące w spiro nie przenosi przez płytę dudnienia na resztę dachu. Podobne dudnienie słyszę gdy włączę okap w kuchni - kanał z okapu jest wyprowadzony na dach przez krótki odcinek również za pomocą spiro przechodzącego przez płytę OSB. Myślę o zastosowaniu rury spiro o takiej samej średnicy jak kanał (14cm) i włożeniu jej w tą istniejącą rurę spiro (ona jest szersza niż kanał, ma z 18cm) z zachowaniem odstępu pomiędzy nimi - drgania nie powinny się przenosić a pustka pomiędzy nimi też może co nieco wyciszyć. AD 2.W pomieszczeniu wentylowanym słychać szum powietrza. Wyłączę nasadę - szumu nie ma. Zastanawiałem się czy nie robi się gwizdek, ale chyba nie. Jeżeli na pierwszym biegu nasada wyciąga 120m3/h to przy średnicy kanału 12,5cm (a ja mam 14) prędkość to 3-3,5 m/s. wg tego wykresu (http://poradnikprojektanta.pl/wp-content/uploads/downloads/2015/02/nomogram_przewody_wentylacyjne_SPIRO_do_500mm.pdf). Szum nie pochodzi według mnie z prędkości powietrza w kanale ale z szumu jaki generuje wentylator i w kanale ulega on wzmocnieniu (to prosty, ceramiczny kanał w dół*na kilkanaście metrów). To chyba możliwe? Szum da się słyszeć również przy silnym wietrze - cofce gdy wentylator jest wyłączony. Wydaje mi się że to szum powietrza przy wyjściu na dachu tak się*propaguje. Jeżeli nie chcę zastosować podstawy tłumiącej i nie chcę burzyć*kanału wsadzając tam tłumik, to może użyć czegoś takiego http://www.jeven.pl/PL-H32/inno.html ? Nadaje się to do przewodów z łazienek / kuchni? Od pionowego kanału mam poziomy okrągły odcinek około 16cm więc mógłbym to wsadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 09.11.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 (edytowane) Powstrzymaj się z nowymi zakupami, bo wymyślisz w końcu maszynę do gaszenia świec To było takie ulubione powiedzonko jednego z moich profesorów na Politechnice A podaje ono podstawową prawdę, że najtrudniej wymyśleć urządzenie proste i jednocześnie takie, które spełni wszystkie oczekiwania. Ta zaproponowana przeze mnie gumowa karbowana rura (plus miękkie amortyzatory pod wentylator) mogłyby "zadziałać" tylko w przypadku niewyważenia wirnika wentylatora. Na takie niewyważenie nie ma innej rady, jak: 1. ponownie go wyważyć 2. jeśli się nie da, to dać tę rurę i zawiesić wentylator na tych amortyzatorach nie przenoszących drgań (tej konkretnie występującej częstotliwości). Jak widzisz - sprawa od razu się komplikuje. Można by też zmienić prędkość obrotową wentylatora na taką, która przy istniejącym układzie nie generuje rezonansu. Nie jestem elektronikiem/automatykiem, ale wiem, że są już w handlu falowniki jednofazowe. Można by taki pożyczyć (potrzebny elektryk/automatyk) i wypróbować zarówno na mniejszych jak i na większych prędkościach. Dopiero, gdy to nie pomoże, to szukać przyczyny dalej. Edytowane 9 Listopada 2015 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekde 09.11.2015 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Wentylatory są świeżo wyważone - nie drgają Źle użyłem terminów fizycznych - buczenie instalacji to być może nie rezonans ale przenoszenie na dach drgań które być może wynikają z ruchu (rozprężenia) powietrza w rurze spiro. A problemy mamy dwa - buczenie poza kanałem i szum w kanale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 10.11.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Wentylatory są świeżo wyważone - nie drgają Źle użyłem terminów fizycznych - buczenie instalacji to być może nie rezonans ale przenoszenie na dach drgań(?) które być może wynikają z ruchu (rozprężenia) powietrza w rurze spiro. Skoro zauważasz "przenoszenie drgań" na inne elementy, to musi to być wina niewyważenia wirnika (którego to niewyważenia "organoleptycznie", czyli na zasadzie "wydaje mi się, że są wyważone" nie stwierdzisz inaczej, jak na odpowiednich przyrządach A problemy mamy dwa - buczenie poza kanałem i szum w kanale. Na początek spróbuj zrobić to, co sam możesz zrobić: 1. Zainstaluj te wentylatory na tego typu gumowych amortyzatorach, jakie stosuje się np. w pralkach (dbając o to, aby stykały się tylko z gumą!) 2. Owiń te rury spiro miękką wełną i obwiąż jakimś sznurkiem lub drutem (nie należy zbytnio ściskać, aby wełna była dość luźna) po to, by wytłumić te szumy. Powinno coś pomóc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts