Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka płaska - obróbka okna - tajemnicze noki :)

MD.

Recommended Posts

Mam pytanie kompletnego laika. Od jakiegoś czasu czytam wątki dachowe, przy których pojawia się hasło "obróbka na nokach". Stąd mam następujące pytania:

1. Czy jeśli kupię kołnierz do okna dachowego dedykowany do dachówki płaskiej to czy obróka na nokach jest nadal konieczna? Rysunki np. fakro wskazują, że kładziemy kołnierz, pod niego przychodzi coś w rodzaju kołnierza z folii (?) i to wszystko przykrywamy dachówką.

2. Jeśli noki są zawsze elementem niezbędnym to czy ktokolwiek dysponuje jakimkolwiek zdjęciem jak to wygląda?

3. Czy noki to są elementy, które dekarz samodzielnie wykonuje czy można je gdzieś kupić?

3. Czy warto dopłacać do kołnierza termo?

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

• 2 weeks później...
Mam pytanie kompletnego laika. Od jakiegoś czasu czytam wątki dachowe, przy których pojawia się hasło "obróbka na nokach". Stąd mam następujące pytania:

1. Czy jeśli kupię kołnierz do okna dachowego dedykowany do dachówki płaskiej to czy obróka na nokach jest nadal konieczna? Rysunki np. fakro wskazują, że kładziemy kołnierz, pod niego przychodzi coś w rodzaju kołnierza z folii (?) i to wszystko przykrywamy dachówką.

2. Jeśli noki są zawsze elementem niezbędnym to czy ktokolwiek dysponuje jakimkolwiek zdjęciem jak to wygląda?

3. Czy noki to są elementy, które dekarz samodzielnie wykonuje czy można je gdzieś kupić?

3. Czy warto dopłacać do kołnierza termo?

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Witam,

W przypadku dachówki płaskiej polecamy wykorzystanie kołnierza w wersji EZV-F. Sposób montażu tej wersji nie przewiduje obróbki na "nokach" ale pomimo tego kołnierz zapewnia szczelność. Na wyposażeniu kołnierza są kliny uszczelniające zabezpieczające przed nawiewaniem pyłu, liści i śniegu pod dachówkę - chętnie poznam spotrzeżenia wykonawców odnośnie tej wersji kołnierza.

Wracając do pytań - zgodnie z instrukcją montażu okno powinno być odpowiednio zaizolowane i dlatego instrukcja sugeruje zastosowanie zestawu izolacyjnego XDP (czyli opisany wyższej kołnierz z folii, który zabezpiecza materiał izolacyjny przed zawilgoceniem). W skład zestawu XDP wchodzi materiał izolacyjny oraz kołnierz paroprzepuszczalny.

Kołnierz EZV-F dostępny jest również w wersji z dodatkową termoizolacją czyli wersja EZV-FT Thermo.

Zastosowanie tej wersji w połączeniu z zestawem XDP zapewnia optymalną izolację na poziomie łat i powyżej tego poziomu.

Należy pamiętać, że im lepsze uszczelnienie i docieplenie tym lepiej.

Z poważaniem

Konsultant FAKRO

... Sposób montażu tej wersji nie przewiduje obróbki na "nokach" ...

A szkoda. Może warto o ty pomyśleć. Uszczelki klinowe też są kiepskiej jakości a do tego muszą być odpowiednio docinane. Ja je wyrzucam i stosuję uszczelkę samoformującą (puchnącą). Pozdrawiam.

A szkoda. Może warto o ty pomyśleć. Uszczelki klinowe też są kiepskiej jakości a do tego muszą być odpowiednio docinane. Ja je wyrzucam i stosuję uszczelkę samoformującą (puchnącą). Pozdrawiam.

Witam,

Dziękuję za tą opinie.

Może jeszcze ktoś chciałby podzielić się swoimi spostrzeżeniami.

Chciałbym poznać chociaż kilka ocen tak żeby mieć pełny obraz i skonfrontować te oceny z naszymi specjalistami.

Staramy się proponować rozwiązania optymalne dlatego wszystkie opinie są dla nas bardzo ważne.

Pozdrawiam serdecznie

Konsultnat FAKRO