Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowy strop na starym fundamencie proszę o opinie

Recommended Posts

witam nie wiem czy w dobrym miejscu pisze i jak właściwie powinno to się odbywać , ale liczę jednak na pilna odpowiedz. Stoimy przed zapytaniem odnośnie nowego stropu ponieważ obecny jest do wymiany .Trochę naczytałam się na temat różnych stropów i całkowity mam mętlik stare fundamenty niby maja udźwignąć wszystkie stropy (1.20 m wysokości fundament bardzo gruby lecz bez zbrojenia) ale wiadomo ,najlepszy by był najlżejszy i konstruktor proponuje nam Kleina z drewnianymi belkami no i tu zagadka czytając różne opinie to ten strop jest na końcu w jakości co o tym myślicie ?w tym momencie jest to dom parterowy wybudowany z tak zwanego suporka ,wybudowany na początku lat 70 chcemy zrobić generalny remont bo w tym momencie oprócz ścian to nie wiele jest nie ma łazienki nie ma podłóg (stare drewniane) wszędzie piece kaflowe dach do wymiany i strop właśnie jest też do wymiany i korzystając z tego chcemy zrobić poddasze użytkowe. Dom w tym momencie ma około 10 m no można powiedzieć na 10 m. Nie ukrywam ,że koszta tez są ważne .Proszę o jak najszybsze opinie ?!!

Może tak od podstaw - a jaki był "stary strop" ?

Tak z sufitu strzelam, że o ile warunki gruntowe są takie normalne, średnie, to te "stare fundamenty" cokolwiek to znaczy choćby i murek o szerokości ściany 25 cm

starczą na nadbudowę o jedno piętro i dodatkowy strop betonowy ... Zresztą tyle chyba powinien ustalić ten "konstruktor" ???

Edytowane przez beton44