Odysss 16.12.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Zgadzam sie ze nadproze to takze mostek (choc na nim mi sie woda nie skrapla), dlatego czesc inwestorow dodatkowo ociepla takie elementy. Do czego zmierzam, inwestorzy wlasnie walcza z mostkami, komplikuja sobie zycie i zycie wykonawcow. Docieplaja domki grubymi izolacjami, a potem wstawiaja okna i.... rozczarowanie. Bo wyglada na to ze stolarka okienna/drzwiowa zostala w tyle. Takie jedno okno dachowe skutecznie wychlodzi pomieszczenie.Wczoraj przegladalem siec i widze ze konkurencja ma nowa konstrukcje okna, choc niestety drogie i ciekawe jak w praktyce wyglada. Ale cos robia by poprawic parametry, wiec zdaja sobie sprawe ze dotychczasowe technologie nie spelniaja obecnych oczekiwan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogba_37 11.01.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 (edytowane) Mam 6 szt okien Fakro (3 podwójne), niestety na etapie budowy nie miałem odpowiedniej wiedzy, gdybym miał bardziej pochyliłbym sie nad tematem. Dwa błedy, po pierwsze kupiłem najtańsza wersje 1 szybową, a po drugie okna na 90% nie są ocieplone wełna od zewnątrz (ZDAJE SIE NAZYWA SIĘ TO -Kołnierz paroprzepuszczalny XDP). Pianka wewnątrz już dawno położona, jak i scianki z GK, tylko nie wokół okien bo leci woda. Był u mnie serwisant z Farkro i umówilismy sie na wiosne że wstawi dodatkowe szyby i uszczelki, tylko przed tym musze odpowiednio juz ocieplić od zewnątrz okna, czy jest tu ktoś z woj. łódzkiego ktoo podjąłby się tego zadania? Mojego dekarza juz nie ma. Nie wiem, czy te dane potrzebne, ale - ogrzewanie tylko podłogowe + rekuperacja na wiosnę Edytowane 11 Stycznia 2017 przez drogba_37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.01.2017 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 (edytowane) Chciałem się z wami podzielić małą ciekawostką. W lato dokonałem przeróbki okna w pralni tj. dołożyłem pleksi jako trzecią szybę. Co prawda straciłem gwarancje na okno, ale tak naprawdę po co mi gwarancja która nic nie daje i nic nie obejmuje. I teraz w zimę zauważyłem bardzo ciekawą rzecz. Paruje mi szyba znajdująca się pomiędzy pakietem a pleksi. Sama pleksi nie posiada ani grama pary. Ale pewnie obrońcy okien Fakro zaraz powiedzą, że zamknięte powietrze w lato miało większą wilgotność niż teraz w pralni z mokrym praniem. No ale trole za coś też muszą żyć. [ATTACH=CONFIG]374628[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]374629[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]374630[/ATTACH] Wiesz czemu tak się dzieje ? pleksa jest ciepła, dwa odcięcie nastąpiło dopływu ciepła do szyby, temperatura jeszcze bardziej spadła, ale nie uszczelniłeś tego połączenia, aby tam para wodna nie wnikała.. i ona sobie tam wlatuje i tak to wygląda.. Panie Konsultancie, nie wciska Pan tych termogramow, bo one sa przeklamane. Nie ma na nich zadnych nieszczelnosci o ktorych juz wczesniej bylo pisane. Niech Pan wrzuci PRAWDZIWE-RZECZYWISTE, wtedy bedzie mozna porownac. przynajmniej doszlismy do prawdziwych powodow powstawania pary i lodu. Wentylacja, grzejnik pod oknem ma za zadanie zlagodzic te wady, taki plaster na rane. Bo ANSYS jest programem ogólnym od obilczeń i trzeba mu zadać warunki brzegowe .. http://www.berkeley.edu/ myślę że Ci stąd nie są w ciemię bici i ich oprogamowanie umożliwia tą analizę którą tu tak trzeba by było zrobić.. A to nie jest wina firmy Fakro .. tyko wina rynku - który dyktuje takie zapotrzebowanie. Edytowane 12 Stycznia 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufus111 12.01.2017 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Wiesz czemu tak się dzieje ? pleksa jest ciepła, dwa odcięcie nastąpiło dopływu ciepła do szyby, temperatura jeszcze bardziej spadła, ale nie uszczelniłeś tego połączenia, aby tam para wodna nie wnikała.. i ona sobie tam wlatuje i tak to wygląda.. . No i tu muszę Cię zaskoczyć, bo uszczelniłem odpływy skroplin jak i samą pleksi. Zawsze jest tyle samo lodu, nie zależnie od tego czy wisi mokre pranie czy też nie. Ale jak się pojawiają wyższe temperatury na dworze to lód znika i nie ma śladu. Po prostu jest jakaś określona wilgoć uwięziona pomiędzy szybą a pleksi i tak się dzieje. Ale nie chce mi się odklejać pleksi od ramy, bo boje się że pęknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 12.01.2017 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 (edytowane) A to nie jest wina firmy Fakro .. tyko wina rynku - który dyktuje takie zapotrzebowanie. Niestety wszyscy oszukuja by zarobic. Fakro niech jeszcze powie w jaki sposob liczy (przyjmuje) Uw danego okna. Na oknie zawsze wykrapla mi sie woda w dwoch miejscach (symetrycznie po obu stronach). Pewnie cos tam przykrecili metalowego. A wilgotnosc w domu na poziomie 45-50% to nie dla ludzi. Czlowiek wysuszony, roslinom liscie nawet oklaply. Wszedzie tu piszecie by obnizac wilgotnosc, bo to rozwiazanie na zimne miejsca w oknach i parowanie, a gdzie zdrowie czlowieka w tym wszystkim? Dopisze ze przy ostattnich mrozach w sumie lodu nie mialem Edytowane 12 Stycznia 2017 przez Odysss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.01.2017 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 (edytowane) A wilgotnosc w domu na poziomie 45-50% to nie dla ludzi. to jest dobra wilgotność.. jak by było 20 % ok.. ale 45-50 jest ok. tu jest pokazana wersja z ramką tzw ramką TGI za chwilę wymienię ramkę na allu - ciekawet co pokaże..8,4 na uszczelce przy -5 na zewnątrz.. Szyby SGG Planilux i Palnitherm total.. jak by się kto pytał.. U środka szyby 1,4 W/m2K.. a jak widać w symulacji 1,6 W/m2K od ramki .. Edytowane 12 Stycznia 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 12.01.2017 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 (edytowane) -5 na zewnatrz ? a na legendzie -17.7 -o co chodzi ?poza tym co pisalem juz wczesniej, ten program zaklada ze uszczelki sa przyklejone hermetycznie i nie ma przedmuchow nigdzie. Przy infiltracji te temperatury nie moga sie tak rozlozyc -czy sie myle? Zrobiles symulacje dla cieplej ramki, i tam na styku szyba-rama temp ponizej 4stopni ? Edytowane 13 Stycznia 2017 przez Odysss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.01.2017 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Jeszcze wczoraj spostrzegłem błąd.. przepraszam.. szyba ma swoje warunki brzegowe na -18 ustawione, zmieniłem resztę.. tj ramę, fragment dachówki itp.. a szybę zostawiłem.. tu jest temperatura dla ciepłej ramki i sprostowanie jednocześnie. hermetycznie i nie ma przedmuchow nigdzie akurat nie.. widzisz tę "jadeitowy" kolor może "turkusowy" to jest "pustka powietrzna silnie wentylowana.. jedynie między uszczelkami jest pustka powietrzna.. z której program wyznacza np liczbę nusleta.. tj relację przewodzenia do konwekcji .. tu nie ma żadnego połączenia.. nie jest tal 'tragicznie".. i tam gdzie są okna rozszczelnione - roszenia nie ma.. to też zauważyłem .. odkąd udało się przebić z rozszczelnianiem okien. Tylko nie mówicie że jest źle że powinno bardziej schłodzić.. zobaczym jaki przepływ daje norma ISO 15099 http://demotywatory.pl/4731329/Komisja-Europejska-akceptuje-nieuczciwa-konkurencje-na-szkode duńczki nie wiedzą na czym im... Edytowane 13 Stycznia 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufus111 22.01.2017 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Ale powiem wam że okna U2 miały jedną zaletę, nie trzymał się na nich śnieg i było jaśniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.01.2017 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 No bo miałeś okno z wersją odmrażającą - energią którą ciekło .. jak dobry kran.. choć wolę porównywać do żarówek.. a co tam .. 20 W..już widzę kogoś kto świeci dla kurażu żarówki .. już widzę.. jak wściekła teściowa upomina .. że jej się jedna za dużo pali.. a że okna, a że inne elementy świecą ciepłem .. (tylko trzeba kamerę) bo w myśl zasady, co z oczu, to z serca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenixus 23.01.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Fakro faktycznie jeszcze kiedyś robi dobre okna. Teraz jest taka konkurencja w firmach z oknami, że można spokojnie wybierać. ja bym drugi raz sie nie zdecydowal na ich ona z niskiej polki. Moze te najdrozsze sa czegos warte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 23.01.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Ale powiem wam że okna U2 miały jedną zaletę, nie trzymał się na nich śnieg i było jaśniej Na moich U5 dlugo tez nie lezy, a wokol ramy i od gory bardzo szybko znika. Ciemnosc jak sie pojawia to na krotko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.01.2017 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Odysss - same zalety jak widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufus111 23.01.2017 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Na moich U5 dlugo tez nie lezy, a wokol ramy i od gory bardzo szybko znika. Ciemnosc jak sie pojawia to na krotko A może masz kaloryfer pod oknem, i dzięki temu nie paruje i nie trzyma się śnieg A tak na serio to przy oknach z U2 bardzo szybko śnieg topniał. A teraz po wymianie na U5 mam podobnie jak u Ciebie, na ramie i wokół brak śniegu, a na samej szybie zalegający śnieg. Jak nie większe zużyci na ogrzewaniu tak teraz na oświetleniu. Jak mi się uda sprzedać chałupę to następną pobuduję bez okien dachowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 23.01.2017 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Tak, mam grzejnik pod oknem. Ale jak sie przed chwila dowiedzialem, wneke mam niezalecana (ogranicza cyrkulacje) oraz za duza wilgotnosc 50%. Takze okno Fakro jest super wykonane, wolne od wszelkich wad. Odysss - same zalety jak widzę O tak... jestem szczesciarzem. Jak mi się uda sprzedać chałupę to następną pobuduję bez okien dachowych. Tego Ci zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.01.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Fakro buduje dobre okna, a musi mieć coś dla markotnych klientów - bo ilu będzie na U8 4 szybowe ? więcej było by biadolenia, niż działania. Ważne aby wikingów trzymać z daleka.. i czasem trzeba się patriotyzmem wykazać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufus111 24.01.2017 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 No wykazałem się patriotyzmem w kupnie rekuperacji i teraz tego bardzo żałuję. Nasz rodowity rekuperator jako jedyny nie prowadzi serwisu. Cały serwis jest zrzucany na sprzedawców i monterów. A mój sprzedawca mieszka w Białymstoku. Kazał mi odpiąć cały sprzęt, stargać ze strychu i wysłać do niego na palecie.A do innych marek nie ma problemu, serwis przyjeżdża do klienta. Rekuperator to nie zegarek, że się zapakuje w kopertę i się wyśle.I to jest właśnie patriotyzm. Szczęśliwi Ci co wyjechali !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.01.2017 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 I to jest właśnie patriotyzm. Szczęśliwi Ci co wyjechali !!! tak szybko broń składasz ? Rekuperator .. 2 wiatraki i kawałek intercolera ..ot cały rekuperator. Oj tam oj, Zajmuje się budowlanką kreśleniowo oblczieniową, ale nie potrafię sobie radzić z elektroniką..ale mam Kolegów - dla których to bołka z masełkiem... W aucie też ździerałem głowicę.. Kolega pomógł ustawić.. to rekuperator .. pryszcz, dobrego elektronika bym szukał i tyle.. Padła mi wiertarka, śruby się wykręciły -( kalkulacja czy jechać do LM i wymieniać i tracić pół dnia) czy machnąć ręką i dać śruby na kleju.. dać na kleju i spokój. Jeszcze długo posłuży. Tak samo okna, chce mieć dobre dachowe ? albo kupić U8 ..albo zrezygnować .. a nie wymuszać na producencie produkcje szajsu.. Ktoś zresztą powinien odpowiedzieć za ramki między szybowe z alu i płytko osadzone szyby- teraz problem bo "astmy, kaszle, itp" bo grzyb na czarnej uszczelce się zbiera.. nikt nie będzie siedział przy 20% wilgotności ! bo to błędne koło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufus111 26.01.2017 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 tak szybko broń składasz ? Rekuperator .. 2 wiatraki i kawałek intercolera ..ot cały rekuperator. Wiesz co, tak samo powiedziałem kolesiowi jak kupowałem pompę ciepła. Przecież to takie proste urządzenie, sprężarka dwie pompy obiegowe i wymiennik ciepła. A on mi odpowiedział: to niech Pan sobie zrobi. Tak zasada działania pewnych urządzeń jest bardzo prosta, ale nie mamy do tego sprzętu aby naprawić czy też zrobić.. ( taki prosty wynalazek jak okno, trzy szyby, kawałek drewnianej futryny i ramy. A niektóre firmy nawet to potrafią spartolić ) Nie po to płaciłem i to nie małe pieniądze żeby teraz samemu szukać co nie gra w urządzeniu i chociaż troszkę nie pomęczyć producenta. Żyjemy teraz w takich czasach że jak chcesz dochodzić swoich praw to musisz być bogaty, bo bidnego na to nie stać. Możemy sobie trochę ponarzekać i ostrzec innych i tyle No chyba że zbiorowy pozew do sądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.01.2017 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Dobrze napisałeś - nas na to nie stać Ale za ramkę między szybową z alu tzw zimną i płytkie osadzenie szyby w ramie - to nie ma "przebacz" Z jednej strony wypada być ścisłym specjalistą, z drugiej człowiekiem orkiestrą.. Widzisz była epoka lodowa, ktoś zrobił wodę w główce- bo okna skrzynkowe są-be i trzeba je zastąpić większym B. Różnica żadna, jeszcze zrobię symulację pewnego zjawiska i może być dość ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts