Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spartherm SIM lub Brunner BSK, BSO, KSO - ktoś ma ? jakie opinie ?

Recommended Posts

W domku, który chcemy wybudowac rozważamy kwestie kominka, długo sie zastanawialismy co wybrac, jaki kominek jaka moc itp...

Wczoraj trafilismy na stronie Kominków Godzic na zestawy Spartherm SIM.http://kominki-godzic.sklep2.pl/gotowe-zestawy-kominkowe-spartherm-sim-c-12_84.html

Wygląda to dosyc ciekawie.. w sumie - wg filmiku - montaz nie jest zbyt trudny.a i ceny jak na Spartherm - przystepne. Czy ktos z Was ma taki kominek zbudowany w systemie Spartherm SIM lub też w systemie konkurencyjnej firmy Brunner BSK, BSO, KSO ?

Jakie sa wady a jakie zalety w uzytkowaniu takiego kominka?

https://forum.murator.pl/topic/205562-spartherm-sim-lub-brunner-bsk-bso-kso-kto%C5%9B-ma-jakie-opinie/

• 2 weeks później...

fajnie fajnie...juz na pierwszy rzut oka widac, ze macie powazny dylemat

W domku, który chcemy wybudowac rozważamy kwestie kominka, długo sie zastanawialismy co wybrac, jaki kominek jaka moc itp...

Wczoraj trafilismy na stronie Kominków Godzic na zestawy Spartherm SIM.http://kominki-godzic.sklep2.pl/gotowe-zestawy-kominkowe-spartherm-sim-c-12_84.html

Wygląda to dosyc ciekawie.. w sumie - wg filmiku - montaz nie jest zbyt trudny.a i ceny jak na Spartherm - przystepne. Czy ktos z Was ma taki kominek zbudowany w systemie Spartherm SIM lub też w systemie konkurencyjnej firmy Brunner BSK, BSO, KSO ?

• 1 month później...

Witam!

Użytkuję kominek Spartherm Varia 2LRh od 15 lat i mogę coś powiedzieć na temat kominków Spartherm. Kominki te są bardzo ładne , mogą się podobać i teoretycznie spełniają oczekiwania klientów. Gdy jednak dochodzi do użytkowania zaczynają się problemy. W kominku który mam, szyba ma możliwość opuszczania i podnoszenia. Niestety, mechanizm opuszczania i podnoszenia szyby z czasem chodzi coraz trudniej. Męcząc się z nim pozostawiłem szybę w pozycji podniesionej, co doprowadziło do zadymienia szyby. Po jej opuszczeniu ( z trudem), chciałem oczyścić szybę ale mechanizm do jej otwarcia zapiekł się co niestety uniemożliwiło mi jej otwarcie. Firma Spartherm zaprojektowała do otwarcia szyby śrubkę o śr.ok.1.5 cm (na imbus) by odblokować szybę i móc ją otworzyć. WD40, CocaCola nie pomogły , ostatecznie by ją otworzyć użyłem kątówki którą rozciąłem śrubkę . Po założeniu sprężynującego kawałka drutu mogę szybę swobodnie otwierac i czyścić. Pozostał mi jednak problem z opuszczaniem i podnoszeniem szyby. Nadal z trudem podnoszę i opuszczam szybę. Udałem się osobiście do sklepu Godzic w Czeladzi by dowiedzieć sie jak mogę usprawnić podnoszenie i opuszczanie szyby. Mojego modelu kominka niestety nie mogli przedstawić, ale dowiedziałem sie że po zdjęciu cegieł szamotowych powinienem odsłonić mechanizm opuszczania i podnoszenia szyby by go ocenić. Z dużą nadzieją udałem sie do domku w górach (gdzie mam kominek), licząc że rozwiąże kolejny problem. Niestety pod cegłami zobaczylem tylko stalowe ścianki.

Ze swej strony nie polecam kominków Spartherm, chyba ze planujecie palić w kominku szyszkami.

Zdecydowałem że poszukam nowego wkładu kominkowego u producenta który oferuje kominki bezproblemowe.

Po 15 latach to tylko w Salonie Kratki pl gwarancja obowiązuje...;)

KBB

Dawno, dawno temu, moja dziewczyna jechała do Paryża samochodem. Tez niemieckiej produkcji. Wracając, pod Magdeburgiem zatarła silnik. Okazało się, że oleju nie wymieniała przez 4 lata, a czerwona kontrolka zapaliła się koło Hanoweru...tylko że podczas jazdy w tamtą stronę...

Ta "opowieść wigilijna" nie jest całkiem bez sensu. Bez sensu jest twoje podejście do kwestii obsługi urządzenia zaawansowanego technicznie. Zamiast zadbać o prawidłową konserwację urządzenia, jechałeś do końca aż zdechło jak silnik mojej Pani. Faktycznie dla niej lepszy byłby rower (ale bez przerzutek), a dla Ciebie marketowy wklad za 800 zł...

• 8 months później...

Czy ktos z Was ma taki kominek zbudowany w systemie Spartherm SIM lub też w systemie konkurencyjnej firmy Brunner BSK, BSO, KSO ?

Chyba nie ma użytkowników Spartherm SIM lub Brunner BSK, BSO, KSO którzy odwiedzają FK