yarecki_wr 04.11.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Samo rozwiązanie przyznaje, że bardzo mi się podoba ze względu na wrażenie przestrzeni jakie daje. Nie wiem jednak czy w domu energo z poddaszem użytkowym takie udziwnienie jest nadal praktyczne a może raczej czy wystarczająco niepraktyczne, aby rezygnować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 05.11.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 A skąd my mamy wiedzieć, skoro nawet projektu nie wrzuciłeś?Weź się wpierw zastanów nad sobą, a potem nad antresolą, bo dziwne pytania zadajesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NilsH 05.11.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 yarecki_wr - mam dokładnie to samo odczucie. Przestrzeń, czasami dodatkowe światło - tak, ale aspekty praktyczne - raczej cienko. Dlatego u mnie nie będzie. Ale jeśli dla kogoś te pierwsze cech mają większą wagę, a jeszcze chce zrobić wrażenie na gościach/sąsiadach, to pewnie zrobi antresolę.Dla mnie dom energo, to między innymi taki szyty na miarę, a antresola wydaje mi się (subiektywnie) ponad moją miarę. Wolę pójść do teatru czy do kościoła, jeśli chcę poczuć przestrzeń we wnętrzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.11.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Samo rozwiązanie przyznaje, że bardzo mi się podoba ze względu na wrażenie przestrzeni jakie daje. Nie wiem jednak czy w domu energo z poddaszem użytkowym takie udziwnienie jest nadal praktyczne a może raczej czy wystarczająco niepraktyczne, aby rezygnować? Nie rozumiem pytania.Gdzie ta niby antresola ma być w salonie bo jak masz poddasze w chałupie to jak wysoko jest w/w ???. Antresola musi mieć swoje racje bytu.Jeśli wchodząc na nią kończy się na tym poziomie czytelnią,pomieszczeniem na bilard,pustelnia-odpoczynkiem to ma sens jeśli po to by gacić wew. ściany tak dla wyglądy zbytek własny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 07.11.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Samo rozwiązanie przyznaje, że bardzo mi się podoba ze względu na wrażenie przestrzeni jakie daje. Nie wiem jednak czy w domu energo z poddaszem użytkowym takie udziwnienie jest nadal praktyczne a może raczej czy wystarczająco niepraktyczne, aby rezygnować? - jeśli rozwiązanie " bardzo Ci się podoba " - nie rezygnuj z niego. - czy takie rozwiązanie jest praktyczne ? - TAK, poza walorami estetycznymi otwarcia przestrzeni PARTERU w górę, masz lepszą komunikację pomiedzy użytkownikami przebywającymi na PIĘTRZE z użytkownikami będącymi w PARTERZE budynku. Natomiast ( coś za coś ) zwróciłbym uwagę na akustykę pomieszczeń PIĘTRA ( przegrody budowlane / drzwi ... ) .... tak jak wcześniej w postach - wszystko zależy od projektu - niekoniecznie trzeba szukać uzasadnienia dla czegoś w czym dobrze się czujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.11.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Mi też się takie rozwiązanie podoba ale teraz wolałbym mieć dodatkowe pomieszczenie. W du...ie z etetyką Jedna rzecz na którą trzeba zwrócić uwaga to ogrzewanie pomieszczeń pod antresolą - wszelkie układy konwekcyjne odpadają. Najlepiej sprawdza się podłogówka lub promienniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.11.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Mam antresole, nawet dwie Zeszłej zimy trzy dni jechałem na samym kominku (6kW) przy -5 na zewnątrz. Wystarczyło tylko wszędzie pootwierać drzwi. Jedyny minus to hałas przenoszący się między górą a dołem. Plus- mogę postawić pięciometrową choinkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.11.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Zapomniałem - wrzaski w czasie orgii słychać w całym domu. Ja nie polecam. Fajnie wygląda ale praktyczność rozwiązania marna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 08.11.2015 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Dzięki za wszystkie wypowiedzi. Projektu jako takiego jeszcze nie ma. Chodziło mi o sam koncept i czy np. nie będzie problemów z równomiernym ogrzaniem pomieszczenia z antresolą - salonu i stratami ciepła. Uwaga odnośnie lepszej komunikacji jest bardzo ciekawa. Nie brałem pod uwagę. Podobnie ogrzewanie podłogowe. Temat do przemyślenia gdyż przy typowej energo-stodole antresola wedaje mi się jedynym możliwym widzimisię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts