Pratchawiec 09.11.2015 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Witam Wydaje mi się, że delta optimum dla podłogówki powinna być bliżej 5 niż 8.Masz zbyt niski przepływ co w praktyce może oznaczać za słabą pompę, o czym pisałem kilka postów wcześniej.Cudów nie ma. Ta pompa, przy wysokim ciśnieniu ma bardzo niski przepływ, daleki od wymaganego - zapewne dla mocy rzędu 9 kW bliskiego 1,5m3/h Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 09.11.2015 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 ... - 5m ( 40W) -> 7,5 stopnia różnicy. Pomiędzy 5m a 6m podnoszenia słupa wody nie ma różnicy, pompka pobiera 40W. Ile stopni wynosiła różnica WE/WY przy poprzedniej obiegówce pracującej na najwyższym biegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufus111 09.11.2015 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 nie sprawdzałem, ale pompy obiegowe chyba są podobnych parametrów. Wykresy wyglądają podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 09.11.2015 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Masz zbyt niski przepływ co w praktyce może oznaczać za słabą pompę, o czym pisałem kilka postów wcześniej. Pisał że ma okolo 2 ltr/min przy petlach okolo 100 m uwazam ze jest to dobry przeplyw. chyba że petle sa znacznie dluższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufus111 09.11.2015 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 (edytowane) w instrukcji mam napisane że minimalny przepływ czynnika grzewczego to 0,22 l/s a nominalny 0,31 l/s. W załączniku dokładam charakterystykę pompki obiegowej może coś pomoże. A czy jest sposób zmierzenia jaki jest rzeczywisty przepływ ? Edytowane 9 Listopada 2015 przez rufus111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 09.11.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 rotametry to inaczej przeplywomierze i one wskazują aktualny przeplyw przez dana petle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 09.11.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 w instrukcji mam napisane że minimalny przepływ czynnika grzewczego to 0,22 l/s a nominalny 0,31 l/s... A czy jest sposób zmierzenia jaki jest rzeczywisty przepływ ? Jeśli przyjąć grzewczą 9kW (obecnie będzie więcej z powodu wyższych temperatur DZ), to dla delty 7,5*C wychodzi 1,03m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufus111 09.11.2015 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Może i dla niektórych wyda się to głupie pytanie, ale wole się upewnić. To znaczy że jeśli jest różnica temperatur wejścia i wyjścia 7,5 stopnia to wychodzi że przepływ jest na poziomie 1,03m3/h. Jak to można obliczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts