Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong a moze cos innego prosze o rade!

Recommended Posts

Prosze o pomoc w dokonaniu wyboru z czego lepiej budowac,ytong,silka,ceramika itd.Budynek parterowy 450mk.

Wybór w gruncie rzeczy psychologiczny. Materiał na ściany zewnętrzne to 10% kosztów. Jeśli materiał nie zacieknie zimą to proponuję ścianę dwuwarstwową - biały siporeks - najmniej promieniotwórczy. ( Ytong - dużo droższy płaci się za reklamę i firmę) 1 warstwowa musi być gruba - rośnie koszt dachu i fundamentów, trudno wyeliminować mostki cieplne w wieńcach , nadprożach itd. Jak równy to na klej szybko się buduje. Cienki i tańszy tynk. Bardzo łatwo prowadzić instalacje (rowki i przepusty) Przy wierceniu dziur gdy się mieszka nie brudzi wszystkiego na czerwono jak cegła. Ja wybrałem Poroterm (25 cm + 15 cm styropian) bo wytargowałem cenę na poziomie siporeksu. A ceramikę dlatego że gdybym kiedyś miał sprzedawać to w Polsce ludzie kochają cegłę ( ta psychika).

Odpowiedz sobie na kilka pytań:

1. Czy mieszkasz blisko ruchliwej drogi: wtedy grube mury, czyli ściana 3W na lepsze tłumienie hałąsu.

2. Jeśłi w rejonie o trudnym klimacie, stawiaj na ciepłotę murów.

3. technologia to rozważania filozoficzne, z każdego amteriału zrobisz dobre ściany, kwestia tylko co wolisz. Wszystko ma plusy dodatnie i plusy ujemne.

My wybraliśmy ceramikę.

Dlaczego? A bo tak ;)