Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stolpaw czy wikęd? Ekspozycja północna

Recommended Posts

Witam.

Bez zbytniego rozpisywania się: Mam wejście od strony północnej, zadaszone. Więc nie powinno być ani zbyt wiele słońca (latem wieczorem tylko) ani deszczu/wody)

Zastanawiam się nad drzwiami Stolpaw drevnianymi, wersja FAVORIT (nie ECO), a Wikęd thermo prestige. Drzwi będą z dostawką, szerokości ogólnej otworu surowego 140 cm.

Różnica cenowa na niekorzyść Stolpawu w wersji z dostawką szybową to kilkaset złotych.

Proszę o Wasze opinie, którego z tych dwóch producentów wybrać, patrząc pod względem użyteczności tych drzwi na lata? Chodzi mi o to, które będą mniej awaryjne, będą wymagały mniej interwencji (np regulowanie), konserwacji (drewno nie narażone na słońce i deszcz też trzeba impregnować/poprawiać lakier co jakiś czas?) Ogólnie, co w takiej sytuacji jak ja mam byście wybrali, forumowi guru i nie tylko??

Dzieki za odp

Zdecydowanie drzwi drewniane wymagają większej ilości poprawek w regulacjach (moja prywatna opinia), za to mają wygląd którego nigdy nie osiągną drzwi stalowe.

Stalowe są praktycznie nieczułe na zmiany wilgotności oraz temp. (na stronie nienasłonecznionej oczywiście).

Którego wybrać - nie da się odpowiedzieć na to pytanie. Ja wolę stalówki, Fin lubi drewniane - każdy coś innego Ci powie więc nas nie ma co słuchać ;).

Kurde... Nie potrafię zdecydować, co wybrać... Jakoś serce mi mówi, ze bardziej podoba mu się drewno, ciężar drzwi, czucie ich masywności... Ale to są przecież tego wady, bo mogą opadać itp...

A jak z ew., uszkodzeniami, np zarysowaniem powłoki, na których bardziej jest to widoczne? Na stalówkach, czy drewnie?

I jeszcze jedno mi się nasuwa. Niestety nie mam prostego otworu... Góra jest węższy o jakieś 1,5 do 2 cm. Czy to przeszkadza w montażu drzwi z dostawką nieotwieraną, szerokości 140 cm? Trzeba to prostować, ściąć flexem np te półtora cm od góry? Przy których drzwiach nierówny otwór będzie miał większe negatywne znaczenie?

Edytowane przez Ifarrg

• 1 month później...
jesli chodzi o masywność to 75ki z KMT waż 70kg!! wiec tez skrzydlo poczujesz, na stalówkach cięzko zarysować ale jesli już to są sposoby na zamaskowanie, usunąć raczej się nie da bo nie są malowane tylko pokryte laminatem, drewna nie znam wiec sie nie wypowiadam, jeśli chodzi o otwór to trzeba prostować bo naswietla z kąta można zrobic ale jaki tu wyglad i cena za niestandardowy wymiar, lepiej sciac te 2 centy jak jest mozkliwosc