andrzejka 08.02.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 To brawo dla męża za sprawną pracę A nie będzie ci bez tych szyfelek żle Może warto zapłacić teraz te 200 zł i poten nie żałowac że się nie zrobiło musisz przemyślec czy ci są potrzebne bo z drub=giej strony jak nie to też bez sensu je montowąć Trochę drogowate te wyceny Co do tynków to gipsowy chyba tak strasznie sie nie rysuje Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.02.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Andrzejko, też myślałam, że ten tynk gipsowy trochę mocniejszy. Wystarczyło wbić paznokiec, by pojawiła się krecha. A mówią, że Knauf to jeden z lepszych tynków. Jesteśmy już zdecydowani na tren zacierany piaskiem kwarcowym, dużo gładszy od zwykłego. Fakt, jest drogi, ale przynajmniej nie trzeba będzie gipsować dziur przed każdym malowaniem. Andrzejko, a Wy co będziecie kłaść na ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 09.02.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Myśle, ze płyty gk bo to mąż sam może zrobić a do tyków trzeby by kogoś brać ale jeszcze szczerze powiedziawszy tak wstępnie o tym rozmawialiśmy My zazwyczaj to co taniej wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.02.2006 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 My mamy w dwóch pokoikach, w których obecnie się gnieździmy (straszliwie ciasno!!!) płyty k-g na sufitach i niektórych ścianach. Na ścianach są OK, myślę, że są nawet twardsze niż gładź gipsowa (ta po trzech latach użytkowania przez moich smyków wygląda koszmarnie). Za to na sufitach w niektórych miejscach widać ślady łączeń. Chociaż to może być spowodowane osiadaniem budynku po rozburzeniu jego części. Zwłaszcza w przedpokoju ściany popękały strasznie.To fakt, wyszłoby trochę taniej, zwłaszcza, jeśli zrobicie to sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JBL 09.02.2006 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Do tynków bierzecie Wronę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.02.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 JBL, tak, bierzemy Wronę. Byliśmy za Częstochową na budowie, gdzie obecnie jego ekipa robi tynki. P. Wrona ma do nas podjechać w następnym tygodniu, by oglądnąć sobie dom i umówić się na termin. Tynki rzeczywiście mi się podobają. Więc dziękuję Ci jeszcze raz za namiary. Hmm, to mój pięćsetny post na forum. Zadomowiłam się tu na dobre . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 11.02.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Oj wielgaśny Aniu ten Twój domek . Córcia by się przydała, albo i dwie. Po kilku latkach odpoczynku chyba większe szansy na płeć przeciwną. Często się sprawdza.A jeśli chodzi o sprawy czysto budowlane, czy mogę zadać niedyskretne pyanko?: Ile płaciliście za bloczek silki? My cały czas nie możemy się zdecydować na materiał, a tu już najwyższy czas. A mieszkamy niedaleczko, więc może uda mi się skorzystać z Twoich doświadczeń i ekip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siłaczka 11.02.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Chciałam tylko powiedzieć, że jeśli nie piszę, to nie znaczy, że nie czytam Trochę mnie tylko zazdrość zżera, że jesteście tak daleko i cały czas coś się dzieje. To z tej zazdrości chyba nie piszę. Co do tego planowania gniazdek itd. to ja próbuję coś sensownego zaplanować, ale wszyscy wokół mnie studzą, że "to się później zobaczy". Z tego co piszesz, wynika, że to wcale nie jest takie proste. A i tak pewnie wszystko wyjdzie "w praniu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.02.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Siłaczka wybór miejsc na gniazdka to koszmar, gdy nad Tobą stoi elektryk. A wcześniej niestety wszystkiego się nie przewidzi. Tym bardziej, że nie mam jeszcze pojęcia jak umebluję dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.02.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Tabaluga za silkę 24 płaciliśmy bodajże 3,40 za szt. Tyle, że to było w 2004 roku jeszcze przed podwyżką Vat. Z dowozem ze składu budowlanego, jednak bez rozładunku (nie mają HDS). A było co zdejmować - około 6 tys. sztuk. Napisz, skąd dokładniej jesteś. Co do ekip, murarzem był mój mąż. To jego pierwszy własnoręcznie wybudowany dom . Do dachu mieliśmy lokalnych twórców, teraz do instalacji firmy, bo z 7% Vatem trochę dopłaca się do robocizny i się nie napracuje. A Ty masz już dziennik na tym forum? Zaczynacie w tym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 12.02.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Zaczniemy budowę w tym roku- na wiosnę. Właściwie planowaliśmy latem, ale chyba trochę przyspieszymy, bo mamy już Warunki Zabudowy i mam nadzieję, że w tym tygodniu uda nam się dostać pozwolenie na budowę. Chcielibyśmy załapać się na kredyt we frankach, a to już niewiele czasu. Dziennika budowy jeszcze nie mam, ale cały czas się do niego przymierzam. Właśnie kończę makietę mojego domku i to chyba będzie pretekst, by zacząć coś pisać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 12.02.2006 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Właśnie jestem po rozmowie z potencjalnym wykonawcą. Przyznam, że trochę mnie zaskoczył swoją wyceną stanu surowego zamkniętego. Za nasz domek:http://www.projektydomow.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m429c3e4e9158f fundamenty, parter, poddasze użytkowe, więźba, deskowanie i pokrycie papą zażyczył sobie 35 000zł. Wydaje mi się, że to dużo. Pan wydaje się być bardzo dokładny i solidny. Z rozmowy wynikało, że nie lubi fuszerki i bylejakości. Może jednak masz namiary na jakieś tańsze i solidne ekipy w naszej okolicy?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 12.02.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Anka, gdzie znajde Twoj dziennik i zdjecia, czy mozesz podac link? Chetnie poczytam , poniewaz widze, ze budujemy prawie takie same duze domy, nasz ma rowniez trzy kondygnacje i strych, wyszlo tego ponad 300 m2. A dlatego, ze mamy waska dzialke postanowilismy postawic wyzszy dom.Czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2006 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Tabaluga, ale fajny domek wybraliście. Dobrze, że ma pomieszczenie gospodarcze na parterze i garderobę na strychu.Co do ekip do muru to nie jestem w stanie Ci nikogo polecić, bo wszystko robiliśmy sami a nie chciałabym Ci polecać kogoś, kogo nie znam. Do więźby i dachówki mieliśmy jedną ekipę. Godni polecenia ale drodzy - za m2 więżby brali 12 zł, za ułożenie dachówki 19 zł.Ekipy bierzemy teraz do instalacji, więc mam nadzieję, że będę je mogła komuś polecić. Tynkarzy będziemy mieć z Kłobucka. Zobaczymy czy zrobią wszystko jak należy.A Wy zdecydowani jesteście na silkę czy na coś innego? Z Częstochowy budował Rydzu. Może on był zadowolony ze swoich murarzy? Podpytaj go, często się pojawia na forum. I skocz jeszcze na stronę częstochowską Klubu Budujących. Tylko forum częstochowskie chyba zasnęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2006 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Gabrielo, mój dziennik to "Bolero Ani i Grzegorza". Znajduje się kilka wątków niżej na tej stronie. Trochę ten domek rozbudowaliśmy. Dołączyliśmy do niego część domku, w którym obecnie mieszkamy. Gdy zamieszkamy w nowym domu, zmienimy dach na tym starym, podniesiemy ściankę kolankową i zrobimy tam (na strychu starego domu) naszą sypialnię, garderobę i łazienkę.Nowy dom mamy w całości podpiwniczony+parter+poddasze z żelbetowym stropem ze skosami+strych (wygląda na ponad 40 m2). Gdybyś miała jakieś pytania - pytaj śmiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Teraz mój dziennik jest zaraz pod komentarzami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 12.02.2006 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Dzięki stokrotne Aniu. Strona częstochowska rzeczywiście chyba na wymarciu, czasem tam zaglądam i tam również umieściłam to pytanie. A jak już będziemy na etapie instalacji to może skorzystam z Twoich doświadczeń.Budować będziemy chyba jednak z porothermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2006 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Jeśli macie zamiar go ocieplać to może jednak taniej wyjdzie max. No, chyba, że to ma być ściana jednowarstwowa. Z tych poryzowanych to nie bierz Leiera, bo strasznie kruchy, z maxa w naszych okolicach najlepsza jest ceramika Kozłowice, szerokim łukiem omijaj Harasiuki, bo nierówne i kruche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 13.02.2006 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Ponownie dziękuję, Aniu. Przed chwilą rozmawiałam jednak w naszej hurtowni z doradcą i okazało się, że porotherm wyjdzie taniej niż max, po prostu mniej pustaków porothermu wychodzi na 1m2 niż maxa. Za porotherm 30 P+W chcą 2.80 zł z Vat- tylko do końca lutego. Ocieplać oczywiście będziemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 To fakt, zawsze podwyżki szykują się z dniem 1 marca. Dużo Wam wyjdzie pustaków na domek? Z czego będziecie robić dach? Gonty, skoro będziecie w tym roku kryć papą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts