Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Bolero" Ani i Grzegorza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 279
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 2 months później...

My po sezonie, zacznę więc w miarę na bieżąco uzupełniać mój dziennik.

Czas zacząć myśleć o dalszym wykańczaniu chałupki.

Na początek kupiliśmy w LM drzwi do piwnicy. W sumie jest tego pięć sztuk - do pralni, kuchni, spiżarni, pokoju i wiatrołapu. Zamontowane prawie wszystkie :D . Można myśleć o kładzeniu paneli na ścianach.

No właśnie, w piwnicy chcę mieć na ścianach panele, bo tak jest wygodnie. Mam je obecnie w kuchni i zdają egzamin. Ściana się pochlapie - jest od razu wytarta :D . Żadnego malowania :D . Minus chyba tylko jeden - będę na nie patrzeć przez kilka lat. Ale skoro nie muszę malować, przeżyję. Malowania mam w nadmiarze na parterze i poddasza. Zwłaszcza przy małych łapciętach.

Myślimy także nad łazienką na parterze. Wybraliśmy już płytki - Kubę z Tubądzina, sanitariaty - kibelek podwieszany z miską Cersanit i umywalkę z szafką i słupkiem Iryda - też z Cersanitu. Kabina prysznicowa z tej samej firmy.

Nad koncepcją łazienki myślałam cały wczorajszy dzień. Dziś, na szczęście, mam to już poza sobą. Ech, to wybieranie, przebieranie jest przerażające. Lepiej wybierać pustaki, bo wybór ograniczony. A wykończeniówka to prawdziwa męka. Kiedyś było fajnie, brało się to co rzucono na sklep i nikt przy tym nie wybrzydzał. Ech, co ja gadam :roll: . Chyba faktycznie mam już dość. A przed nami wykańczanie poddasza i piwnic.

• 2 months później...
  • 4 months później...

hejka - czytam oglądam i podziwiam - ja zastanawiam się właśnie między innymi nad projektem bolero - właściwie to najbardziej zwracam uwagę na wielkość kuchni - jej połączenie z salonem - i co mnie olśniewa to pokój na półpiętrze - czy mogłabym prosić o zdjęcia tych pomieszczeń - tzn jak wygląda wejście ze schodów do tego pokoju - jak duży jest ten pokój - wizualnie - no i kuchnia też tak wizualnie :) - chcę wiedzieć co się w niej mieści ;)

dziękuję bardzo i pozdrawiam

• 5 months później...

Rany, prawie rok mnie tu nie było. Czas nadrobic zaległosci.

Mamy łazienkę na parterze, korytarz w piwnicy i klatkę schodową wypłytkowaną i wykończoną panelami ściennymi. W piwnicy zostały nam jeszcze dwa pomieszczenia do wykończenia - ganek i miejsce przeznaczone na pokój, w którym obecnie stoi stół do ping-ponga.

W tym roku planujemy jednak urządzic na poddaszu pokoje dla chłopców. By się jednak za to zabrac najpierw musimy zrobic balustradę na schodach i obłożyc czyms schody. Balustrada będzie na pewno z elementów kutych. Nad schodami jeszcze się zastanawiam - albo gres polerowany albo marmur - jeśli tylko nie zabije nas cena.

• 2 weeks później...
Plany nam się trochę pozmieniały :wink: . Zamiast schodów będziemy kłaśc parkiet w trzech pokojach na poddaszu. Parkieciarz przyjdzie za tydzień. Parkiet - jesion kl. II (60 zł netto za m2) kupiliśmy dzisiaj. Jutro bierzemy się za gruntowanie ścian, wylewek i montowanie parapetów z konglomeratu. Fajnie, że coś się w końcu będzie działo. Chłopaki nie mogą doczekac się już osobnych pokoików.

• 2 weeks później...
Parapety zgodnie z planem osadzone, parkiet ułożony. Teraz przez miesiąc ma leżec, a po miesiącu cyklinowanie i malowanie. Parkieciarz punktualny i zupełnie niekłopotliwy jak zwykle. Widziałam go tylko gdy przychodził i wychodził z pracy. Gdyby wszyscy tacy fachowcy byli, budowanie byłoby prawdziwą przyjemnością. W dodatku baaardzo tani.