finlandia 26.01.2017 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2017 Rozumiem że zdjęcie ma ilustrować grzyba i oblodzenie, ale to co pokazałeś ma przyczynę też w słabym produkcie. Tu za takie oblodzenia odpowiada słabe wykonanie - nieschodzące się uszczelki + szczelina między listwami. Do tego warunki higro w domu oraz technologia tego produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.01.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Słaby produkt to raz, dwa termika pokazuje że to jest już wada technologiczna.. 1cm niżej w ramie szyba i problem był by mniejszy .. tu bardzo dobrze pokrywa się wyliczenie numeryczne, z tym co się obserwuje. a potwierdza to mały sojusznik - śnieg, po opadach - problem ustał.. resztki wody niestarte z kondensacji jak nie było śniegu.. warunki higro w domu obecnie przy -6 na zewnątrz w środku na żadnym oknie wody nie ma .. tak że jest dość sucho.. robiąc pomiary, można by było z tych okien uczynić higrometr Ten problem to 90% płytkie osadzenie w ramie Edytowane 27 Stycznia 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soupie2 01.02.2017 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Witam, proszę was o pomoc w sprawie okien dachowych FAKRO. Od końca roku wprowadziliśmy się do naszego domu, niestety pojawiły się również pierwsze problemy Mamy zamontowane okna dachowe Fakro fts-v u2 z nawiewnikiem v10 z kołnierzami EZV-P . Pokoje w których są zamontowane okna są ogrzewane przez grzejniki, niestety nie było możliwości montażu grzejników pod oknem, dach ocieplony pianą izolacyjną. Problem dotyczy kondensacji wody na nawiewnikach w górnej części okien. Jest to dość uciążliwe gdyż pod oknami znajdują się łóżka i w nocy jak ktoś śpi z otwartym nawiewnikiem to dosłownie kapie woda na twarz:( Problemu nie ma od strony południowej gdzie na dachu nie zalega śnieg i słońce doświetla dach. Nie wiem w czym może być problem, proszę was o pomoc. Edytowane 1 Lutego 2017 przez soupie2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soupie2 01.02.2017 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Dodam jeszcze,że dach pokryty jest blacho dachówką Gerrard Corona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufus111 02.02.2017 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 No ja osobiście mam zamkniętą kratkę na zimę. Wydaje mi się że wpadające przez otwór zimne powietrze np. -10 ochładza ramkę nawiewnika ( wydaje mi się że jest aluminiowa , a wiadomo jak aluminium dobrze przewodzi temperaturę ) ramka z drugiej strony styka się z ciepłym powietrzem znajdującym się w pokoju w której jest dużo więcej wilgoci i wkrapla się woda ( coś podobnego dzieje się w lodówce na tylnej ścianie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soupie2 02.02.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Ramka rozumiem...a okno w górnej części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufus111 02.02.2017 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Ramka rozumiem...a okno w górnej części? To przeczytaj poprzednie posty, bo część twierdzi że jest to slaby produkt, inni natomiast że to prawa fizyki i slaby montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 05.02.2017 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Pierwsze okno PCV 3 szybowe, zrobilem zblizenie na ubytek w uszczelce (max 5mm), widac to od razu na zdjeciu. To ponizej to okno drewniane, takze 3 szybowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palacz66 01.11.2021 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Warunki normatywne poziomu wilgoci to 40-60% przy 22C. Zbadaj u siebie poziom wilgotności względnej i temperaturę powietrza. Nie widzę sensu obniżania sztucznie wilgotności do 20%, tylko po to aby gdzieś nie pojawiało się zawilgocenie. Podeślij zdjęcie zwykłe wnęki w której na oknie pojawia się woda. Jedno zdjęcie 1000 słów. Zamów też termowizję aby oszacować jakość termoizolacji wnęki i okolic, przy okazji rozkład temperatury na oknie dachowym. Pozdrawiam GREGOR Mógłbym w jakiś sposób z Panem się skontaktować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palacz66 08.11.2021 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Ja problemu pozbyłem się poprzez dołożenie poliwęglanu. Teraz zero skraplania, zamarzania itp itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primo2106 10.11.2021 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2021 Witaj rufus, czy jest możliwość kontaktu z Tobą? Mam ten sam problem i chciałem zapytać o kilka spraw. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primo2106 10.11.2021 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2021 Ja problemu pozbyłem się poprzez dołożenie poliwęglanu. Teraz zero skraplania, zamarzania itp itd. O co chodzi z tym poliwęglanem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primo2106 10.11.2021 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2021 U mnie ten sam problem, najlepiej to pozamykać ale wtedy będzie argument, że przez brak wentylacji jest roszenie okien. Mimo że wilgotność 50% max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.11.2021 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2021 U mnie ten sam problem, najlepiej to pozamykać ale wtedy będzie argument, że przez brak wentylacji jest roszenie okien. Mimo że wilgotność 50% max Rufus nie był na forum od roku, ale kto wie - może się odezwie. Natomiast co do istoty problemu, to powtarzające się fakty: - /za/słabe okno (mały wpływ) - za zimno i za mokro w domu (większy wpływ) - brak grzejnika pod oknem (zalecany o ile nie wymagany przez producentów) - źle obrobione wnęki okna uniemożliwiające przepływ powietrza (najczęściej spotykane). Oczywiście powód główny to pkt 1, ale taka jest budowa okna dachowego i ciężko to przeskoczyć. Dlatego trzeba się dostosować z resztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primo2106 10.11.2021 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2021 Rufus nie był na forum od roku, ale kto wie - może się odezwie. Natomiast co do istoty problemu, to powtarzające się fakty: - /za/słabe okno (mały wpływ) - za zimno i za mokro w domu (większy wpływ) - brak grzejnika pod oknem (zalecany o ile nie wymagany przez producentów) - źle obrobione wnęki okna uniemożliwiające przepływ powietrza (najczęściej spotykane). Oczywiście powód główny to pkt 1, ale taka jest budowa okna dachowego i ciężko to przeskoczyć. Dlatego trzeba się dostosować z resztą. Dziękuję za info, odpowiadam i pytam: 1. U mnie fakro u2, właśnie się zastanawiam jak wpłynie wymiana na u5, moje okna roszą w rogach oraz na całym brzegu szyby tak na 1-2cm po obwodzie szyby 2. Temp w domu 20-21, wilgotność do 50%max 3. Nie miałem grzejnika gazowego, zamontowałem elektryczny i dogrzewa w nocy 3x po godzinie, problem jest mniejszy natomiast dalej jest, bez niego dochodziło do lodu po nocy, który się topił w dzień, 4. Wnęki są zgodnie ze sztuką górna równolegle, dolna pionowo 5. Co do docieplenia samego okna wg mnie jest poprawne, nie mam niestety dostępu i wglądu jak to było wykonane, sama obudowa gk wokół okna ma temp 19 stopni gdzie inne miejsca oddalone od okna mają 20-21 więc wygląd na ok. Problem jest w wg mnie w oknie którego rama przy szybie ma temp 10 stopni gdy na wewnątrz są np 2 stopnie. Jasno to pokazuje że taka temp daje nam punkt rosy właśnie w tym miejscu:( Chciałbym uzyskać informację czy inwestycja w pakiet u5 da zamierzony efekt czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 01.12.2021 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 Ktoś coś wymyślił czy dalej totalne dno u mnie wymienili pakiet na 3 szybowy panowie z Fakro i dalej kicha . Link do fotek itp http://www.forumbudowlane.pl/okna-dachowe-fakro/lod-na-szybach-t19169/195#p543131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 02.12.2021 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Ktoś coś wymyślił czy dalej totalne dno u mnie wymienili pakiet na 3 szybowy U5 panowie z Fakro i dalej kicha wyłożone 6 000 na nowe szybyDo tego zamontowałem klimatyzacje kanałową na strychu mam po dwa kanały w pomieszczeniach na poddaszu mam funkcje grzania osuszania i chłodzenia oraz wentylacji. Jak odpalę osuszanie pomieszczeń i zjadę poniżej 40% wilgotności to dalej wykrapła się woda .Problem leży w oknie nie w wilgotności pomieszczeń i braku wentylacji lub złym montażuI głównie przy uszczelkach obniżona temp coś skopane w tych oknach . Link do fotek itp http://www.forumbudowlane.pl/okna-dachowe-fakro/lod-na-szybach-t19169/195#p543131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.12.2021 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Fotek brak, jest przekierowanie na inne forum, ale tam zamieszczony link też nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 02.12.2021 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) Sorki str 11 nik mmmmat cała galeria i potem kolejne wpisy podobny temat jak u was.Rzeczywiście foty wyparowały jeszcze wczoraj chodziły. https://naforum.zapodaj.net/455cfeca7f61.jpg.htmlhttps://naforum.zapodaj.net/21ab35c20f34.jpg.htmlhttps://naforum.zapodaj.net/5c01a866939b.jpg.htmlhttps://naforum.zapodaj.net/edb31be860f4.jpg.htmlhttps://naforum.zapodaj.net/1c36be8028a4.jpg.html Edytowane 2 Grudnia 2021 przez epterode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.12.2021 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 Mam u siebie w domu 2 okna dachowe Fakro 114x118. Najtańsze jakie były. Zero parowania okien , zero wykraplania się wody. Tyle że cały dom ma sprawnie działającą wentylację mechaniczną (cały czas około 110m3/h przepływ) i jest on cały czas grzany do ponad 22 stopni. Parujące okna to efekt braku lub źle działającej , niewystarczającej wentylacji i niewystarczającego ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts