Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Bolero" Ani i Grzegorza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 279
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jako, że na budowie chwilowo nic się nie dzieje, postanowiłam troszeczkę wrócić do początku budowy. Najpierw (z końcem marca ubiegłego roku) została rozebrana połowa domu po dziadkach mojego męża - a dokładniej pokój dzieciaczków i kuchnia. Domek był murowany z kamienia - ściany 60 cm jak w bunkrze, więc było co robić. Początkowo nie chcieliśmy budować nowego domu, mieliśmy w planach zaadaptowanie poddasza starego. Po namowach rodziców, że będziemy mieli więcej roboty z przerabianiem starego domu niż z budową nowego przyznaliśmy im rację. Owa budowla z lat 50-tych wymagała bowiem gruntownej modernizacji - od zrobienia dachu, przez wszystkie instalacje aż do tynków. Tak więc dobre pozostawały jedynie ściany reszta do remontu. A ściany z kamienia są bardzo zimne i wilgotne, na ścianach zaczął pojawiać się grzyb. A w porównaniu z kosztem budowy całego domu ściany to pikuś. Mój mąż ambitny stwierdził, że takie ściany to sobie sam postawi, tylko wcześniej musi zobaczyć o co biega. Wziął sobie więc ekipę do wymurowania ścian piwnicy. A że ekipa nigdy ścian z silki nie budowała, bo w naszych stronach chałupki buduje się z maksa ewentualnie z pustaków żużlowych murarze za bardzo z tym materiałem poradzić sobie nie mogli. Po przeczytaniu góry pism budowlanych, wiadomości z internetu, Grzegorz stwierdził, że sobie poradzi lepiej niż ci murarze i, o dziwo, tak się stało.

Potem na miejscu starego domku zaczął wyrastać nowy.

Na trzecim zdjęciu Grzegorz -mój mąż robi sobie wprawkę w budowaniu. W końcu to jego pierwszy raz. Jak sobie radzi zobaczycie wkrótce. Póki co wszystko nadal stoi i nic nie zapowiada katastrofy budowlanej.

Będę męczyć ślubnego, by wklejał kolejne zdjęcia uwieczniające budowę. Oczywiście to trochę potrwa.

Dzisiaj Grzegorz postanowił wymurować ściankę działową w piwnicy pomiędzy pralnią a kuchenką. W piwnicy postanowiłam zrobić sobie spiżarkę i kuchnię, w której będę gotować zwłaszcza latem, kiedy panuje tam naprawdę miły chłodek. Drugą kuchnię tę na parterze mam malutką -9 m2. Szczerze mówiąc bardziej podoba mi się ta w piwnicy, właśnie ze względu na ów chłodek i okno od strony ulicy.

Ścianka powstała z resztek silki 12 cm. Wymurowano do ostatniego pustaka, trochę ich brakło. Poratowaliśmy się cegłą silikatową. Cóż, silka u nas jest w ogóle nie dostępna, a nikt nie pojedzie na zakład do Radomia po 5 sztuk. Nie wiem dlaczego, ale w mojej okolicy nikt nie buduje z silikatów. Materiał ten służy raczej do budowy budynków gospodarczych.

Ścianka postawiona, chyba na ten rok koniec już prac związanych z budową domu. No chyba, że wygralibyśmy w totka. To niemożliwe, bo nikt nie gra. Na jakiś spadek też nie ma co liczyć. Pozostaje tylko trochę popracować. Czas zacząć zarabiać kasę na dalsze prace budowlane.

No i doszliśmy na zdjęciach do stropu nad parterem. Na szczęście tylko na zdjęciach. To ostatnie najciekawsze, ukazuje bałagan na podwórku w całej swej okazałości. Dobrze, że wielkie sprzątanie za nami.

A teraz z rzeczy bieżących. Dziś podczas gwałtownej ulewy zostaliśmy podtopieni. Okazało się, że pod schodami w ganku nazbierało się masę wody, w kotłowni to samo. Woda nie mogła pomieścić się w drenażu. Nie mamy założonych rynien, w związku z tym woda płynie po schodach a pod schodami przecieka do schowka. W przyszłym roku coś z tym zrobimy, teraz już zaczynamy powoli przygotowania do sezonu i na prace budowlane nie ma już czasu i wolnej kasy.

Na dzisiejszych fotkach mamy ściany poddasza, pięterka czy jak mu tam. W sumie nie wiem jak tę kondygnację mam nazwać. Piętro to nie jest, bo ściany są pod skosami, poddasze też nie, bo nad głowami mamy jeszcze strop a nad nim strych. Więc co to jest? Może ktoś wie, gdzie będą miały pokoje moje dzieci, bo na tej właśnie kondygnacji mają je mieć? A może jakieś podpowiedzi w komentarzach?

A te drzewka, które widać na jednym ze zdjęć, wyrosły w jadalni na parterze.