Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Bolero" Ani i Grzegorza

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 279
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mój dziennik spadł na trzecią stronę - tak dawno mnie tu nie było, bo i w sumie prawie nic się nie działo. W wolnych chwilach, których miałam malutko sadziłam nowe roślinki, głównie róże we wszelakich odmianach - krzewiaste, płożące, rabatowe, wielkokwiatowe. Róże są piękne. Dosadziłam też kilka krzewów, iglaków, jako, że byłam częstym bywalcem giełdy kwiatowej w Krakowie.

Czekamy na drzwi zewnętrzne, facet, który nam je robi zaczyna totalnie przeginać. To kolejny tydzień, w którym te drzwi miały być wprawione.

A z rzeczy mniej budowlanych - nasz trzeci pokój dziecięcy na pięterku zostanie późną wiosną zapełniony :D . Mamy już dwóch synów (7 i 4 lata), więc będzie albo trzeci muszkieter albo jakaś odmiana. Każda opcja jest dobra :lol: .

• 1 month później...

O rety, ale się naszukałam mojego dziennika, spadł na czwartą stronę. Teraz jesteśmy już po pracy, więc będę się odzywać znacznie częściej.

Z rzeczy budowlanych - drzwi w wiatrołapie już mamy. Wyszły super, zrobione bardzo dokładnie, tylko to cholerne czekanie :evil: . Do końca maja mają być zamontowane drzwi wewnętrzne na parterze. A do tego czasu musimy jeszcze położyć parkiet w pokojach na parterze i płytki w przedpokoju i pomalować.

Wykonawcę do parkietu znaleźliśmy, jutro ma nam ustalić termin kiedy wejdzie działać.

Znaleźliśmy też gościa od ociepleń i tynków zewnętrznych. W chwili obecnej zastanawiamy się nad wyborem rodzaju tynku - nad akrylem, mineralnym pomalowanym farbą silikonową czy nad silikonowym. Akryl raczej odpada a nie wiemy, która z pozostałych dwóch opcji wyjdzie taniej. Może ktoś z Was rozwiązał już podobny dylemat?

Kupiliśmy już styropian na ocieplenie. Piwnicę ocieplamy 15 cm, resztę 18 z Termo Organiki. Styropian nieźle podrożał od ubiegłego roku, jednak nie aż tak drastycznie jak wełna. Wełna elewacyjna, dosyć, że obecnie na składach niedostępna (ponoć zakłady nie produkują) i czeka się na nią aż do wiosny to jeszcze (18 cm) od stycznia ubiegłego roku poszła w górę o 100 procent. M2 "osiemnastki" kosztował wtedy 52 zł a obecnie 102 zł :o :o :o . Więc nasze plany ocieplania wełną runęły. Pozostał styropian. W styczniu ubiegłego roku za m2 w naszych składach budowlanych płaciliśmy 110 zł, obecnie 158.

W sumie fabryki produkujące ocieplenia ciągną kasy ile mogą, bo przecież patrząc na koszty opału każdy ociepla.

Styropian już przywieziony, składowany w piwnicy i częściowo na parterze. W sumie 171 paczek :o .

No i zamówiliśmy parapety, obecnie tylko na parter. W sumie zobaczymy jak się będzie je użytkowało. Jeśli będą OK, zamówimy w przyszłym roku takie i na poddasze. Parapety zrobione są z konglomeratu marmurowego Boticcino. Może ma ktoś z Was takie?

Wczoraj w Castoramie zakupiliśmy farby do pokoików na parterze. Chcieliśmy kupić Dulux, okazało się jednak, że w sklepie nie ma gruntu Duluxa, a pan ze sklepu powiedział, że Dulux na innym podkładzie lubi odparzać :cry: . Fakt, ostatnio, gdy nim malowałam w niektórych miejscach farba zaczyna się łuszczyć. Trzeba podmalować. No więc zaczęliśmy wybierać farby Dekoral Akrylit W. Jakoś kolory na barwnikach mniej mi się podobają jak te Duluxa, ale zobaczymy, może będzie OK. Zobaczę jaka jest różnica w malowaniu tymi dwoma garunkami farb.

Co do kolorów, zupełnie nie pamiętam tych kretyńskich nazw :( . Do pokoiku chłopców ( w tym roku będą mieć mały pokój na parterze, mam nadzieję, że się nie pozabijają) kupiłam ładny niebieski, do pokoju rodzinnego żółty, do salonu oliwkowy i kremowy (jaśmin chyba).

Za grunt pod farbę posłuży mi rozrobiona z uni-gruntem Jedynka. Dzisiaj zaczęłam już gruntowanie. Jako że brzuszek zaczyna mi rosnąć i skakanie po drabinie robi się trochę niebezpieczne praca idzie mi dosyć wokno, pomalowałam tylko duże pokoje (a raczej ściany, mąż obiecał pomalować sufity).

Pomolestowałam męża, by wkleił mi zaległe fotki.

Na pierwszej na początku września wkopujemy nasze metalowe szambo o pojemności 22 tys. l. Przy tej koparze i moim mężu robi wrażenie.

A na następnych fotkach moja kuchnia w piwnicy :D .

Jutro pomęczę go jeszcze, by wkleił drzwi zewnętrzne. Najpierw jednak muszę zrobić fotkę, bo głupio się przyznać, ale do tej pory jeszcze moich drzwi nie uwieczniłam na zdjęciu.

Dzisiaj mąż z kolegą wprawiają nam parapety do małego i dużego pokoju na parterze. W jednym pokoju jest aż pięć okien (w tym na powyższej fotce) w drugim jedno, w trzecim nie ma wcale, bo są duże drzwi balkonowe. W sumie sześć parapetów, za które zapłaciliśmy 730 zł. Parapety mają grubość 3 cm, zrobione z konglomeratu marmurowego Botticino kolorku kawy z mlekiem. Parapety wstawiamy we własnym zakresie, bo pan od którego je zakupiliśmy rzucił zabójczą cenę za montaż - 250 zł :evil: . W sumie pół dnia roboty.

Dzisiaj dzwoniłam do pana parkieciarza. Przyjdzie w następnym tygodniu. Ciekawa jestem czy zgadniecie ile bierze za m2 ułożenia parkietu (mój materiał). Wiem, nie zgadniecie, całe 25 zł :D . Już lubię tego pana. Ma nadzieję, że parkiet będzie ułożony porządnie.

Parapery osadzone, można więc pomyśleć o parapetówce. Będę niestety musiała te nowe elementy w domu oblewać colą bądź wodą mineralną (soki niestety przez moje gardło nie przechodzą).

Dzisiaj byłam na wizycie u mojego lekarza podejrzeć maleństwo. Wszystko na swoim miejscu. Niestety dzidziuś się na mnie wypiął, więc nadal tkwię w skrajnym zaciekawieniu co też ma między nóżkami :D :wink: . Za dwa tygodnie kolejna wizyta, więc może wtedy się pokaże.