hex75 05.11.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Witam, wszystkich forumowiczów Chciałbym dowiedzieć się o możliwych rozwiązaniach dotyczących rozbudowy fundamentów. Stodoła z lat 60-siatych, fundament grubości 50-60 cm głębokość 80 cm. w stodole wylana wylewka, niestety ze spadkiem. Link do zdjęcia : rzut fundamentów http://images78.fotosik.pl/44/74c75e784aa83685.jpg rozbudowa : powiększenie powierzchni 2 x 11 m Proszę o podanie możliwości rozbudowy, izolacji, ewentualnych kosztów i czy to ma jakikolwiek sens, może lepiej opierać budowę na tym co jest. Z góry dzięki za wszystkie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 05.11.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Trzy prostokąty z wymiarami, ja nie wiem, co jest co. A co do sprawy, to ja bym wziął kogoś sensownego z uprawnieniami z okolicy, przywiózł na miejsce i porozmawiał, a nie pytał na forum, bo potem i tak się okaże, że po długim tłumaczeniu, jeszcze o czymś ważnym nie powiedziałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hex75 05.11.2015 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Sorry za rysunek, jest to skan z oryginalnych planów co do prostokątów: dwa po bokach to fundament, środek stodoły przelotowy czyli przód i tył drzwiw środku glina, piasek i wylewka 10 cm ze spadkiem Pytam orientacyjnie o możliwości, ewentualne koszta i sensbył architekt z uprawnieniami, któremu chyba ten pomysł się nie spodobał, wolałby rozbudować istniejący dom a ja bardziej rozważam stodołę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.11.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Może byś łaskawie napisał po jaką cholerę chcesz dobudować te 2 metry do stodoły? Siano się nie mieści ? Dobudować można bez problemu, łączyć nie trzeba bo i tak pęknie ale siano nie wyleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hex75 05.11.2015 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Może byś łaskawie napisał po jaką cholerę chcesz dobudować te 2 metry do stodoły? Siano się nie mieści ? Dobudować można bez problemu, łączyć nie trzeba bo i tak pęknie ale siano nie wyleci. Jarmar gdybyś doczytał to wiedział byś że chodzi o dom "mieszkalny" pisałem o architekcie.. chcę dobudować dokładnie 22 m2 bo daje to większe pole manewru w zaprojektowaniu całego budynku Ekipa która prawdopodobnie będzie to budować mówi ze się da, ty piszesz że i tak pęknie więc może wyłożysz swoją wiedzę zamiast zastanawiać się nad sianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.11.2015 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Jarmar gdybyś doczytał to wiedział byś że chodzi o dom "mieszkalny" pisałem o architekcie.. chcę dobudować dokładnie 22 m2 bo daje to większe pole manewru w zaprojektowaniu całego budynku Ekipa która prawdopodobnie będzie to budować mówi ze się da, ty piszesz że i tak pęknie więc może wyłożysz swoją wiedzę zamiast zastanawiać się nad sianem. Może Cie zaskoczę ale do stodoły również potrzebny jest architekt. Nie pisałeś nigdzie że chodzi o dom. Co Ci mam wykładać? Nie ma sposobu aby stare nie oddzieliło się od nowego. Możesz wklejać pręty możesz robić wieńce pewnie te działania zminimalizują powstające rysy ale nie zlikwidują. Kilka lat rysy w styku będą i tyle. A ekipa może Ci wszystko obiecać z nimi jest trochę jak z politykami przed wyborami, dostaniesz o co zapytasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 06.11.2015 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Aha czyli autor wątku chce zbudować dom mieszkalny. To znaczy przebudować go ze stodoły. Czyli tak: 1. walisz do gminy po Plan Zagospodarowania albo Warunki Zabudowy - co i gdzie można na twojej działce pobudować.2. jak już wiesz to z pkt 1, to klasycznie: projekt i czy to pozwolenie czy ostatnio modne zgłoszenie budowy /ktoś już próbował ? czy to na nowe czy na przebudowę stodoły, ale IMHO nie warta skórka wyprawki, prościej zbudować nowy dom niż się pieprzyć z przeróbką stodoły a i tak coś wyjdzie jak zwykle czyli np brak izolacji przeciwwilgociowej /niewidoczny w stodole, wyjdzie w domu/... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hex75 06.11.2015 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Może Cie zaskoczę ale do stodoły również potrzebny jest architekt. Nie pisałeś nigdzie że chodzi o dom. Jeszcze raz po proszę o czytanie ze zrozumieniem, doskonale wiem że potrzebny jest architekt napisałem że był i nie bardzo mu się ten pomysł spodobał bo miał do wyboru stodołę oraz podciągnięcie już istniejącego domu o użytkowe poddasze, skąd ta niechęć ? a no z tąd że pieniążki za projekty podobne a przy stodole 3 razy więcej roboty i to takie moje przypuszczenia... co do pęknięć, ta sama ekipa u sąsiada ( dzięki niemu mam na nich namiary ) rozbudowywała dom czyli dostawili fundamenty ściany i przy okazji pojechali z całym nowym dachem, do tej pory wszystko się trzyma bez rys 12 lat, oczywiście dom to nie stodoła i mam tego świadomość. Propozycja ekipy to dostawienie fundamentów, na stara wylewkę styropian 10-15 cm i wylanie zbrojonej posadzki od 10 do 25 cm grubości ( 25 cm akurat wypada na nowych fundamentach ponieważ jak pisałem podłoga jest ze spadkiem. Beton44 oczywiście nowy dom byłby najlepszym posunięciem ale nie zawsze można te marzenia urzeczywistnić poruszyłeś problem izolacji który jest tu bardzo istotny dlatego o rozwiązania pytam was bo możliwe ze ktoś podsunie coś lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts