Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Antresola w domu energo. Jest sens?

Recommended Posts

yarecki_wr - mam dokładnie to samo odczucie. Przestrzeń, czasami dodatkowe światło - tak, ale aspekty praktyczne - raczej cienko. Dlatego u mnie nie będzie. Ale jeśli dla kogoś te pierwsze cech mają większą wagę, a jeszcze chce zrobić wrażenie na gościach/sąsiadach, to pewnie zrobi antresolę.

Dla mnie dom energo, to między innymi taki szyty na miarę, a antresola wydaje mi się (subiektywnie) ponad moją miarę. Wolę pójść do teatru czy do kościoła, jeśli chcę poczuć przestrzeń we wnętrzach.

Samo rozwiązanie przyznaje, że bardzo mi się podoba ze względu na wrażenie przestrzeni jakie daje. Nie wiem jednak czy w domu energo z poddaszem użytkowym takie udziwnienie jest nadal praktyczne a może raczej czy wystarczająco niepraktyczne, aby rezygnować?

Nie rozumiem pytania.Gdzie ta niby antresola ma być w salonie bo jak masz poddasze w chałupie to jak wysoko jest w/w ???. Antresola musi mieć swoje racje bytu.Jeśli wchodząc na nią kończy się na tym poziomie czytelnią,pomieszczeniem na bilard,pustelnia-odpoczynkiem to ma sens jeśli po to by gacić wew. ściany tak dla wyglądy zbytek własny.

Samo rozwiązanie przyznaje, że bardzo mi się podoba ze względu na wrażenie przestrzeni jakie daje. Nie wiem jednak czy w domu energo z poddaszem użytkowym takie udziwnienie jest nadal praktyczne a może raczej czy wystarczająco niepraktyczne, aby rezygnować?

- jeśli rozwiązanie " bardzo Ci się podoba " - nie rezygnuj z niego.

- czy takie rozwiązanie jest praktyczne ? - TAK, poza walorami estetycznymi otwarcia przestrzeni PARTERU w górę, masz lepszą komunikację pomiedzy użytkownikami przebywającymi na PIĘTRZE z użytkownikami będącymi w PARTERZE budynku. Natomiast ( coś za coś ) zwróciłbym uwagę na akustykę pomieszczeń PIĘTRA ( przegrody budowlane / drzwi ... ) .... tak jak wcześniej w postach - wszystko zależy od projektu - niekoniecznie trzeba szukać uzasadnienia dla czegoś w czym dobrze się czujemy :)

Mi też się takie rozwiązanie podoba ale teraz wolałbym mieć dodatkowe pomieszczenie. W du...ie z etetyką:rolleyes:

Jedna rzecz na którą trzeba zwrócić uwaga to ogrzewanie pomieszczeń pod antresolą - wszelkie układy konwekcyjne odpadają. Najlepiej sprawdza się podłogówka lub promienniki.

Dzięki za wszystkie wypowiedzi. Projektu jako takiego jeszcze nie ma. Chodziło mi o sam koncept i czy np. nie będzie problemów z równomiernym ogrzaniem pomieszczenia z antresolą - salonu i stratami ciepła. Uwaga odnośnie lepszej komunikacji jest bardzo ciekawa. Nie brałem pod uwagę. Podobnie ogrzewanie podłogowe. Temat do przemyślenia gdyż przy typowej energo-stodole antresola wedaje mi się jedynym możliwym widzimisię.