Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozbudowa fundamentów w starej stodole

hex75

Recommended Posts

Witam, wszystkich forumowiczów :)

Chciałbym dowiedzieć się o możliwych rozwiązaniach dotyczących rozbudowy fundamentów.

Stodoła z lat 60-siatych, fundament grubości 50-60 cm głębokość 80 cm. w stodole wylana wylewka, niestety ze spadkiem.

Link do zdjęcia : rzut fundamentów

http://images78.fotosik.pl/44/74c75e784aa83685.jpg

rozbudowa : powiększenie powierzchni 2 x 11 m

Proszę o podanie możliwości rozbudowy, izolacji, ewentualnych kosztów i czy to ma jakikolwiek sens, może lepiej opierać budowę na tym co jest.

Z góry dzięki za wszystkie rady

Sorry za rysunek, jest to skan z oryginalnych planów

co do prostokątów: dwa po bokach to fundament, środek stodoły przelotowy czyli przód i tył drzwi

w środku glina, piasek i wylewka 10 cm ze spadkiem

Pytam orientacyjnie o możliwości, ewentualne koszta i sens

był architekt z uprawnieniami, któremu chyba ten pomysł się nie spodobał, wolałby rozbudować istniejący dom a ja bardziej rozważam stodołę

Może byś łaskawie napisał po jaką cholerę chcesz dobudować te 2 metry do stodoły? Siano się nie mieści ? Dobudować można bez problemu, łączyć nie trzeba bo i tak pęknie ale siano nie wyleci.

Jarmar gdybyś doczytał to wiedział byś że chodzi o dom "mieszkalny" pisałem o architekcie..

chcę dobudować dokładnie 22 m2 bo daje to większe pole manewru w zaprojektowaniu całego budynku

Ekipa która prawdopodobnie będzie to budować mówi ze się da, ty piszesz że i tak pęknie więc może wyłożysz swoją wiedzę zamiast zastanawiać się nad sianem.

Jarmar gdybyś doczytał to wiedział byś że chodzi o dom "mieszkalny" pisałem o architekcie..

chcę dobudować dokładnie 22 m2 bo daje to większe pole manewru w zaprojektowaniu całego budynku

Ekipa która prawdopodobnie będzie to budować mówi ze się da, ty piszesz że i tak pęknie więc może wyłożysz swoją wiedzę zamiast zastanawiać się nad sianem.

Może Cie zaskoczę ale do stodoły również potrzebny jest architekt. Nie pisałeś nigdzie że chodzi o dom.

Co Ci mam wykładać? Nie ma sposobu aby stare nie oddzieliło się od nowego. Możesz wklejać pręty możesz robić wieńce pewnie te działania zminimalizują powstające rysy ale nie zlikwidują. Kilka lat rysy w styku będą i tyle.

A ekipa może Ci wszystko obiecać z nimi jest trochę jak z politykami przed wyborami, dostaniesz o co zapytasz.

Aha czyli autor wątku chce zbudować dom mieszkalny. To znaczy przebudować go ze stodoły.

Czyli tak:

1. walisz do gminy po Plan Zagospodarowania albo Warunki Zabudowy - co i gdzie można na twojej działce pobudować.

2. jak już wiesz to z pkt 1, to klasycznie: projekt i czy to pozwolenie czy ostatnio modne zgłoszenie budowy /ktoś już próbował ?

czy to na nowe czy na przebudowę stodoły, ale IMHO nie warta skórka wyprawki, prościej zbudować nowy dom niż się pieprzyć z przeróbką stodoły

a i tak coś wyjdzie jak zwykle czyli np brak izolacji przeciwwilgociowej /niewidoczny w stodole, wyjdzie w domu/...

Może Cie zaskoczę ale do stodoły również potrzebny jest architekt. Nie pisałeś nigdzie że chodzi o dom.

Jeszcze raz po proszę o czytanie ze zrozumieniem, doskonale wiem że potrzebny jest architekt napisałem że był i nie bardzo mu się ten pomysł spodobał bo miał do wyboru stodołę oraz podciągnięcie już istniejącego domu o użytkowe poddasze, skąd ta niechęć ? a no z tąd że pieniążki za projekty podobne a przy stodole 3 razy więcej roboty i to takie moje przypuszczenia...

co do pęknięć, ta sama ekipa u sąsiada ( dzięki niemu mam na nich namiary ) rozbudowywała dom czyli dostawili fundamenty ściany i przy okazji pojechali z całym nowym dachem, do tej pory wszystko się trzyma bez rys 12 lat, oczywiście dom to nie stodoła i mam tego świadomość.

Propozycja ekipy to dostawienie fundamentów, na stara wylewkę styropian 10-15 cm i wylanie zbrojonej posadzki od 10 do 25 cm grubości ( 25 cm akurat wypada na nowych fundamentach ponieważ jak pisałem podłoga jest ze spadkiem.

Beton44 oczywiście nowy dom byłby najlepszym posunięciem ale nie zawsze można te marzenia urzeczywistnić ;)

poruszyłeś problem izolacji który jest tu bardzo istotny

dlatego o rozwiązania pytam was bo możliwe ze ktoś podsunie coś lepszego.