maxtor 12.07.2004 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Stoję przed wyborem turbiny DGP, która ma rozprowadzić powietrze do 3 pomieszczeń (w tym 2 pomieszczenia po 2 wyloty - łącznie 5 wylotów). Jedno z pomieszczeń jest oddalone o około 8 m, pozostałe 2-3 m.Zależy mi na urządzeniu niezawodnym, a przy tym jak najcichszym.Firma kominkowa (jakoś nie bardzo im ufam) poleca turbiny Dospel, ale wolałbym poznać opinie użytkowników. Pzdrmaxtor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marting 12.07.2004 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Czy nie mozesz zrobić rozprowadzenia opartego na konwekcji?? Jest najlepsze odległości masz małe 2-3 m to wład poradzi sobie konwekcyjnie, Ten 8m jest spory ale nie jest to rzecz której nie da sie przejsć znam takie wkłdy które na odcinku 8m radzą sobie bez Turbin zależy to od ilosci punktów i izolacji budynku i szczelnosci stolarki okiennej. Ni ema cos ię pchac w turbiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxtor 12.07.2004 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Czy nie mozesz zrobić rozprowadzenia opartego na konwekcji?? Jest najlepsze odległości masz małe 2-3 m to wład poradzi sobie konwekcyjnie, Ten 8m jest spory ale nie jest to rzecz której nie da sie przejsć znam takie wkłdy które na odcinku 8m radzą sobie bez Turbin zależy to od ilosci punktów i izolacji budynku i szczelnosci stolarki okiennej. Ni ema cos ię pchac w turbiny. Podałem odległości punktów od turbiny, która będzie na nieużytkowym poddaszu, a nie od wkładu (jest na parterze), tak więc turbina jest konieczna. Konwekcja wystarczy na ogrzanie dołu, ale na poddaszu muszę wymusić obieg powietrza (odległości od wkładu do kilkunastu metrów). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szila 12.07.2004 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Sorry, że się wtrącę, ale czy mogę zapytać jakie wkłady są najlepsze i co powinno się brać pod uwagę przy wyborze wkładu kominkowego jeśli chcemy nim dobrze dogrzewać dom ok 320m2?Dopiero zaczynam drążyć temat, więc stąd to moje dziwne pytanie:)dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marting 13.07.2004 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Sorry, że się wtrącę, ale czy mogę zapytać jakie wkłady są najlepsze i co powinno się brać pod uwagę przy wyborze wkładu kominkowego jeśli chcemy nim dobrze dogrzewać dom ok 320m2? Dopiero zaczynam drążyć temat, więc stąd to moje dziwne pytanie:) dzięki:) Witam Najlepseze wkłady jakie są -to zalezy do jakich celów chcemy je stosować? Czy chcemy mieć do dekoracji czy do dogrzewania. Piszesz zę do dogrzania Polecam Ci te z pólki wyższej do ciągłego palenia.Nie wiem czy dogrzejesz 320 m to jest za doza powierzchnia przeważnie wklady są do 200 m i rzeczywiście się speełniaja. Co należy wziąc pod uwagę przy doborze wkładu?, czy jest on klasy ciągłego palenia, jaki masz przekrój kanału dymowego?? To jest ważne. Kanał powinien mieć przekrój 20x20 ewentualnie 27x14 albo fi 200 najlepszy pod wkłądy jest 20x20 w kwadracie. Następną rzeczą jaką trzeba wziac pod uwage jest-Jak bierze powietrze do spalania najlepiej było by jak by brał bezpośrednio z zewnątrz i dozował sobie je. I oczywiście z czego jest wykonany, moim zdaniem najlepsze sa zeliwne dobrej jakości zeliwa... Polecam Jotula, dobry i na długie lata spełnia się w pełni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szila 13.07.2004 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Myślę, że będę tylko dogrzewać 4 sypialnie na górze i salon. Zastanawiam się też nad dodatkowym kominkiem w sypialni na górze.Dzięki za rady:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek 13.07.2004 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 DOSPEL - tyko nie to !!! Znam produkt, pierwsze wersje psuły sie prawie w 100 %, teraz jest troche lepiej ale ja bym im nie zaufał. Czesto firmy polecają DOSPELA bo maja około 40 % rabatu od cen katalogowych i nieźle sobie "przycinają" Polecam turbine firmy DARCO na ich stronie http://www.darco.com.pl, znajdziesz adresy dystrybutorów w Bydgoszczy. Pozdro - Poldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek 13.07.2004 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Sorry, że się wtrącę, ale czy mogę zapytać jakie wkłady są najlepsze i co powinno się brać pod uwagę przy wyborze wkładu kominkowego jeśli chcemy nim dobrze dogrzewać dom ok 320m2? Dopiero zaczynam drążyć temat, więc stąd to moje dziwne pytanie:) dzięki:) JOTUL PANORAMA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiak 13.07.2004 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Najlepiej maksymalnie ciche. Podobno najlepsze są francuskie. Prawie niesłyszalne. Model podstawowy Dospela słyszałem 2 piętra niżej. Wersje lepszą ( i droższą ) także doskonale słychać. Osobliwie w długie zimowe wieczory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxtor 14.07.2004 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 DOSPEL - tyko nie to !!! Znam produkt, pierwsze wersje psuły sie prawie w 100 %, teraz jest troche lepiej ale ja bym im nie zaufał. Czesto firmy polecają DOSPELA bo maja około 40 % rabatu od cen katalogowych i nieźle sobie "przycinają" Polecam turbine firmy DARCO na ich stronie http://www.darco.com.pl, znajdziesz adresy dystrybutorów w Bydgoszczy. Pozdro - Poldek Dzieki za radę, rzeczywiście coś może w tym być, bo wszyscy jak jeden mąż kominkowcy polecają Dospela. A może ktoś jeszcze coś napisze o turbinach Dospela, ewentualnie ma namiar na francuskie turbiny. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxtor 14.07.2004 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Jeszcze raz ponawiam prośbę o opinie o turbinach DGP. Przecież sądząc z ilości wypowiedzi o DGP setki z Was ma turbiny do rozprowadzania powietrza. Napiszcie coś, co pomoże mi wybrać sprzęt niezawodny i cichy. Pzdrmaxtor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastus2 15.07.2004 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 Mam turbinę Dospel-owską, fachowiec od kominków polecał nam ją, gdyż jak twierdził, francuskie były droższe a poza tym zdarzały sie na nich częściej awarie i bywało, że musieli rozmontowac kominek. Jego zdaniem francuzy nie są dostosowane do grzania ciągłego , lepiej sprawdza sie Dospel. Jeżeli chodzi o glosnosc to powiem szczerze ze nie jest zbyt cicha, ale tez nie huczy strasznie - raczej mruczy ). Mamy ja dopiero od marca i rzadko grzalismy dom w budowie,byl pusty i moze stad troche nioslo echo. Jednak wlaczalismy ja aby sprawdzic jak chodzi, potem gdy zrobilismy sufit podwieszany w salonie i wszedl on czesciowo w gorna czesc kominka, czyli tam gdzie sie znajduje turbina, bylo juz lepiej i nieco ciszej. Ale wymyslilismy z zona jeszcze ze dokupimy regulator obrotow, ktory bedzie sterowal moca turbiny. Mniejsze oboroty - cichsza praca Zreszta na pelnych obrotach kominek grzeje bardzo, mamy 8 punktow rozprowadzonych po calym domu i na gorze przy maksymalnej pracy turbiny bylo wrecz goraco w niezamieszkalym i nieuszczelnionym jeszcze domu ! Jak sie mniejsze obtory sprawdza w praktyce - okaze sie tego roku, wprowadzamy sie we wrzesniu i zaczniemy grzac jesienia, pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxtor 16.07.2004 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Dzięki za odpowiedź. Już myślałem, że na tym żywym forum nikt nie korzysta z DGP z turbiną. Może jeszcze ktoś sie skusi i napisze coś na ten wdzięczny temat. W przeglądarce jest bardzo niewiele konkretnych danych. Każda wypowiedź mile widziana. Obiecuję, że jak już zainstaluję swoją, to podzielę się wrażeniami. Pzdrmaxtor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastus2 16.07.2004 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Jakbys chcial zobaczyc turbiny DOSPEL-owskie to polecam:http://www.dospel.pl/index.php?o=5&kat=1&skat=5 Tam jest tez regulator obrotów, o którym pisałem w poprzednim poście. A masz juz jakas turbine wytypowana wstepnie ? Ja - czego nie napisalem poprzednio - popieram tez polskie produkty, bo wcale nie sa gorszej jakosci, jak niektorzy sadza. Przekonalem sie o tym nie raz, jak na razie nie bylo wtopy, zobaczymy dalej. Aha - widze. ze klikasz "ydzi" to juz tak zmieniajac temat, zycze Polonii utrzymnia w ekstralidze zuzla, mimo braku Gollobów w skladzie !!!Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxtor 16.07.2004 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Myślałem o turbinie KOM 600 II z filtrem i regulatorem obrotów. Jeśli nie będę miał innych opinii, to pewnie nie będę dalej szukał. A co do żużla, to pasjonuję się tym mój syn (urodził sie w Bydgoszczy), ja mimo, że mieszkam tutaj już prawie 20 lat (wczesniej Radom i Gdańsk) jeszcze nie byłem na żadnym meczu (i chyba nie będę). Pozasportowy (a ostatnio i sportowy) poziom Gollobów pozostawia wiele do życzenia. Ale to tylko taka drobna dygresja, dziękuję za miłe słowa. Też popieram dobre polskie produkty. Pzdrmaxtor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek 16.07.2004 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Myślałem o turbinie KOM 600 II z filtrem i regulatorem obrotów. Jeśli nie będę miał innych opinii, to pewnie nie będę dalej szukał. A co do żużla, to pasjonuję się tym mój syn (urodził sie w Bydgoszczy), ja mimo, że mieszkam tutaj już prawie 20 lat (wczesniej Radom i Gdańsk) jeszcze nie byłem na żadnym meczu (i chyba nie będę). Pozasportowy (a ostatnio i sportowy) poziom Gollobów pozostawia wiele do życzenia. Ale to tylko taka drobna dygresja, dziękuję za miłe słowa. Też popieram dobre polskie produkty. Pzdr maxtor TYLKO NIE DOSPEL, POLECAM TEZ POLSKIE - "DARCO" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxtor 16.07.2004 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Opierając się tylko na danych "papierowych": DARCO ma "głośność" 63dB, a DOSPEL 53dB - to duża różnica na korzyść DOSPELA (chyba, że są to dane "prasowe", a rzeczywistość jest inna ). Poza tym DARCO nie ma filtru powietrza. Może ktoś z użytkowników coś napisze o turbinach francuskich, które jak na razie pojawiają się tylko ogólnikowo . Pzdr maxtor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek 17.07.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 Opierając się tylko na danych "papierowych": DARCO ma "głośność" 63dB, a DOSPEL 53dB - to duża różnica na korzyść DOSPELA (chyba, że są to dane "prasowe", a rzeczywistość jest inna ). Poza tym DARCO nie ma filtru powietrza. Może ktoś z użytkowników coś napisze o turbinach francuskich, które jak na razie pojawiają się tylko ogólnikowo . Pzdr maxtor Firma Darco ma kompletny system do dystrybucji powietrza z kominka nie tylko fitr - chociaż oczywiście taki też posiada i to o wiele ciakawsze rozwiązanie. Zwróć uwagę na "by-pass" w Darco jest to dość ciekawe rozwiązanie. Jeśli idzie o poziom hałasu to w DOSPELU nikt tego prawdopodobnie nie badał. Dane o wydatkach, emitowanym hałasie , wykresy harakterystyk kopiowane sa z informacji od producentów silników ( w przypadku KOM 600 z niemieckiej firmy EBM ). Rzeczywiste wydatki i hałas emitowany przez wentylator powinien być badany empirycznie w laboratoriach a takich Dspel nie porowadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek 17.07.2004 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 Jeśli interesują Cię francuskie to polecam "Pojoulat". Kosztuje nieco wiecej od Darco czy Dospela. Jest cichutka wydajna i bardzo estetyczna, sprawdzałem - "dmucha jak szalona".http://WWW.POUJOULAT.COM.PL - maja dośc dobrze rozwinięta sieć dealerów.Pozdro.P.S. Polecam Darco !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiak 17.07.2004 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 Maxtor, daruj sobie Dospel. Naprawdę są głośne. Jeżeli będziesz mieszkał w zacisznym miejscu to noce uprzyjemni ci śpiew silnika. Można się do tego przyzwyczaić, tylko po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts