tatarto 05.11.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Witam, niedługo gazownia podłączy mnie do gazu miejskiego. Jestem więc na etapie poszukiwania pieca. Rozważam dwie opcje:1. Ogrzewanie grzejników + wody2. Ogrzewania grzejników + podłogowe + woda W ogóle się nie znam na piecach. Czy moglibyście coś polecić? Dobrego i taniego (jesli jest taka możliwość - mój znajomy polecał mi Vaillant 206?) Czy moglibyscie napisac jakie sa dobre piece i z jakimi kosztami to się wiaze? Dom 190 metrow kwadratowych - ocieplony. z góry dzieki za odpowiedziPozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.11.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Dom 190 metrow kwadratowych - ocieplony. Mistrz zwiezłej formy, ciezko podac mniej danych. To nie jest forum wrozbiarskie, podaj wiecej danych dotyczacych ocieplenia, okien, rodzaju wentylacji, sposobu ogrzewania. Chcesz podpowiedzi, wysil sie troche sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.11.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Więcej danych poprosimy: 1. Jaka izolacja od gruntu, ścian, dachu? 2. Jaka wentylacja? Generalnie ja w gaz bym się nie pchał... w oparciu o swoje doświadczenia ale jak tak bardzo chcesz to pamiętaj o kotle o jak najmniejszej mocy minimalnej i nie może być przewymiarowany! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatarto 05.11.2015 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Witam, piec musi być gazowy... sorry za zbyt malo ilosc informacji: Dobudowałem pietro (potrzebuje piec aby ogrzac 1 pietro (niestety piece na parter i na 1 pietro musza byc osobne) Pietro dobudowane pustakiem 24 i ocieplone 12 cm styropianem. Sciany wewnetrzne pustak 12 cm. Wylewka 6 cm beton + 6 cm styropian Sufity bedą z plyty kartongips ( dach ocieplony 25 cm welny) Okna - zwykle plastiki nie znam sie dokladnie Wentylacja kominowa Nie wiem co wiecej moge napisac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawidelk 07.11.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Myśłę z e wszystkie piece są podobne do siebie, decyduje gwarancja i serwis ja osobiście mam Ariston GENUS PREMIUM EVO SYSTEM 24 na domek typowy prostopadłościan z lat siedemdziesiątych 120 m powierzchni i 8 lat gwarancji Aristona ma znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.11.2015 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) Posiadam dom 137 mkw, w miarę dobrze docieplony:elewacja - 20 cmpodłoga na gruncie - 20 cmdach - 30 cm wełny (pełne deskowanie, dachówka ceramiczna płaska)okna z pakietem 3 szybowymPlanuję piec gazowy kondensacyjny Im....as 12 kwInstalator wciska mi innej firmy 19 kw. W układzie zamkniętym będzie jeszcze kominek z płaszczem wodnym. Pozostaję przy moim wyborze pieca czyli 12 kw. Nadmienię, że w całym domu będzie ogrzewanie podłogowe oraz regulator pokojowy (pogodowy wg mnie jest bez sensu z uwagi na dużą bezwładność podłogi jako grzejnika). Zapotrzebowanie budynku wg projektu wynosi 8,7 kw więc po co tak duży piec?Piec 32 kw też ogrzeje taki dom - tylko te rachunki za gaz. Edytowane 12 Listopada 2015 przez wg39070 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.11.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Do oszczednyGrześ. Święte słowa! Po co ludziom duże piece? A no po to żeby instalatorzy odbierali nagrody od producentów. Najważniejsza rzecz przy wyborze pieca gazowego to modulacja. Najlepiej od jak najniższej wartości. Ja planuję piec o modulacji 1,9 - 12 kw. Dom 137 mkw. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejH 12.11.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Piękny przedział modulacji. Ja niestety mam 5-12 kW . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.11.2015 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Model 206 ma 19 kW, na Twoim miejscu rozważyłbym model 146 o mocy 14 kW i modulacji od 3,3 kW. Ludzie montują za duże piece nie wiadomo dlaczego. Ale to indywidualną sprawa każdego inwestora. Ja będę zakładał do swojego domu o powierzchni 137 mkw piec kondensacyjny Im...gas 12 kW o modulacji od 1.9 kW. Ogrzewanie podłogowe w całym domu. Życzę udanych wyborów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts