Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parujące i zamarzające okna dachowe FAKRO

Recommended Posts

Okna dachowe niestety w większości są sprzedawane przez składy budowlane, gdzie trudno o profesjonalnych doradców którzy mogli by wyłuszczyć zalety lepszych standardów (na ogół ci ludzie muszą się znać na wszystkim - od cementu po elektronarzędzia). Nie wiem jak jest w firmach dachowych (chyba równie ważny kanał sprzedaży) ale na tym tle producenci okien mogli przyłożyć się bardziej do edukacji..

Rufus - dzięki za obiektywne spostrzeżenia.

• Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

W nawiązaniu do powyższego wpisu pozwoliłem sobie zamieścić informację z naszej strony internetowej:

"W sierpniu 2015 roku ruszyła druga edycja ogólnopolskiej kampanii "DOBRY MONTAŻ", której celem jest edukacja i zbudowanie świadomości inwestorów indywidualnych w zakresie dobrego montażu wyrobów stolarki budowlanej – okien, drzwi, bram, fasad czy innych produktów budowlanych. Organizatorem kampanii jest Związek PDiO (Polskie Drzwi i Okna). Firma FAKRO doskonale rozumie, jak ważnym czynnikiem wpływającym na zadowolenie z użytkowania naszych produktów jest ich profesjonalny i rzetelny montaż, dlatego od początku swojego powstania, firma angażuje się w edukację, profesjonalne szkolenia oraz wsparcie Dekarzy

Podobnie jak poprzednio, tak i tym razem firma FAKRO aktywnie włączyła się w/w kampanię i z dumą będzie promować jej przesłanie:

DOBRY MONTAŻ jest tak samo ważny, jak dobry produkt!

W tegorocznej edycji kampanii DOBRY MONTAŻ firma FAKRO promować będzie system ciepłego montażu:

•uniwersalny kołnierz uszczelniający EHV-AT Thermo z dodatkową termoizolacją,

•zestaw izolacyjny XDK (kołnierz paroprzepuszczalny XDP, wełna owcza z zestawu XDP, kołnierz paroszczelny XDS)..."

Chciałbym w ten sposób pokazać, że jesteśmy świadomi jak ważny jest proces edukacji sprzedawców, wykonawców i inwestorów - jest to jednak proces długotrwały, który dopiero z czasem zaowocuje.

Pozdrawiam

Konsultant FAKRO

Jeśli odebrali Państwo mój post jako atak na siebie, to zupełnie niesłusznie. Moim celem jest wskazanie, że warto szukać doradztwa w firmach wyspecjalizowanych.

Takie szkolenia są potrzebne. Wpajanie sprzedawcom zalet z zastosowania okien trzyszybowych lub chociaż ciepłych ramek. Nie widuję często takiego rozwiązania w oknach dachowych. Nie chodzi tu tylko o oszczędności o uniknięcie nieprzyjemnych sytuacji.

Inicjatywa Dobry Montaż jest jak najbardziej ok ale trzeba jeszcze ją wdrażać, ćwiczyć, szkolić i tak bez przerwy...

Przy okazji - może Państwo się wypowiedzą w tym temacie także dotyczącym okien dachowych:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245244-Wygl%C4%85d-okna-w-termowizji-pro%C5%9Bba-o-opini%C4%99

Montaż z pewnością ma znaczenie, ale jak się okazuje nie aż takie jak jakość okna.

Wszyscy tu na podstawie zdjęć wieszali psy, że parujace czy zachodzące lodem okna u rufusa to wina wyłącznie montażu ( i tak jest zawsze zwalane na montaż, jak nie na montaż to kąt wnęki, wentylację, wilgotność i temp - jak wszystko jest wzorcowe to i tak wina montażu)

Jak się okazało wymiana samych szyb na U5, bez ramy/futryny i poprawy montażu rozwiązała diametralnie sytuację u Rufusa.

Fakro sprzedając U2 czy nawet U3 powinno dać do przeczytania info że kupując ich najtańsze (co nie znaczy że tanie) okna będzie prawdopodobnie miał lód i mokre okna przy temperaturach minusowych - z czym się boryka dużo klientów na forum oraz poza ( w tym ja)

tyle w temacie

Edytowane przez cysior

Montaż z pewnością ma znaczenie, ale jak się okazuje nie aż takie jak jakość okna.

Wszyscy tu na podstawie zdjęć wieszali psy, że parujace czy zachodzące lodem okna u rufusa to wina wyłącznie montażu ( i tak jest zawsze zwalane na montaż, jak nie na montaż to kąt wnęki, wentylację, wilgotność i temp - jak wszystko jest wzorcowe to i tak wina montażu)

Jak się okazało wymiana samych szyb na U5, bez ościeżnic i poprawy montażu rozwiązała diametralnie sytuację u Rufusa.

Fakro sprzedając U2 czy nawet U3 powinno dać do przeczytania info że kupując ich najtańsze (co nie znaczy że tanie) okna będzie prawdopodobnie miał lód i mokre okna przy temperaturach minusowych - z czym się boryka dużo klientów na forum oraz poza ( w tym ja)

tyle w temacie

??? wybacz ale to co napisałeś to już kuriozum

Fakro nie ma pojęcia o przeznaczeniu danego typu okna może do gospodarczego ? może do chlewu ?

Jak ktoś się kieruje ceną - jak 90% czytających forum - to ma później takie kwiatki nie tylko z oknami dachowymi ale i innymi

I dalej będę wieszał psy, jak to ująłeś o montażu i całej reszcie opisanej już w wątku

Można wymienić w oknie U2 same szyby na U5, ale trzeba dokupić zewnętrzne listwy aluminiowe ponieważ pakiet trzyszybowy jest delikatnie grubszy. Dowiedziałem się że rama i futryna okna U2 i U5 niczym się nie różni oprócz tego że U2 jest jednokrotnie lakierowana a w U5 dwukrotnie. No i U5 ma ładniejsza klamkę i jest inny nawiewnik :)

• 10 months później...
  • 2 weeks później...

Chciałem się z wami podzielić małą ciekawostką.

W lato dokonałem przeróbki okna w pralni tj. dołożyłem pleksi jako trzecią szybę. Co prawda straciłem gwarancje na okno, ale tak naprawdę po co mi gwarancja która nic nie daje i nic nie obejmuje. I teraz w zimę zauważyłem bardzo ciekawą rzecz. Paruje mi szyba znajdująca się pomiędzy pakietem a pleksi. Sama pleksi nie posiada ani grama pary. Ale pewnie obrońcy okien Fakro zaraz powiedzą, że zamknięte powietrze w lato miało większą wilgotność niż teraz w pralni z mokrym praniem. No ale trole za coś też muszą żyć. IMG_20161129_121234.jpgIMG_20161129_121252.jpgIMG_20161129_121258.jpg

rufus a jak wyglada sprawa okien gdzie wymieniles pakiety na trojszybowe? czy je wklejales jakos, czy zostawiles firmowe uszczelki ?

Okna dachowe w nowych domach to wg mnie porazka. Juz zreszta tu na forum jest to mowione by ich nie robic. Wydaje mi sie ze nie ma wielkiego znaczenia jaka firme wybierzemy?

Wymieniałem sam. Wymiana jest banalnie prosta. Najgorsze jest zdjęcie a później założenie samego okna. Aby wyciągnąć pakiet musisz odkręcić wszystkie śruby od zewnątrz a później od wewnątrz wypchnąć pakiet, wychodzi bez problemu. Te od wewnątrz uszczelki przy ramie zostają bez zmian. Musisz dokupić pakiet szybowy, profile dociskowe szybę wraz z blachami kryjącymi i uszczelkę butylową ( choć w serwisie powiedzieli mi że muszę dokupić oddzielnie a ja dostałem dwa komplety, zapakowane w pudełku i przy listwach).

Jak się okazało wymiana samych szyb na U5, bez ramy/futryny i poprawy montażu rozwiązała diametralnie sytuację u Rufusa.

tyle w temacie

Witam,

Chciałbym się odnieść do powyższego wpisu - niestety nie moge się z nim zgodzić.

Kwestia montażu- niestety praktyka pokazuję że nieprawidłowy montaż nawet najciepleszych okien spowoduje bardzo duże problemy- powstaną mostki termiczne i poszczególne elementy okna będą ulegać wyziębianiu. Bardzo często spotykamy się z montażem okien dachowych bez ich izolacji - następstwem jest kondensacja a w skrajnych przypadkach powstawanie szronu czy lodu. Staramy się z tym walczyć przez podnoszenie świadomości montażystów, dekarzy, Klientów w tym zakresie jednak jest to proces długotrwały. Oczywiście im cieplejsze okno tym poźniejniej ulegnie wyziębieniu jednak prawidłowa izolacja okien dachowych czy też pionowych to podstawa.

Odnośnie poszczególnych wersji okien dachowych dostępnych w naszej ofercie to chciałbym zaznaczyć, że informacja odnośnie pramaterów jest zamieszczona w każdym folderze. Okna dachowe oferujemy w 3 klasach: STANDARD, PROFI oraz LUX. Poniżej opis poszczególnych klas.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że informacje te nie trafiają do wszystkich Klientów jednak nie zawsze mamy na to wpływ.

klasy okien.jpg

Z poważaniem

Konsultant FAKRO

rufus a jak wyglada sprawa okien gdzie wymieniles pakiety na trojszybowe? czy je wklejales jakos, czy zostawiles firmowe uszczelki ?

Okna dachowe w nowych domach to wg mnie porazka. Juz zreszta tu na forum jest to mowione by i

ch nie robic. Wydaje mi sie ze nie ma wielkiego znaczenia jaka firme wybierzemy?

To jak wyobrażasz sobie dach kopertowy a pod nim mieszkanie bez okien?

To jak wyobrażasz sobie dach kopertowy a pod nim mieszkanie bez okien?

Ja mam bujna wyobraznie. Zmien projekt i zrob parterowke bo o to chodzi w tych uwagach. Ale to nie watek na temat projektow. Nikt nikogo do niczego nie zmusza, kazdy robi wg siebie i swoich wizji. Poczytalem troche forum i widze ze niektorzy mowia by ich nie robic/minimalizowac ilosc. Szkoda ze nie wiedzialem tego na etapie adaptacji/wyboru projektu. Nie sprowadzaj tematu na inny tor, bo nie o to w nim chodzi,ok ?