Elvis24 06.01.2016 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Ale co to ma dac? Wilgoc produkujesz na biezaco. Musialbys go zostawic na zawsze. A na zawsze to powinna byc zrobiona wentylacja. Witam Ponownie. Po zrobieniu wentylacji w pomieszczeniach nadal regipsy robią się mokre, chwile był spokój jak temperatury byly plusowe lub minusowe. Teraz gdy robi się odwilż prawie w każdym miejscu jest mokre...przy scianach w dwoch pokojach, na niektorych laczeniach regipsow czy w lazience czy oknie...Nie wiem co juz robic. Wydaje mi się że to wina tej foli paroprzepuszczalnej...ona jest jakas badziewna w dotyku jest jak plandeka plastikowa lecz widzialem ze ludzie tym robią i nadal się sprzedaje choćby na allegro. Tak jak wspominalem jest to Folia paroprzepuszczalna firmy Lenko Msl 98. Pomożcie jak macie jakies pomysły bo przeciez teraz przy takich temperaturach ujemnych a za dnia plusowych to ja sobie zagnoje cale pomieszczenia wilgocią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.01.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Witam Ponownie. Po zrobieniu wentylacji w pomieszczeniach nadal regipsy robią się mokre, Napisz cos wiecej jak ta wentylacje zrobiles. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elvis24 07.01.2016 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Napisz cos wiecej jak ta wentylacje zrobiles. W lazience jest wentylacja do komina wentylacyjnego. A w kuchni zrobiony kominek wentylacyjny przez dach...a jest taka mozliwosc zeby ta woda robila sie od profilow metalowych?? Bo wiadomo jak stal jest zimna,a pozniej robi sie ciepla to wytwarzaja sie skropliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.01.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 W lazience jest wentylacja do komina wentylacyjnego. A w kuchni zrobiony kominek wentylacyjny przez dach...a jest taka mozliwosc zeby ta woda robila sie od profilow metalowych?? Bo wiadomo jak stal jest zimna,a pozniej robi sie ciepla to wytwarzaja sie skropliny. Opisales ktoredy powietrze ucieka z domu (komin, kominek wentylacyjny). A co z dolotem swiezego powietrza? Sa nawiewniki w oknach? Zrobienie kratki wentylacyjnej do komina NIC nie da jesli jednoczesnie nie wpuszczasz swiezego powietrza. Wentylacja to ciagła wymiana powietrza. Zaden profil metalowy czy karton gips nie produkuje wody. E=MC2. Nie da sie wyprodukowac. Istnieje cos takiego jak punkt rosy. Przykladowo w 22C i wilgotnosci wzglednej 55% punkt rosy to (tak strzelam) 12C. Czy na kazdym przedmiocie, profilu metalowy, karton gipsie o tej lub nizej temperaturze para wodna moze sie wykroplic. Im wieksza wilgotnosc (czytaj brak wentylacji lub zle dzialajaca wentylacja) tym punkt rosy jest w wyzszej temperaturze. W szklarni (wysoka temperatura i bardzo wysoka wilgotnosc) woda leje sie ze wszystkiego. Im zimniej w pomieszczeniu (np 18C zamist 22C) tym wiecej pary wodnej w powietrzu. Tym chetniej sie wykropli. Widziales kiedys co sie dzieje z okularami gdy sie zimnymi szkłami wejdzie do cieplego i wilgotnego pomieszcenia? Momentalnie pojawia sie na nich woda. U CIebie zachodzi to same zjawisko. Oczywiscie mozesz podgrzac pomieszczenie do 28C wtedy zadna przegroda nie bedzie pewnie miała wystarczajaco niskiej temperatury do tego zeby sie na niej woda wykroplila nawet przy kiepsko dzialajacej wentylacji. Ale nie kazdy lub miec 28C w domu. Wiec pierwszy krok walki z wilgocia to zapewnienie dobrej wentylacji zeby usunac nadmiar wilgoci ktora produkujesz gotujac, biorac prysznic czy nawet (i glownie) oddychajac. Oczywiscie jesli jest zle zrobione ocieplenie jakiejs przegrody zewnetrznej to taka pregroda bedzie bardzo chlodna i mimo poprawnej wentylacji moze sie na niej pojawic wilgoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elvis24 08.01.2016 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Opisales ktoredy powietrze ucieka z domu (komin, kominek wentylacyjny). A co z dolotem swiezego powietrza? Sa nawiewniki w oknach? Zrobienie kratki wentylacyjnej do komina NIC nie da jesli jednoczesnie nie wpuszczasz swiezego powietrza. Wentylacja to ciagła wymiana powietrza. Zaden profil metalowy czy karton gips nie produkuje wody. E=MC2. Nie da sie wyprodukowac. Istnieje cos takiego jak punkt rosy. Przykladowo w 22C i wilgotnosci wzglednej 55% punkt rosy to (tak strzelam) 12C. Czy na kazdym przedmiocie, profilu metalowy, karton gipsie o tej lub nizej temperaturze para wodna moze sie wykroplic. Im wieksza wilgotnosc (czytaj brak wentylacji lub zle dzialajaca wentylacja) tym punkt rosy jest w wyzszej temperaturze. W szklarni (wysoka temperatura i bardzo wysoka wilgotnosc) woda leje sie ze wszystkiego. Im zimniej w pomieszczeniu (np 18C zamist 22C) tym wiecej pary wodnej w powietrzu. Tym chetniej sie wykropli. Widziales kiedys co sie dzieje z okularami gdy sie zimnymi szkłami wejdzie do cieplego i wilgotnego pomieszcenia? Momentalnie pojawia sie na nich woda. U CIebie zachodzi to same zjawisko. Oczywiscie mozesz podgrzac pomieszczenie do 28C wtedy zadna przegroda nie bedzie pewnie miała wystarczajaco niskiej temperatury do tego zeby sie na niej woda wykroplila nawet przy kiepsko dzialajacej wentylacji. Ale nie kazdy lub miec 28C w domu. Wiec pierwszy krok walki z wilgocia to zapewnienie dobrej wentylacji zeby usunac nadmiar wilgoci ktora produkujesz gotujac, biorac prysznic czy nawet (i glownie) oddychajac. Oczywiscie jesli jest zle zrobione ocieplenie jakiejs przegrody zewnetrznej to taka pregroda bedzie bardzo chlodna i mimo poprawnej wentylacji moze sie na niej pojawic wilgoc. Wlasnie ze w domu czesto mam temperature okolo 26 stopni. Bo wiesz male pomieszczenia zapale w piecu i temperatura momentalnie rosnie. I gdy na polu jest mroz a kolo poludnia robi sie plusowa temperatura to momentalnie robia sie plamy wodne. Co do tej wentylacji skoro juz o tym rozmawiamy. Dla czego u mojego ojca w domu co ma kratki tylko w dwoch lazienkach kotlowni i kuchni nie ma zadnych plam i wszystko jest w porzadku...tez nie ma zadnych nawiewnikow i jakos tego problemu nie ma. Byc moze uratuje mnie sprawa jak pojde z kuchnia na dol...nie wiem juz sam co myslec i nie wiem kto moze mi cokolwiek w tej kwestji powiedziec czy przyjsc i cos zrobic zeby tego nie bylo. W tym momencie jedyne co przychodzi mi do glowy to poczekac do wiosny jak temperatury wzrosna i zdzierac regipsy i szukac przyczyny...moze zalozyc pod regips folie paroizolacyjna...ale czy dalej miedzy jedna a druga folia nie bedzie skroplin to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.01.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Wlasnie ze w domu czesto mam temperature okolo 26 stopni. Bo wiesz male pomieszczenia zapale w piecu i temperatura momentalnie rosnie. I gdy na polu jest mroz a kolo poludnia robi sie plusowa temperatura to momentalnie robia sie plamy wodne. Co do tej wentylacji skoro juz o tym rozmawiamy. Dla czego u mojego ojca w domu co ma kratki tylko w dwoch lazienkach kotlowni i kuchni nie ma zadnych plam i wszystko jest w porzadku...tez nie ma zadnych nawiewnikow i jakos tego problemu nie ma. Byc moze uratuje mnie sprawa jak pojde z kuchnia na dol...nie wiem juz sam co myslec i nie wiem kto moze mi cokolwiek w tej kwestji powiedziec czy przyjsc i cos zrobic zeby tego nie bylo. W tym momencie jedyne co przychodzi mi do glowy to poczekac do wiosny jak temperatury wzrosna i zdzierac regipsy i szukac przyczyny...moze zalozyc pod regips folie paroizolacyjna...ale czy dalej miedzy jedna a druga folia nie bedzie skroplin to nie wiem. A jak stary dom ma ojciec? Drzewiej robiono badzeiwne okna. Nieszczelne. Nie musialy miec nawiewników, same były jednym wielkim nawieiwnkiem. Dzisiaj okna sa wykonywane precyzyjnie, sa pliastikowe, maja kilka uszczelek. NIC nimi nie wejdzie. MIerzyles u siebie jaki jest przeplyw powietrza przez Twoja kratke i wywietrznik? Jak nie zawolaj kominarza ze sprzetem i niech Ci to zmierzy. Potem powtorz pomiar przy uchylony/rozszzelnionym oknie. Zastanów sie nad roznica. Zdzieranie regipsów to droga do nikad. Tobie wilgoc nie wlazi do domu z zewnatrz. Zakladam, ze nie masz jakiegoś nieszczelnego dachu. A folia paroizolacyjna miedzy gipsem a welna to jest po tom zeby wilgoc z mieszkania nie wlazila do srodka, a nie na odwrot. Jeszcze inaczej. Jaka masz wilgotnosc wzgledna przy tych temperaturach. Masz higrometr w jakims termometrze? Jesli nie to zanabądz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elvis24 08.01.2016 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 A jak stary dom ma ojciec? Drzewiej robiono badzeiwne okna. Nieszczelne. Nie musialy miec nawiewników, same były jednym wielkim nawieiwnkiem. Dzisiaj okna sa wykonywane precyzyjnie, sa pliastikowe, maja kilka uszczelek. NIC nimi nie wejdzie. MIerzyles u siebie jaki jest przeplyw powietrza przez Twoja kratke i wywietrznik? Jak nie zawolaj kominarza ze sprzetem i niech Ci to zmierzy. Potem powtorz pomiar przy uchylony/rozszzelnionym oknie. Zastanów sie nad roznica. Zdzieranie regipsów to droga do nikad. Tobie wilgoc nie wlazi do domu z zewnatrz. Zakladam, ze nie masz jakiegoś nieszczelnego dachu. A folia paroizolacyjna miedzy gipsem a welna to jest po tom zeby wilgoc z mieszkania nie wlazila do srodka, a nie na odwrot. Jeszcze inaczej. Jaka masz wilgotnosc wzgledna przy tych temperaturach. Masz higrometr w jakims termometrze? Jesli nie to zanabądz. No wlasnie ojciec ma dom 6 lat temu budowany wiec wszystkie okna plastikowe itd. Wiec nie wiem od czego to zalezy. W sumie masz racje z higrometrem. Pozycze od ojca bo ma takie cos wiec zmierze w pomieszczeniach i dam znac. No wlasnie wiec gdybym ta folie zalozyl to moze nie wchodzila by w wate czy pod folie paroprzepuszczalna i skroplin by nie bylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.01.2016 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 No wlasnie ojciec ma dom 6 lat temu budowany wiec wszystkie okna plastikowe itd. Wiec nie wiem od czego to zalezy. W sumie masz racje z higrometrem. Pozycze od ojca bo ma takie cos wiec zmierze w pomieszczeniach i dam znac. No wlasnie wiec gdybym ta folie zalozyl to moze nie wchodzila by w wate czy pod folie paroprzepuszczalna i skroplin by nie bylo. Czekaj, czekaj. A to Ty nie masz foli paroizolacyjnej pomiedzy karton gipsem a welna???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elvis24 08.01.2016 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Czekaj, czekaj. A to Ty nie masz foli paroizolacyjnej pomiedzy karton gipsem a welna???????? No wlasnie nie dawalem...u ojca tez jak robilismy to bez tej folii ale problemu nie ma tak jak zreszta pisalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.01.2016 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 No wlasnie nie dawalem...u ojca tez jak robilismy to bez tej folii ale problemu nie ma tak jak zreszta pisalem O Boziu. Nie skomentuje ((((( O ojca nie ma problemu ale bedzie! Albo juz jest tylko jeszcze nie widac. Zgniła i zniszczona welna tudziez konstrukcja dachu. Grzyb ktory tam najpewniej siedzi sieje Ci po calym domu silnie rakotworcze zarodniki. Ja rozumiem, ze ktos jest majsterkowicz i robi sam, tudziez ma male funusze i musi robic sam. Ale to nie powod zeby odwalac taka fuszere! Warto od czasu do czasu zatrudnic fachowca zeby miał oko na calosc lub chociaz skontrolowal jesli sie nie rozumie po co jest ta folia. To co zrobiles spowoduje ze czeka Cie kosztowny remont dachu. Im szybciej to zrobisz tym lepiej. Moze cos sie da uratowac. W powyzszej sytuacji zgaduje ze nie masz juz welny tylko "mokra szmate". Duza szansa ze do wymiany. I to ta mokra szmata Ci w okreslonych warunkach oddaje wode ktora sie skopliła wewnatrz welny i moczy Ci regipsy. Ja bym na wiosne zrywał karton gipsy i kladł folie. Na wiosne, bo pewnie trzeba bedzie wymienic tez welne, a juz na pewno wszystko solidnie wysuszyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elvis24 08.01.2016 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 O Boziu. Nie skomentuje ((((( O ojca nie ma problemu ale bedzie! Albo juz jest tylko jeszcze nie widac. Zgniła i zniszczona welna tudziez konstrukcja dachu. Grzyb ktory tam najpewniej siedzi sieje Ci po calym domu silnie rakotworcze zarodniki. Ja rozumiem, ze ktos jest majsterkowicz i robi sam, tudziez ma male funusze i musi robic sam. Ale to nie powod zeby odwalac taka fuszere! Warto od czasu do czasu zatrudnic fachowca zeby miał oko na calosc lub chociaz skontrolowal jesli sie nie rozumie po co jest ta folia. To co zrobiles spowoduje ze czeka Cie kosztowny remont dachu. Im szybciej to zrobisz tym lepiej. Moze cos sie da uratowac. W powyzszej sytuacji zgaduje ze nie masz juz welny tylko "mokra szmate". Duza szansa ze do wymiany. I to ta mokra szmata Ci w okreslonych warunkach oddaje wode ktora sie skopliła wewnatrz welny i moczy Ci regipsy. Ja bym na wiosne zrywał karton gipsy i kladł folie. Na wiosne, bo pewnie trzeba bedzie wymienic tez welne, a juz na pewno wszystko solidnie wysuszyc. Kurde no to chyba mamy odpowiedz...nie wiedzialem ze to takie wazne...trudno moj blad za ktorego bede musial slono zaplacic,roboty i pieniedzy...i myslisz ze jak to zrobie problem zniknie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.01.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Kurde no to chyba mamy odpowiedz...nie wiedzialem ze to takie wazne...trudno moj blad za ktorego bede musial slono zaplacic,roboty i pieniedzy...i myslisz ze jak to zrobie problem zniknie?? Zrob otwornica otwor w tym karton gipsie i wsadz tam reke. Jak trafisz w cos mokrego to bedziesz wiedzial. Nie rezygnuj ze sprawdzenia jak wydajnie Ci dziala wentylacja. Powinno pomoc jesku to jest problem. Jak wszystko jest zbudowane zgodnie ze sztuka i normami to takich problemow jak Twoj nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.01.2016 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Hipotetycznie nic nie trzeba robić .. tylko żyć przy 20% wilgotności .. to jest rozwiązanie bardzo przaśne.. A jeśli Kolega będzie chciał, zrobić tak ja trzeba to się pomoże dobrą radą .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elvis24 09.01.2016 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Wczoraj sprawdzilem wilgotnosc. Ogolnie utrzymuje sie na poziomie 54% przy gotowaniu wzrasta do ponad 60. Wiec nie wiem czy to duzo czy malo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.01.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Wczoraj sprawdzilem wilgotnosc. Ogolnie utrzymuje sie na poziomie 54% przy gotowaniu wzrasta do ponad 60. Wiec nie wiem czy to duzo czy malo. Wez pod uwage ze utrzymujesz wysoka temperature. Pisales o 26C. Jak obnizysz temperature to higrometr pokaze wiecej % bo on pokazuje wilgotnosc wzgledna. W tak mocno grzanych pomieszczeniach (a dobrze wentylowanych) czesto problemem jest zbyt niska wilgotnosc spadajca ponizej 40 czasem siegajaca 30% co juz nie jest medycznie niewskazane. Uznalbym ze masz w takim razie raczej wysoka wilgotnosc. Koniecznie sprawdz/zmierz jakosc skutecznosc swojej wentylacji. A na wiosne dokonaj inspekcji welny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 09.01.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 jeżeli ma wełnę przemoczoną to traci ona właściwości izolacyjne co za tym idzie przy braku foli potęguje skraplanie wody - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts